Prognoza ANM: Temperaturi în cădere liberă şi ploi torenţiale în weekend

Un val de vreme severă va lovi România în următoarele zile, cu punctul culminant aşteptat duminică şi luni, spune Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Urmărește
515 afișări
Imaginea articolului Prognoza ANM: Temperaturi în cădere liberă şi ploi torenţiale în weekend

Prognoza ANM: Temperaturi în cădere liberă şi ploi torenţiale în weekend

După câteva zile de căldură intensă, cu temperaturi de până la 33-34 de grade Celsius în sudul ţării vineri, România se va confrunta cu o „prăbuşire" bruscă a temperaturilor începând de duminică. În regiunile intracarpatice, mercurul termometrelor va coborî până la maxime de doar 15 grade Celsius.

„Înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, spune Mateescu.

Meteorologii vor emite o alertă generală, la început pentru partea de vest-nord-vest a ţării, respectiv Banat, Crişana, Maramureş şi vestul Transilvaniei. Se aşteaptă manifestări de instabilitate atmosferică deosebite.

Vârful episodului de vreme instabilă este aşteptat duminică şi luni, când meteorologii vor emite alerte cod galben şi posibil portocaliu.

„Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridional şi de Curbură. Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât, dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore, valori de peste 100 de litri pe metru pătrat, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice cod roşu, de timp nowcasting, fie un cod roşu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia, în mod deosebit, şi zona Carpaţilor Meridional şi de Curbură”, a afirmat directorul ANM.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici