2 ani de închisoare pentru cine foloseşte inteligenţa artificială în scop defăimător - proiect de lege depus în Parlamentul României

  • Politicienii pun piciorul în prag în faţa avansului inteligenţei artificiale şi anunţă măsuri dure pentru utilizatorii care o folosesc în scop răuvoitor sau defăimător, precum a genera imagini cu alte persoane reale în ipostaze jignitoare
  • Doi parlamentari de la PSD au iniţiat un proiect de lege pentru a restricţiona crearea de imagini, clipuri video sau înregistrări audio cu persoane reale cu ajutorul inteligenţei artificiale
  • Midjourney este o platformă cu bot de inteligenţă artificială de pe Discord ce poate genera poze cu politicieni sau vedete în diferite ipostaze pe bază de text şi în funcţie de solicitările utilizatorilor.
  • Totuşi, dezvoltatorii din spatele programului au restricţionat folosirea de denumiri precum Adolf Hitler, Xi Jinping, Mahomed, de asemenea, restricţionează cuvinte care presupun mutilări, masacru, nuditate, dar şi termeni rasişti, misogini şi homofobi.
  • Din cauza ultimelor controverse create de Midjourney, Bing AI interzice utilizatorilor să genereze imagini cu politicieni sau alte persoane publice aflate în viaţă. Utilizatorii care insistă asupra unor asemenea solicitări riscă să aibă accesul suspendat la funcţie.
  • Şi BlueWillow, care este copiat după Midjourney, a restricţionat mulţi termeni, dar utilizatorii încă pot genera imagini false cu persoane publice.
Urmărește
3549 afișări
Imaginea articolului 2 ani de închisoare pentru cine foloseşte inteligenţa artificială în scop defăimător - proiect de lege depus în Parlamentul României

Imagini false generate pe Midjourney ce au devenit virale

După ce pozele false cu Papa Francisc îmbrăcat în pufoaică şi încătuşarea lui Donald Trump de poliţişti au devenit virale din cauza gradului mare de realism, autorităţile iau în considerare să implementeze măsuri la nivel global pentru a împiedica defăimarea şi răspândirea de imagini false ce ar putea induce publicul în eroare.

Dar fenomenul răspândirii unor imagini false cu politicieni nu este nou.

Încă din 2018, utilizatorii de programe de tip Deepfake puteau să extragă un clip cu Barrack Obama sau Bruce Lee.

Îi decupau chipul unei persoane faimoase, îl inserau peste un clip, pe chipul unei alte persoane care să aibă trăsături similare şi aceleaşi haine.

Era aplicată o voce modificată cu AI care să semene cu vocea persoanei în cauză. 

În 2018, un clip fals cu Barack Obama i-a şocat pe internauţi. Persoana în cauză nu doar că avea chipul împrumutat al fostului preşedinte american, dar avea şi aceeaşi voce şi mimică. 

 

Nu după mult timp, au apărut canale pe platforme ca YouTube în care creatorii de conţinut publicau clipuri cu secvenţe din filme precum Matrix, dar îl înlocuiau pe actorul Keanu Reeves cu Bruce Lee, un instructor de arte marţiale şi actor care a murit în 1973. 

Este îngrijorător că au fost şi creatori de conţinut ce au furat identitatea unor celebrităţi pentru a le insera în filme porno. 

În urmă cu doi ani cântăreaţa Delia Matache a apărut într-un film trucat în care chipul ei apărea pe corpul unei actriţe de filme pentru adulţi.  

 

Midjourney încă nu poate genera imagini cu politicieni români, nici măcar cu Klaus Iohannis, preşedintele României, dar asta nu-i împiedică pe deputatul PSD Eugen Bejinari de a combate răspândirea fenomentului până nu e prea târziu.

Deputatul susţine că există deja o lege mai veche din 2019 şi ar putea fi îmbunătăţită. Co-iniţiator este vicepreşedintele Senatului, tot de la PSD, Robert Cazanciuc.

Proiectul de lege presupune ca toţi creatorii de conţinut împătimiţi după generarea de imagini false cu politicieni şi celebrităţi să conţină un avertisment prin care autorii să semnalizeze că sunt „deep fake” sau să transmită "Acest material conţine ipostaze imaginare".

Creatorii de conţinut care nu respectă prevederea, pot fi acuzaţi de infracţiune şi riscă să fie pedepsiţi cu o amendă penală sau închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Proiectul a fost semnat  de 39 parlamentari de la PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor, potrivit Agerpres.

”Imaginile, înregistrările audio şi video de tip Deepfake pot cauza prejudicii enorme atât în ceea ce priveşte imaginea, reputaţia sau demnitatea unei persoane, cât şi asupra unor organizaţii publice, private sau chiar instituţii ale statului.

Între timp, parlamentul Italiei a interzis programul ChatGPT pentru că ar încălca confidenţialitatea datelor. 

Sursa - Articol preluat după România  Europa Liberă şi  Euronews România

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici