A doua sesiune a Comisiei mixte româno-sârbe privind minorităţile naţionale a avut loc la Belgrad

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a subliniat, la Belgrad, necesitatea respectării dreptului persoanelor aparţinând minorităţii române din Serbia de a-şi afirma propria identitate, reiterând opoziţia faţă de orice iniţiative de divizare artificială a etnicilor români din această ţară.

Urmărește
13 afișări

La Belgrad s-a desfăşurat, vineri, cea de-a doua sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale româno-sârbe privind minorităţile naţionale.

Delegaţia română a fost condusă de secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu, iar delegaţia sârbă de Milorad Djuric, secretar pentru cultură şi informare publică în Guvernul Provinciei Autonome Voivodina, potrivit unui comunicat al MAE.

Cea de-a doua sesiune a Comisiei mixte a reprezentat prima dezbatere aprofundată asupra realităţilor cu care se confruntă persoanele aparţinând minorităţii române de pe întreg teritoriul Republicii Serbia, respectiv minorităţii sârbe din România, în condiţiile în care prima sesiune din noiembrie 2009 a fost dedicată aspectelor de ordin organizatoric, se arată în comunicat.

"Bogdan Aurescu a reliefat în cadrul lucrărilor Comisiei că România consideră că aceasta reprezintă un instrument necesar pentru păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, lingvistice şi religioase pentru persoanele aparţinând minorităţii române de pe tot teritoriul Serbiei. A exprimat, totodată, importanţa pe care partea română o acordă respectării şi amplificării drepturilor acestora în ceea ce priveşte, în principal, dar fără a se limita la aceste domenii, dreptul la educaţia în limba maternă, accesul la mass-media în limba română, precum şi dreptul acestora de a beneficia de serviciu religios în limba română. În acest context, secretarul de stat Bogdan Aurescu a mai subliniat necesitatea respectării dreptului persoanelor aparţinând minorităţii române din Republica Serbia de a-şi afirma şi prezerva propria identitate, reiterând opoziţia României faţă de orice iniţiative de divizare artificială a etnicilor români din Republica Serbia", precizează sursa citată.

Părţile au convenit organizarea unei reuniuni suplimentare pentru finalizarea Protocolului celei de-a doua sesiuni (pe anul 2011) a Comisiei mixte.

De asemenea, secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut o întâlnire cu Mirko Stefanovic, secretar de stat pentru afaceri europene din MAE sârb, fiind discutate aspecte ale relaţiei bilaterale, precum şi ale agendei europene şi regionale. Partea sârbă a prezentat stadiul demersurilor pentru obţinerea statutului de candidat la UE, respectiv privind evoluţiile dialogului dintre Belgrad şi Priştina. "A mulţumit şi cu acest prilej pentru poziţia constantă a României privind nerecunoaşterea statalităţii Kosovo. A fost convenită organizarea în viitorul apropiat a unei noi runde de consultări la nivel de secretar de stat privind problematica de securitate, conform mecanismului de consultări convenit în anul 2009", menţionează MAE.

Comisia mixtă interguvernamentală privind minorităţile naţionale între România şi Republica Serbia a fost creată în temeiul articolului 11 al Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia referitor la cooperarea în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale, semnat la 4 noiembrie 2002, la Belgrad, în vigoare din 12 iulie 2004. Comisia oferă cadrul necesar pentru examinarea şi soluţionarea situaţiilor problematice cu care se confruntă persoanele aparţinând minorităţii române din Serbia, respectiv minorităţii sârbe din România. Comisia poate propune acţiuni şi măsuri în beneficiul celor două minorităţi înrudite.

Prima sesiune a Comisiei mixte s-a desfăşurat la 23 noiembrie 2009, ocazie cu care s-a semnat Protocolul acestei sesiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici