- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (24.05.2016, 12:32)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Achiziţionarea avionului prezidenţial a primit undă verde
Achiziţionarea unei aeronave pentru deplasările demnitarilor intră în linie dreaptă, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial decizia premierului de înfiinţare a unei Comisii speciale care se va ocupa de întreaga procedură, astfel încât avionul să fie cumpărat până la sfârşitul anului.
Urmărește
1322 afișări
Achiziţionarea avionului prezidenţial a primit undă verde
Decizia vine în urma unor discuţii din martie, din cadrul CSAT, şi ar fi vorba despre o aeronavă cu un istoric de zbor de 3-4 ani.
Potrivit deciziei premierului Dacian Cioloş, care a fost publicată luni în Monitorul Oficial, se înfiinţează o comisie specială, condusă de ministrul Transporturilor, care are calitatea de preşedinte, principalul scop fiind elaborarea unui act normativ privind finanţarea achiziţionării avionului.
"Comisia are ca atribuţii: promovarea, în condiţiile legii, a memorandumului prin care se supune aprobării CSAT formatul pentru constituirea, în mod etapizat, a capabilităţii aeriene destinate zborurilor speciale; elaborarea unui act normativ pentru asigurarea finanţării necesare achiziţiei unei aeronave în cursul anului 2016, care urmează a fi promovat, în condiţiile legii, de autoritatea contractantă; elaborarea normelor speciale de achiziţie (...) monitorizarea de către instituţiile implicate a demersurilor necesare pentru operaţionalizarea aeronavei, începând cu data de 1 ianuarie 2017, respectiv stabilirea costurilor de mentenanţă şi operare, precum şi formularea propunerilor de alocări bugetare necesare în proiectul bugetului de stat pe anul 2017", se arată în documentul publicat în MO.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Din comisie vor face parte şi reprezentanţi ai mai multor instituţii- cancelaria premierului, Administraţia Prezidenţială, Ministerul Finanţelor, MApN, MAE, SRI, SIE, STS, SPP, Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, Autoritatea Patrimoniului de stat şi Autoritatea Aeronautică Civilă.
La sfârşitul lunii aprilie, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a stârnit controverse prin declaraţiile sale potrivit cărora ar urma să fie achiziţionate mai multe aeronave pentru "zboruri speciale"
Ulterior, acesta a precizat că Guvernul va achiziţiona o aeronavă la mâna a doua pentru deplasarea demnitarilor în funcţie de ce bani vor fi disponibili la rectificarea bugetară.
"Se cumpără tot o aeronavă, să nu se nască îngrijorări că s-a ajuns la trei sau cinci, cum greşit s-a interpretat - şi repet aici pentru colegi, trei sau cinci este standardul european, noi fiind o ţară care tinde să implementeze aceste standarde - vom cumpăra o aeronavă. Bugetul va fi stabilit la rectificarea bugetară care va fi în mijlocul verii", a spus Costescu.
El a adăugat că în august se va şti exact ce aeronavă se poate cumpăra şi potrivit procedurii, după alocarea bugetului, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice va începe achiziţia publică prin RA-APPS, instituţie care va fi propietara aeronavei.
Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat la mijlocul lunii martie că în ultima şedinţă a CSAT s-a convenit ca, până la sfârşitul anului, România să cumpere o primă aeronavă prezidenţială, cel mai probabil cu un istoric de zbor de 3-4 ani, iar, pe viitor, flotila specială să ajungă la 3-5 aeronave.
Discuţiile privind achiziţionarea unei aeronave care să fie la dispoziţia preşedintelui, a premierului şi a altor demnitari-preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului- sunt mai vechi, o comisie similiară fiind creată şi de fostul premier Victor Ponta, fără niciun rezultat.
În mai 2015, fostul premier Victor Ponta anunţa că Preşedinţia şi Guvernul au creat o altă comisie care urma să negocize cu Tarom achiziţionarea unei aeronave destinată zborurilor speciale, un avion normal pe care îl vor utiliza preşedintele şi premierul în deplasări externe.
Avionul prezidenţial cu care se deplasa fostul şef de stat a fost scos din uz, din cauza vechimii şi a costurile foarte mari de întreţinere.
Citeşte şi: Iohannis l-a felicitat pe noul preşedinte al Austriei: E important să colaborăm pentru întărirea UE
Citeşte şi: Predoiu a propus un candidat unic al dreptei pentru a câştiga în faţa PSD. Barbu şi Dan au refuzat
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe