Prima pagină » Politic » Votul secret pentru alegerea umătorului preşedinte al Italiei începe odată cu retragerea unuia dintre candidaţii favoriţi

Votul secret pentru alegerea umătorului preşedinte al Italiei începe odată cu retragerea unuia dintre candidaţii favoriţi

Votul secret pentru alegerea umătorului preşedinte al Italiei începe odată cu retragerea unuia dintre candidaţii favoriţi

Parlamentul Italiei va începe luni, 24 ianuarie, votul pentru un nou şef de stat, premierul Mario Draghi fiind printre cei mai proeminenţi candidaţi într-un concurs ce va fi monitorizat îndeaproape de pieţele financiare.

Politicienii italieni sunt însă îngrijoraţi că rezultatul ar putea declanşa o nouă incertitudine politică în cea de-a treia economie a zonei euro, statul confruntându-se cu o reapariţie a infecţiilor şi a deceselor cu COVID-19.

Într-un proces care ar putea dura câteva zile, peste 1.000 de parlamentari şi reprezentanţi regionali se vor reuni pentru prima dată luni, la ora 14:00 GMT (ora 16:00 în România), pentru primul tur de vot secret.

Câştigătorul are nevoie de o majoritate de două treimi în oricare dintre primele trei runde, cu o majoritate absolută suficientă ulterior.

Draghi, fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene, a spus clar că şi-ar dori să fie la conducerea Italiei, însă unele partide sunt reţinute în a-l susţine de teamă că plecarea lui ar putea declanşa tulburări politice şi alegeri anticipate.

„În acest moment dificil, ar fi periculos să-l înlăturăm pe Draghi din funcţia de prim-ministru”, a declarat duminică fostul Ministru de Interne al Italiei, Matteo Salvini, citat de Reuters.

Dacă Mario Draghi ar deveni şef al statului, ar fi nevoie de un acord cu un alt prim-ministru pentru a se asigura că instabilitatea nu periclitează eforturile Italiei de a primi aproximativ 200 de miliarde de euro din fonduri UE de ajutorare pentru pandemie.

Întrucât nici centrul-dreapta, nici centrul-stânga nu au suficiente voturi pentru a-şi impune un candidat din propria lor tabără, probabil va fi nevoie de un compromis pentru a preveni un impas.

Silvio Berlusconi, unul dintre candidaţii favoriţi, s-a retras sâmbătă din cursă, înlăturând un obstacol din calea discuţiilor între partide, ţinând cont că centrul-stânga excludea vehement să-l susţină pe fostul premier. Mai mult decât atât, Partidul Democrat (PD) ia în considerare votul alb la primul tur de scrutin, în timp ce aliaţii săi, Mişcarea 5 Stele, nu au decis încă o strategie.

De la retragerea lui Berlusconi, partidele de centru-dreapta nu au făcut propuneri alternative, dar Salvini a spus că întreaga coaliţie este pregătită să prezinte mai multe nume „de profil înalt” pentru negocieri. Printre cei consideraţi posibili concurenţi se numără fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Pier Ferdinando Casini, fostul premier Giuliano Amato şi preşedintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati.

Sergio Mattarella, actualul preşedinte al Italiei, exclude în continuare să accepte un alt mandat, în timp ce unii politicieni consideră că, împreună cu Mattarella la conducerea ţării şi Draghi în funcţia de prim-ministru, Italia ar putea trece cu succes peste orice impas.