A cincea rundă de negocieri româno-americane pe tema scutului antirachetă a avut loc marţi

A cincea rundă de negocieri româno-americane pe tema scutului antirachetă s-a desfăşurat, marţi, la Bucureşti, fiind evaluate progresele înregistrate în activitatea grupului tehnic mixt însărcinat cu identificarea locaţiei în care va fi instalat sistemul antirachetă.

Urmărește
5 afișări

"Cele două delegaţii, ambele într-o componenţă inter-instituţională determinată de nevoia de a acoperi gama complexă de probleme în discuţie, au avut un program intens de negociere, în acord cu dorinţa celor două state de avansa substanţial către obiectivul încheierii Acordului", precizează MAE.

Ministerul menţionează că cele două delegaţii au continuat "pe linia rezultatelor bune înregistrate la rundele de negociere anterioare" şi au făcut "progrese importante către finalizarea textului Acordului".

"De asemenea, au fost evaluate progresele înregistrate în activitatea grupului tehnic mixt, aflat sub autoritatea celor doi şefi de delegaţii, însărcinat cu identificarea locaţiei în care va fi instalat sistemul antirachetă", precizează MAE.

Potrivit sursei citate, în marja sesiunii de negociere, şefii celor două delegaţii au avut o întrevedere bilaterală în timpul căreia au trecut în revistă chestiuni de securitate de interes comun, precum şi evoluţii relevante din ultima perioadă de pe plan internaţional şi din cadrul NATO".

"O atenţie aparte a fost acordată evaluării modalităţilor concrete de punere în practică a deciziilor NATO luate la Summit-ul de la Lisabona din noiembrie 2010 de dezvoltare a unei capacităţi aliate anti-rachetă şi de cooperare în domeniu cu partenerii Alianţei. Cele două părţi au subliniat, între altele, contribuţia pe care sistemul american, cu participare inclusiv românească, o poate avea la dezvoltarea capacităţii anti-rachetă aliate, precum şi asupra necesităţii dezvoltării sistemului NATO în conformitate cu principiile indivizibilităţii securităţii, solidarităţii colective şi acoperirii integrale a teritoriului aliat", precizează MAE.

Ministerul mai spune că au fost trecute în revistă evoluţiile în domeniul cooperării NATO-Rusia, în domeniul apărării antirachetă, în conformitate cu deciziile adoptate în cadrul reuniunii la nivel înalt a Consiliului NATO-Rusia de la Lisabona, din noiembrie 2010.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, la 4 februarie, participarea României la proiectul american de dezvoltare graduală, în etape a sistemului american de apărare antirachetă din Europa.

"Sistemul american este strict defensiv şi va acoperi integral teritoriul ţării noastre împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune. Componenta din România va deveni operaţională la orizontul
anului 2015", reaminteşte MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici