- Home
- Politic
- (31.08.2022, 00:33)
- Iulian Moşneagu
A fost Iliescu coleg cu Gorbaciov? Detalii despre relaţia dintre cei doi lideri, inclusiv dacă e adevărată solicitarea ca URSS să trimită trupe la Revoluţie
Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, într-un interviu, că nu l-a cunoscut pe Mihail Gorbaciov în timpul studenţiei de la Moscova, dar a adăugat că a avut totuşi în facultate un coleg de grupă ajuns ulterior celebru: pe fostul premier chinez Li Peng.
Urmărește
12976 afișări
"O altă fabulaţie - relaţiile mele personale cu Mihail Sergheevici Gorbaciov. Am fost colegi de facultate, spun unii. N-am fost! Dacă am fi fost, n-am avut această plăcere să ne cunoaştem. Întâmplător, eu am făcut studii de inginerie, de hidroenergetică, la Institutul Energetic din Moscova, în perioada anilor 50-54. În aceeaşi perioadă Mihail Sergheevici Gorbaciov era student la Universitatea Lomonosov. N-am avut prilejul să ne întâlnim", a spus Iliescu.
"Eu am avut un coleg celebru, care a devenit premierul Chinei. Dar cu Mihail Sergheevici am avut prima convorbire telefonică pe 27 decembrie (1989, n.r.). Eram reuniţi în CFSN pentru prima oară cei 39 puteam să ne întâlnim că trăiserăm sub tensiune permanentă. Şi, cu acest prilej, Mihail Sergheevici a sunat. Eram în clădirea Guvernului de la Piaţa Victoriei . Ne-a transmis felicitări pentru succesul Revoluţiei române şi ne-a anunţat că va veni în România Sevardnadze, ministrul de Externe, care a şi venit în ianuarie (1990, n.red.) . Prima noastră întâlnire a avut loc în iunie 1990, la Moscova, la reuniunea Comitetului Politic al Trataului de la Varşovia, unde am discutat despre încetarea activităţii acestei alianţe militare", a rememorat Iliescu într-un interviu.
Fostul preşedinte a spus că doreşte să demonteze mai multe teze vehiculate în presă, printre care şi cea legată de existenţa unei solicitări din partea sa către armata rusă pentru a interveni la Revoluţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
"Se vehiculează tot felul de idei că Iliescu, FSN-ul ar fi cerut URSS să trimită trupe în România. Că Iliescu a vorbit cu Gorbaciov să-i ceară să trimită trupe în România. Este un fals istoric care n-are niciun temei. Ba mai mult, am aflat ulterior că pe 24 decembrie (1989, n.red.) secretarul de stat al SUA s-a adresat oficial URSS, transmiţând că Statele Unite n-ar avea nicimc împotrivă dacă Uniunea Sovietică, respectiv Tratatul de la Varşovia, ar interveni militar în România pentru a curma vărsarea de sânge. Se cunoaşte reacţia imediată a lui Sevardnadze, care a zis că el consideră aceasta drept o provocare din partea americanilor, care erau implicaţi în Panama. (...) Iar preşedintele Gorbaciov, pe 26 decembrie (1989, n.red.) când era prezent la Congresul Popoarelor Sovietice, a răspuns ziariştilor: «În primul rând, românii nu ne-au cerut aşa ceva şi noi, chiar dacă ne-ar fi cerut, n-am fi răspuns pentru că am luat o decizie politică fundamentală: de a renunţa la doctrina Brejnev»", a povestit Iliescu.
El a ţinut să spun că în România există "minţi isterizate de această chestiune". "Dar la noi sunt minţi rătăcite, de-a dreptul bolnave, care sunt isterizate de această chestiune", a conchis Iliescu.
Fostul preşedinte a negat de asemenea ideea că soarta României şi a lui Ceauşescu s-ar fi decis la Malta şi a criticat contestarea caracterului spontan al Revoluţiei. De asemenea, fostul lider a spus că relaţia româno-rusă este dominată de "prejudecăţi care trebuie înlăturate".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe