Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, documentul permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat în funcţie de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.
Acordul conţine, de asemenea, dispoziţii privind exportul pensiilor, cu excepţia prestaţiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilităţii pensionarilor din cele două state şi pentru menţinerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată.
Documentul se referă inclusiv la stabilirea legislaţiei aplicabile pentru evitarea dublei contribuţii de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale.
În ceea ce priveşte detaşarea lucrătorilor pe teritoriul celor două state, documentul prevede exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul naţional al statului unde sunt detaşaţi şi clarifică procedurile administrative în acest sens, cu scopul de a proteja atât lucrătorii, cât şi angajatorii.
După semnare, acordul urmează să fie ratificat prin lege de Parlamentul României.