- Home
- Politic
- (01.01.2024, 11:44)
- Bogdan Cojocaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
2024 va fi un an electoral istoric, cu alegeri din SUA şi Uniunea Europeană până în Rusia. Îi va supravieţui democraţia?
Pentru 2024 sunt anunţate alegeri naţionale în ţări în care locuieşte peste jumătate din populaţia planetei. Vor fi alegeri pentru preşedinte în SUA, cea mai puternică democraţie din lume, iar în Uniunea Europeană cetăţenii vor vota un nou Parlament European.
Urmărește
714 afișări
Se va vedea, astfel, cât de mult diverg sau converg direcţiile politice în Occident şi, mai important, care sunt acestea. Oamenii vor merge la vot şi în India, considerată cea mai populată democraţie din lume. India este o putere economică, tehnologică, demografică şi geopolitică în plină ascensiune. Vestul şi-o vrea ca aliat în conflictul din ce în ce mai evident pentru schimbarea polilor de putere geopolitică cu Rusia, China, Iran şi alte economii mari emergente. Dar vor fi alegeri şi în Rusia şi Iran, ţări aflate într-o derivă pronunţată faţă de reperele democraţiei. Teoretic, dacă este retrasă legea marţială, sunt posibile alegeri şi în Ucraina, stat prins la mijloc în acest conflict şi invadat de armatele Moscovei. Şi cetăţenii din Taiwan, ameninţat de China şi susţinut de SUA, ar trebui să-şi aleagă preşedintele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cum va arăta lumea la sfârşitul anului 2024? Ultimii ani au arătat că predicţii la un asemenea nivel sunt imposibil de făcut, notează EUobserver. Pandemia globală nu a fost prevăzută de nimeni. Nici invadarea Ucrainei nu a fost anticipată, mai ales în Europa, deşi semnele erau acolo. Iar din volatilitatea astfel creată a apărut războiul din Gaza. Tensiunile cresc, din nou, în Balcani. Anul viitor vor fi alegeri şi în Pakistan, o putere nucleară instabilă politic, în Africa de Sud, unul din membrii de bază ai BRICS, în Mexicul aflat în conflict comercial şi energetic cu SUA, în Austria, unde un partid radical de dreapta are un rezultat impresionant în sondaje, în Indonezia şi Bangladesh.
2024 va fi un an electoral record în vremuri în care partidele conservatoare sau naţionaliste ies în evidenţă sau sunt mai acceptate. Sunt formaţiuni politice la care statul de drept, drepturile omului sau egalitatea nu sunt principii ce trebuie protejate. Sunt partide care slăbesc democraţia liberală şi cooperarea globală organizată. Sunt şanse ca în 2024 lumea să devină mai instabilă, iar acest lucru înseamnă posibilităţi mai mici de cooperare internaţională în probleme care afectează continente sau chiar planeta întreagă. Alegerile sunt de obicei folosite de regimurile autoritare pentru a-şi consolida puterea sau pentru a-şi demonstra puterea. Polarizează societăţi şi aduc violenţă. Alegerile din Serbia sunt cel mai recent exemplu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe