2024. Anul alegerilor. Din SUA în UE, India şi Taiwan - jumătate din populaţia lumii va merge la urne. În România aveam toate alegerile

2024 nu este doar un an electoral. Este, probabil, anul alegerilor.

Urmărește
2657 afișări
Imaginea articolului 2024. Anul alegerilor. Din SUA în UE, India şi Taiwan - jumătate din populaţia lumii va merge la urne. În România aveam toate alegerile

2024. Anul alegerilor. Din SUA în UE, India şi Taiwan - jumătate din populaţia lumii va merge la urne. În România aveam toate alegerile

La nivel global, mai mulţi alegători decât oricând în istorie se vor îndrepta spre urne, deoarece cel puţin 64 de ţări (plus Uniunea Europeană) - reprezentând o populaţie combinată de aproximativ 49% din populaţia lumii - vor organiza alegeri ale căror rezultate vor dicta agenda politică a acestui deceniu. Potenţialele schimbări guvernamentale ar putea înclina decisiv echilibrul geopolitic, afectând sprijinul occidental acordat Ucrainei, conflictul din Orientul Mijlociu, relaţiile comerciale şi economia globală interconectată.

Sunt planificate voturi cu miză mare în naţiuni precum SUA, India şi Indonezia, în state autocratice precum Belarus, Iran şi Rusia.

România şi Moldova, alegeri

În România avem în acest an toate alegerile. Vom vota pentru Parlamentul European în iunie şi apoi în toamnă pentru aleşii locali, Parlament şi Preşedinte.

Preşedinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat prezidenţial la sfârşitul anului 2024 şi a cerut parlamentului să înceapă pregătirile pentru un referendum privind aderarea ţării la Uniunea Europeană. O victorie a Maiei Sandu şi o trecere a referendumului ar putea pune ţara vecină definitiv pe traiectoria europeană.

UE

În iunie, vor avea loc cele mai mari alegeri transfrontaliere din lume, când peste 400 de milioane de persoane sunt aşteptate să voteze la alegerile europene.

UE va avea un nou Parlament şi Ursula von der Leyen va încerca să obţină un nou mandat la conducerea Comisiei.

Previziunile privind o creştere a sprijinului pentru partidele eurosceptice şi de extremă dreapta - susţinute de recentele succese electorale din Olanda, Italia, Finlanda şi Suedia - provoacă îndoieli cu privire la agenda politică a viitorului Parlament.

Cele mai recente sondaje plasează grupul de extremă dreapta Identitate şi Democraţie la un nivel record de 87 de locuri din 720 de membri, ceea ce înseamnă că ar putea concura cu liberalii pentru a deveni al treilea partid ca mărime din parlament. 

SUA, alegeri prezidenţiale

SUA va avea cel mai probabil o nouă confruntare Biden- Trump în noiembrie. Iar aceste alegeri ar putea avea repercursiuni majore asupra conflictului din Ucraina. În 2024 se va vota în SUA şi pentru o parte din locurile din Congres. Astfel viitorul preşedinte s-ar putea bucura şi de un Congres prietenos.

Ucraina şi Rusia îşi vor alege şi ele preşedintele

Ruşii îşi vor alege următorul preşedinte pe 17 martie. Dar, în condiţiile în care presa independentă este sufocată, iar criticii sunt întemniţaţi sau în exil, calea este liberă pentru preşedintele Vladimir Putin de a-şi asigura următorul mandat.

 În Ucraina, nu este clar dacă votul prezidenţial planificat pentru 2024 va avea loc în timp ce naţiunea asediată se află în prezent sub legea marţială, deşi liderul în exerciţiu Zelenski a declarat că intenţionează să candideze pentru un nou mandat.

Alte alegeri

Marea Britanie va avea alegeri parlamentare, iar conservatorii par că vor ceda puterea către Partidul Laburist, conform sondajelor.

În Taiwan, cine va deveni următorul preşedinte va modela în mod fundamental abordarea Beijingului faţă de insula autonomă pe care a ameninţat-o în mod repetat cu invazia.

Austria va vota un nou Parlament, iar ameninţarea ajungerii la putere a extremei dreapta va fi o temă de dezbatere în acest an.

Finlanda îşi va alege noul preşedinte în ianuarie. Alegerile parlamentare vor avea loc în Lituania pe 12 mai, iar în Croaţia pe 22 septembrie. Belgia va organiza un dublu scrutin la începutul lunii iunie, alegerile europene şi cele federale având loc în aceeaşi zi. 

Preşedintele Portugaliei a convocat alegeri anticipate pentru martie, după ce premierul socialist António Costa a fost forţat să demisioneze pe fondul unei ample anchete de corupţie.

Alegeri generale vor avea loc în Indonezia la 14 februarie şi în India între aprilie şi mai. Votul din Indonezia va fi cel mai mare scrutin din lume organizat vreodată într-o singură zi, cu peste 200 de milioane de alegători eligibili.

"Alegeri fictive" sunt programate în Iran, la 1 martie, şi în Belarus, la 25 februarie.

Ţările marcate în roşu vor avea alegeri în acest an

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici