ACL: Ciorbea nu are interesul să apere cetăţeanul de abuzurile puterii, ci abuzul guvernării Ponta

ACL îi reproşează lui Victor Ciorbea că ”nu are interesul să apere cetăţeanul de abuzurile actualei puteri, ci să apere abuzul guvernării Ponta asupra românilor”, după ce Avocatul Poporului a anunţat, sâmbătă, că sesizarea Curţii Constituţionale privind OUG 55 ”excedează” competenţa instituţiei.

Urmărește
510 afișări
Imaginea articolului ACL: Ciorbea nu are interesul să apere cetăţeanul de abuzurile puterii, ci abuzul guvernării Ponta

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

”Alianţa Creştin-Liberală constată că Avocatului Poporului, domnului Victor Ciorbea, i-a trebuit mai bine de o lună jumătate să se trezească din amorţire şi să dea un răspuns la numeroasele solicitări de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la Ordonanţa de Urgenţă 55/2014 privind migraţia aleşilor locali. Reamintim că ordonanţa Guvernului Ponta a fost emisă în 26 august. Astăzi, 18 octombrie, Avocatul Poporului sfidează întreaga societate românească, nemulţumită de ordonanţa lui Victor Ponta, transmiţând un comunicat de presă prin care îşi declină competenţa”, arată, sâmbătă seară, într-un comunicat remis MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu.

Potrivit sursei citate, răspunsul lui Ciorbea ”nu e sfidător doar la adresa Parlamentului României, ci mai ales la adresa fiecărui cetăţean care îl plăteşte să stea în funcţie şi care, teoretic, ar trebui să aibă garanţia că există o instituţie, singura de altfel, care poate să atace ordonanţele de urgenţă abuzive ale Guvernului”.

”Dacă domnul Ciorbea ne dă răspunsul absolut năucitor potrivit căruia instituţia pe care o conduce nu poate ataca actele emise de Executiv şi că Parlamentul ar trebui să se ocupe cu acest lucru, ne întrebăm atunci pentru ce mai este plătit Avocatul Poporului dacă refuză să-şi exercite atribuţiile? În loc să vegheze la respectarea corectitudinii ordonanţelor emise de Cabinetul Ponta, Victor Ciorbea a blocat deliberat, la presiunea PSD, atacul nostru la Curtea Constituţională. Avocatul Poporului ar fi putut da posibilitatea Curţii să se pronunţe pe un act profund nedemocratic, însă Victor Ciorbea nu are interesul să apere cetăţeanul de abuzurile actualei puteri, ci are interesul să apere abuzul guvernării Ponta asupra românilor”, susţine Gorghiu.

Purtătorul de cuvânt al PNL mai apreciază că ”Victor Ponta a apelat la pârghii nedemocratice pentru a câştiga alegerile, dar va constata cât de curând că sfidarea la adresa românilor i se va întoarce odată cu votul de la prezidenţiale”.

Avocatul Poporului a transmis, sâmbătă, într-un comunicat, răspunsul instituţiei la solicitările de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la Ordonanţa de urgenţă nr. 55/ 2014, formulate de Petre Boştină, Monica Macovei, Bogdan Dumitru, Gheorghe Misaca, Dan Munteanu, Mircea Ioan Popa, APADOR- CH, Partidul Naţional Liberal, Partidul Poporului - Dan Diaconescu, Petcu Cîjlaru Valeria, Mircea Ioan Popa, Cristian Iulian Neagoe, PNL-Filiala Sector 4, Ţârcă Viorel, Tamba Dumitru, Septimius Pârvu şi Mihai Marchidan.

"Aşa cum am subliniat şi în alte ocazii, Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu stabileşte pentru Avocatul Poporului obligativitatea sesizării Curţii Constituţionale, aceasta fiind o atribuţie pe care legiuitorul a lăsat-o la latitudinea sa, legitimat de rolul pe care îl îndeplineşte în protecţia drepturilor fundamentale ale cetăţeanului, iar raţiunea acestei învestiri circumscrie obiectivele excepţiei funcţiei constituţionale a Avocatului Poporului - apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice", se arăta în comunicat.

Avocatul Poporului aprecia că "petiţia formulată vizează în special raporturile dintre autorităţile publice, aspecte ale funcţionării democraţiei constituţionale care presupun o analiză şi o abordare cu predilecţie politică", ceea ce ar obliga instituţia "să-şi depăşească poziţia sa de neutralitate şi de obiectivitate şi să se implice în controverse partizane".

"Sub acest aspect, menţionăm că soluţionarea problemei semnalate este de competenţa Parlamentului şi a Guvernului, deoarece, în realitate, aceasta vizează raporturile constituţionale dintre Parlament, Preşedintele României şi Guvern. Fără îndoială, aspectele sesizate excedează competenţei instituţiei Avocatul Poporului, al cărei rol este apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, în sensul stabilit de art. 58 din Legea fundamentală", se arăta în comunicat.

AP mai aprecia că rezolvarea problemei sesizate revine Parlamentului, deoarece art. 115 alin. (5) din Constituţie stabileşte că ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la camera competentă, iar art. 115 alin. (7) din Constituţie instituie competenţa Parlamentului de a aproba sau respinge printr-o lege, ordonanţele cu care a fost sesizat.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală (PL-x nr. 392/2014) a fost adoptat de Camera Deputaţilor, ca urmare a depăşirii termenului de 30 de zile pentru pronunţare, fiind înaintat Senatului.

OUG care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată, în 28 august, de Guvern. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

Premierul Victor Ponta a declarat atunci că îşi asumă OUG privind migraţia aleşilor, pentru că trebuie făcută dreptate.

Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea actului normativ.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu declara, în 27 august, că face un apel la Guvern şi la "responsabilitate" să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la "transferul primarilor" şi a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de "sabotarea democraţiei" să o atace la CC dacă ordonanţa va fi aprobată.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a făcut plângere la DNA, pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru iniţierea OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, parchetul începând urmărirea penală "in rem", pentru abuz în serviciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici