A început noul an universitar. Iohannis cere de la Iaşi o autostradă care să lege Moldova de restul ţării/ Dăncilă, la studenţii de la medicină din Craiova

Luni, 1 octombrie, începe noul an universitar în instituţiile de învăţământ superior din România. Pentru anul de studiu 2018-2019, sunt înscrişi aproximativ 500.000 de studenţi la toate trei ciclurile de învăţământ din ţară.

Urmărește
2110 afișări
Imaginea articolului A început noul an universitar. Iohannis cere de la Iaşi o autostradă care să lege Moldova de restul ţării/ Dăncilă, la studenţii de la medicină din Craiova

Începe un NOU an universitar. Circa 500.000 de studenţi, în învăţământul superior. Unde se vor afla Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă

Klaus Iohannis: În domeniul cercetării şi inovării se fac paşi înapoi

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, luni, la deschiderea anului universitar, că Guvernul face paşi înapoi în ceea ce priveşte cercetarea şi inovarea, iar legislaţia în domeniul educaţiei este instabilă şi lipsită de direcţie.

"Timpurile se schimbă şi în mod normal ar trebui să fim pregătiţi să le facem faţă. Din nefericire, realitatea ne demonstrează că nu e aşa. Spre exemplu, în domeniul cercetării şi inovării se fac paşi înapoi, prin modificări care riscă să blocheze performanţa şi creşterea competitivităţii economice, cu impact negativ pe termen lung asupra bunăstării sociale. Instabilitatea legislativă şi lipsa unei direcţii clare m-au implulsionat să lansez România educată ale cărei rezultate vor fi prezentate în curând. Am adus împreuna principalii actori din educaţie", a afirmat şeful statului în discursul său susţinut luni cu ocazia participării la deschiderea anului universitar la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Preşedintele Iohannis a adăugat că infrastructura oraşului este neglijată şi că este inacceptabil ca drumul cu trenul Bucureşti-Iaşi să dureze peste şase ore.

"Dincolo de educaţie, Iaşiul are mare nevoie şi de insfrastructura care să-l trasforme într-un oraş european. O autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua europeană de autostrăzi este de aceea absolut necesară. Neglijarea infrastrucutrii deja existente trebuie să înceteze. E inadmisilbil ca distanţa între Bucureşti şi Iaşi să se facă în 6 ore şi jumătate cu trenul, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani", a adăugat Iohannis.

În încheiere, şeful statului a avut un mesaj şi pentru studenţi, unul legat de diversitate, toleranţă şi respectarea valorilor în interacţiunea dintre ei.

"Avem mult de muncă pe nenumărate fronturi,d ar sunt convins că voi, dragi studenţi, veţi juca un rol crucial în desăvârşirea unei viziuni naţionale potrivite României centenare. Vă invit să priviţi universitatea ca un spaţiu constructiv pentru voi, deschis diversităţii, iar respectul faţă de valorile celuilalt de la sine înţelese şi respectate", a conchis preşedintele României.

Klaus Iohannis este prezent, luni, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, unde a participat la deschiderea anului universitar 2018-2019. De la ora 13.00, şeful statului va participa la evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri şi aniversarea a 205 ani de la înfiinţarea primei clase de inginerie în limba română, care se va desfăşura, luni, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Dăncilă în faţa studenţilor din Craiova: Cu cât veţi fi mai determinaţi, cu atât satisfacţiile vor fi mai mari

Premierul Viorica Dăncilă le-a transmis, luni, la Craiova, studenţilor care încep noul an universitar, că succesul lor este al întregii societăţi şi că trecerea la responsabilităţile vieţii de om matur nu este uşoară dar satisfacţiile vor fi mari.

„Veţi lucra într-un domeniu de importanţă vitală, esenţial pentru ţară şi pentru fiecare din noi, iar profesia pe care v-aţi ales-o este nobilă, pentru că aveţi misiunea de a proteja viaţa şi sănătatea oamenilor. Dezvoltarea noastră ca societate trebuie gândită în jurul a doi piloni, sănătate şi educaţie”, li s-a adresat studenţilor, luni, premierul Viorica Dăncilă, la festivitatea de deschidere a anului universitar la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova.

Şeful Executivului i-a îndemnat pe studenţi să fie „determinaţi”.

„Dragi studenţi, trăiţi una din cele mai frumoase şi intense perioade ale vieţii, perioada studenţiei este cea în care vă stabiliţi drumul profesional şi vă desăvârşiţi personalitatea. Sunteti profesioniştii de mâine, cei care vor avea grijă de sănătatea generaţiilor viitoare şi care vor face să dăinuie valorile acestui popor. Ştim cu toţii că trecerea la responsabilităţile vieţii de om matur nu este uşoară, probabil că unii dintre voi deja se confruntă cu dificultăţi care le răpesc din timpul pe care îl pot acorda studiului, dar cu cât veţi fi mai determinaţi în a urma drumul pe care l-aţi ales, cu atât satisfacţiile vor fi mai mari”, a completat premierul.

Dăncilă a adăugat că România are nevoie să îşi păstreze în ţară profesioniştii din sistemul medical.

„Succesul vostru este succesul întregii societăţi, România are nevoie de voi, are nevoie să îşi păstreze acasă profesioniştii din sistemul medical. Sunt convinsă că aveţi forţa şi perseverenţa să vă construitţi cariereile pe care le doriţi şi că veţi dobândi priceperea să faceţi lucrurile cât mai bine. Mult succes în noul an universitar”, a conchis prim-ministrul României.


Potrivit Biroului de presă al ministerului Educaţiei Naţionale, la toate cele trei cicluri de învăţământ, respectiv licenţă, masterat şi doctorat, sunt circa 500.000 de studenţi înscrişi.

În România sunt 54 de universităţi de stat, dintre care şapte militare.

În majoritatea instituţiilor de învăţământ superior, anul universitar 2018-2019 are 32 de săptămâni de cursuri, şase săptămâni de sesiuni şi patru săptămâni de vacanţă.

Universităţile vor deschide noul an de învăţământ prin festivităţi. Astfel, Şcoala Naţională de Studii Politice din Capitală va avea festivitatea de deschidere a noului an în data de 1 octombrie la ora 10. La eveniment sunt aşteptaţi profesorii, studenţii, dar şi părinţii.

Ceremonia de deschidere oficială a anului de studiu 2018-2019, la Universitatea din Bucureşti, are loc în data de 3 octombrie, la ora 10:00 la Palatul Universităţii de Drept. La eveniment vor participa rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, dar şi ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis.

Şi la Academia de Studii Economice din Bucureşti va avea loc deschiderea anului de învăţământ printr-o festivitate specială, care se va desfăşura pe 1 octombrie la ora 9:00, în blocul central.

La Universitatea Politehnica din Bucureşti şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti festivitatea de deschidere a avut loc săptămâna trecută.

Preşedintele Klaus Iohannis va merge la Iaşi la deschiderea anului universitar, la festivitate urmând să participe reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu, în timp ce premierul Viorica Dăncilă va deschide anul universitar la Craiova, iar ministrul Apărării, Mihai Fifor, va lua parte la ceremonia de la Academia Tehnică Militară "Ferdinand I” din Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici