Din cele 28 de state membre ale UE, 17 au republica parlamentară ca formă de guvernământ, trei sunt republici semiprezidenţiale, unul republică prezidenţială, iar şapte monarhii.
Ţările din Uniunea Europeană care sunt republici parlamentare sunt: Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
Cipru este singurul stat membru al UE care este republică prezidenţială şi în care preşedintele este în acelaşi timp şef de stat şi de Guvern.
România este ca formă de guvernământ republică semiprezidenţială. Puterea executivă este formată din şeful statului şi premier, ambii participanţi activi în administrarea ţării. Puterea legislativă este reprezentantă de Parlament. Franţa şi Portugalia sunt celelalte două state membre ale UE care mai sunt republici semiprezidenţiale.
În republica semiprezidenţială, prim-ministrul este desemnat de preşedinte, premierul alegându-şi miniştrii. Executivul trebuie să primească votul de învestitură în Parlament. Tot Legislativul poate demite Guvernul, prin moţiune de cenzură.
Citeşte continuarea pe platforma VREAU PREŞEDINTE.