- Home
- Meteo
- BUCUREŞTI, (16.04.2022, 10:29)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sezonul de combatere a căderilor de grindină aprilie-octombrie 2022 a început
Sezonul de combatere a căderilor de grindină din acest an a început în 15 aprilie, cele şase Unităţi operaţionale din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) fiind pregătite pentru realizarea intervenţiilor active în atmosferă.
Urmărește
293 afișări
Sezonul de combatere a căderilor de grindină aprilie-octombrie 2022 a început
Scopul pregătirii celor şase Unităţi operaţionale din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) pentru intervenţiile active în atmosferă este de a reduce riscurile de fenomene meteorologice periculoase, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
În sezonul 2022 de combatere a căderilor de grindină, respectiv în perioada 15 aprilie-15 octombrie, Unităţile de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) vor proteja o suprafaţă de aproximativ 2,2 milioane ha, prin funcţionarea, pentru început, a unui număr de 94 de puncte de lansare (PL), amplasate astfel:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
- UPCCG Prahova care asigură, cu 22 de PL, protecţia culturilor agricole în judeţele Prahova, Buzău, Teleorman şi Olt;
- UCCG Iaşi care asigură, cu 16 PL, protecţia culturilor agricole din judeţele Iaşi şi Vaslui;
- UCCG Vrancea care asigură, cu 20 PL, protecţia culturilor agricole în judeţele Vrancea şi Galaţi;
- UCCG Oltenia care asigură, cu 19 PL, protecţia culturilor agricole din judeţele Olt, Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi;
- UCCG Timiş care asigură, cu 7 PL, protecţia culturilor agricole din judeţul Timiş;
- UCCG Mureş care asigură, cu 10 PL, protecţia culturilor agricole din judeţul Mureş.
- Alte 12 PL din cadrul UCCG Timiş şi Mureş se află în diferite stadii de realizare (construcţie, finalizare lucrări, dotare sau punere în funcţiune) urmând să intre în operare pe parcursul sezonului.
Potrivit MADR, în ultimii ani, suprafaţa protejată a crescut constant, de la 116.000 ha protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 milioane ha în anul 2021, cu perspectiva de a depăşi 2,3 milioane ha în acest sezon.
„SNACP nu are în acest moment capacităţi de intervenţie pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii ţări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităţilor operaţionale. Serviciile de protecţia antigrindină şi capacităţile de creştere a precipitaţiilor sunt în curs de dezvoltare la nivelul întregii ţări şi de conectare la nivel transfrontalier”, potrivit MADR.
Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a devenit funcţional începând cu anul 2000, ca urmare a necesităţii adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torenţiale, secetă etc.
Scopul SNACP este de a asigura protecţia culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, etc) precum şi al comunităţilor rurale din zonele de intervenţie, faţă de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice. Activităţile de combatere a grindinei generează modificări ale condiţiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acţiune, în spaţiu şi timp.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe