Se umflă Dunărea: valori duble faţă de media lunii ianuarie

Debitul Dunării la intrarea în ţară va creşte în următoarele zile până la valoarea de 9.800 metri cubi/secundă (mc/s), fiind de aproape două ori mai mare faţă de media multianuală a lunii ianuarie (4.950 mc/s), conform prognozei săptămânale realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 28 ianuarie 2023.

Urmărește
540 afișări
Imaginea articolului Se umflă Dunărea: valori duble faţă de media lunii ianuarie

Se umflă Dunărea: valori aduble faţă de media lunii ianuarie

"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în primele patru zile ale intervalului până la valoarea de 9.800 mc/s, apoi în scădere până la valoarea de 9.100 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii ianuarie (4.950 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în creştere", arată INHGA.

Debitul maxim al Dunării estimat pentru luna ianuarie 2023 era de 7.100 mc/s, iar cel minim de 4.000 mc/s.

Potrivit hidrologilor, prognoza pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice, în prima parte a intervalului 22 - 28 ianuarie 2023, vor fi în general în creştere datorită precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, exceptând râurile din zonele montane unde vor fi în scădere, pe cele din bazinul Bârlad, afluenţii Prutului şi pe cele din Dobrogea unde vor fi staţionare.

În partea a doua a intervalului, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din nord - vestul, vestul, sud-vestul şi sudul ţării unde vor fi în creştere prin propagare.

"În primele două zile ale intervalului sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri din jumătatea de sud a ţării, ca urmare a precipitaţiilor lichide, însemnate cantitativ prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării. Spre sfârşitul intervalului de prognoză este posibilă apariţia fenomenelor de iarnă (gheaţă la maluri, năboi) pe unele sectore de râuri din zonele montane din nordul şi centrul ţării", avertizează hidrologii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
dunărea,
debit

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici