- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.06.2013, 16:00)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Achiziţia a 12 avioane vechi F-16, APROBATĂ de Guvern. Primele plăţi, acoperite şi din încasări ANCOM pentru licenţe radio
Proiectul de lege privind achiziţia a 12 avioane vechi de tip F-16, pentru care va fi plătit 628 milioane euro, a fost aprobat de Guvern. Primele plăţi vor fi acoperite cu 97 milioane euro şi din sumele încasate de ANCOM la eliberarea benzilor de frecvenţe radio, suplimentar fondurilor alocate din veniturile proprii ale Ministerului Apărării şi din bugetul de stat.
Urmărește
776 afișări
Achiziţia a 12 avioane vechi F-16, APROBATĂ de Guvern. Primele plăţi, acoperite şi din încasări ANCOM pentru licenţe radio (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Guvernul a anunţat ulterior că a aprobat acest proiect de lege, pentru "realizarea capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în faza 1 a etapei de tranziţie iniţială a concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului «Avion Multirol al Forţelor Aeriene»".
Primele plăţi pentru cele 12 avioane vechi F-16,acoperite şi din încasări ANCOM pentru licenţe radio
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
Primele plăţi pentru achiziţia celor 12 avioane vechi F-16 de la statul portughez vor fi acoperite cu 97 milioane euro şi din sumele încasate de ANCOM la eliberarea benzilor de frecvenţe radio, suplimentar fondurilor alocate din veniturile proprii ale Ministerului Apărării şi din bugetul de stat
Regimul de finanţare a primelor plăţi destinate cumpărării acestor avioane a fost stabilit prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri.
"Guvernul a adoptat această hotărâre (ordonanţă de urgenţă -n.r.) prin care se creează cadrul pentru asigurarea fondurilor necesare demarării procesului de achiziţie a 12 avioane multirol pentru forţele aeriene. Din suma încasată prin eliberarea benzilor de frecvenţe radio menţionate, ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii) va vira suma de 97 milioane euro către o poziţie distinctă de venituri ale bugetului de stat. Restul fondurilor pentru derularea programului vor proveni din venituri proprii ale MApN şi din alocări suplimentare ale bugetului de stat", transmite Executivul.
În urma unei licitaţii ANCOM încheiată în septembrie 2012, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom vor plăti, în două etape, suma de 682,14 milioane euro pentru licenţele telecom în frecvenţele de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz. Din totalul celor 682 milioane euro, la sfârşitul anului trecut operatorii au virat 204,1 milioane euro, diferenţa urmând să fie achitată până la 30 iunie acest an.
Defalcat, Vodafone România va plăti 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.
Conform unui memorandum discutat, săptămâna trecută, în Guvern, cuantumul creditelor de angajament şi bugetare aferent achiziţionării de avioane multirol de la statul portughez a fost calculat la 628 milioane euro, pentru perioada 2013-2017.
Ministrul Apărării, Mircea Duşă, a anunţat, marţi, că au fost încheiate discuţiile cu autorităţile portugheze privind achiziţia avioanelor F-16, iar în şedinţa de miercuri a Guvernului va fi spus aprobării proiectul de lege privind această achiziţie, după ce au fost obţinute toate avizele necesare.
El a precizat că vor fi achiziţionate 12 avioane vechi de tip F-16, care vor fi însă modernizate. De asemenea, ministrul a spus că primele avioane vor fi livrate României începând cu anul 2015.
La începutul anului, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a primit mandat din partea CSAT ca în următoarele luni să încheie negocierile privind achiziţionarea unor avioane multirol aflate deja în uz, declara atunci premierul Victor Ponta.
Tot atunci, Mircea Duşa spunea că doreşte ca în prima parte a acestui an să existe un obiectiv foarte clar legat de achiziţionarea avioanelor multirol, având în vedere că resursa de zbor pe care România o are cu avioanele MIG expiră în 2017.
La finele anului trecut, premierul declara că avioanele multirol F-16 care urmează să fie achiziţionate de România sunt deja în serviciu, dar vor fi pregătite să reziste pe o durată de 20 ani, costul unor aparate noi depăşind posibilităţile financiare ale ţării.
La rândul său, ministrul de atunci al Apărării Naţionale Corneliu Dobritoiu a anunţat că avioanele multirol F-16 vor fi achiziţionate din Portugalia şi că preţul pentru cele 12 aparate la mâna a doua este în jur de 600 de milioane de dolari, această sumă urmând să fie achitată în cinci ani. Conform lui Dobriţoiu, prima tranşă, de 70 de milioane de dolari, ar trebui plătită în 2013.
În septembrie 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat proiectul de "realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană" în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene". Dobriţoiu a spus atunci că au fost identificate resurse în buget pentru achiziţia a 12 avioane second-hand F 16, România începând să plătească din 2013 şi va beneficia de aceste avioane din 2016.
Conform unui memorandum discutat, săptămâna trecută, în Guvern, cuantumul creditelor de angajament şi bugetare aferent achiziţionării de avioane multirol de la statul portughez a fost calculat la 628 milioane euro, pentru perioada 2013-2017.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:54
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112