Băsescu a spus că doreşte să facă cunoscută opiniei publice, presei şi partidelor parlamentare, poziţia instituţiei prezidenţiale în legătură cu variantele posibile în funcţie de rezultatele moţiunii de cenzură.
Preşedintele a adăugat că doreşte să facă aceste precizări "în numele transparenţei şi pentru ca să nu existe confuzii".
El a spus că porneşte de la premisa că moţiunea este un drept constituţional al partidelor parlamentare prin care acestea pot cenzura activitatea Guvernului.
Băsescu a amintit că moţiunea a fost precedată de respingerea ordonanţei de organizare a Guvernului şi că Parlamentul, în special Senatul, a respins în ultima vreme majoritatea legilor propuse de Guvern. El a dat ca exemplu faptul că numai luni, din 12 legi, Parlamentul a aprobat una singură, aceea fiind o iniţiativă a unor senatori.
Preşedintele a afirmat că această situaţie este cauzată de faptul că actualul guvern nu respectă "regula de aur a democraţiei", potrivit căreia, pentru a guverna transparent, este nevoie de o susţinere de "50% plus un vot".
"Succesul sau eşecul moţiunii depind de partidele politice parlamentare şi de votul din Parlament. Negocierile sau discuţiile înaintea moţiunii le consider fireşti câtă vreme au ca principal obiectiv constituirea unei majorităţi, indiferent care sunt partidele care discută", a spus Băsescu.