Acordul pe scut: Baza de la Deveselu rămâne în proprietatea şi sub jurisdicţia suverană a României

Baza de la Deveselu rămâne în proprietatea şi sub jurisdicţia României, iar operaţiunile din bază se vor desfăşura numai cu luarea corespunzătoare în considerare a sănătăţii şi a siguranţei publice, se arată în articolul IV al Acordului privind scutul.

Urmărește
501 afișări

Baza de la Deveselu va rămâne în proprietatea şi sub jurisdicţia suverană a României, iar SUA vor avea autorizate accesul şi utilizarea acesteia cu respectarea legislaţiei române, se arată în textul Acordului privind scutul.

Tratatul prevede că baza de la Deveselu "este sub jurisdicţia suverană română şi proprietatea României".

"România va păstra proprietatea şi titlul asupra Bazei", se arată în document.

Acordul prevede totodată că "forţelor Statelor Unite le vor fi autorizate accesul în Bază şi utilizarea acesteia cu respectarea deplină a legislaţiei române".

Acordul mai prevede că "toate clădirile, inclusiv cele construite, utilizate, modificate sau îmbunătăţite de forţele Statelor Unite, sunt proprietatea României, în timp ce obiectele şi instalaţiile mobile rămân proprietatea forţelor Statelor Unite sau a contractorilor Statelor Unite, după caz".

Tratatul mai prevede şi că "legile aplicabile pe teritoriul României se vor aplica în perimetrul Bazei", iar forţele SUA vor avea obligaţia să respecte legile României şi să se abţină de la orice activitate neconformă cu spiritul Acordului.

De asemenea, tratatul prevede explicit că "operaţiunile din Bază se desfăşoară cu luarea corespunzătoare în considerare a sănătăţii şi a siguranţei publice".

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a prezentat, vineri, la MAE principalele dispoziţii ale Acordului. Aurescu a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antirachetă. Discuţiile s-au purtat circa un an, documentul fiind semnat, la 13 septembrie, de Teodor Baconschi şi Hilary Clinton.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici