Active Watch: Avizul comisiilor Senatului în cazul "rom" versus "ţigan" ignoră Constituţia

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei consideră că avizul dat de comisiile din Senat în cazul "rom" versus "ţigan" încalcă drepturile constituţionale ale minorităţii rome din România şi solicită mai multor instituţii să sesizeze Curtea Constituţională dacă proiectul de lege va fi adoptat.

Urmărește
39 afișări
Imaginea articolului Active Watch: Avizul comisiilor Senatului în cazul "rom" versus "ţigan" ignoră Constituţia

Active Watch: Avizul comisiilor Senatului în cazul "rom" versus "ţigan" ignoră Constituţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei îşi exprimă indignarea faţă de avizul favorabil dat, miercuri, de comisiile permanente din Senat - Comisia pentru drepturilor omului, culte şi minorităţi şi Comisia pentru egalitate de şanse -, potrivit căruia denumirea de "rom" se va putea modifica cu aceea de "ţigan" în tot ceea ce înseamnă documentele oficiale ale statului român.

Reprezentanţii ONG-ului solicită şefului statului, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi Avocatului Poporului ca, în cazul adoptării acestui proiect de lege, să sesizeze Curtea Constituţională pentru a se pronunţa asupra constitutionalităţii lui.

"Considerăm că acest aviz, ca şi proiectul în sine, încalcă drepturile constituţionale ale minorităţii rome din România. Constituţia României stabileşte, prin articolul 6, alin.1, dreptul minorităţilor de pe teritoriul României de a-şi exprima liber identitatea etnică, în toate formele ei: «Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase»", se arată într-un comunicat al ONG-ului remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Sursa citată precizează că atât pe teritoriul altor state, cât şi în România această etnie se autodenumeşte ca fiind "romă", iar "rrom" este un cuvânt vechi al limbii romani, folosit dintotdeauna pentru desemnarea apartenenţei etnice a romilor, deci este termenul corect ştiintific.

Reprezentanţii ONG-ului mai arată că termenul provine din cuvântul prakrit "dom", care însemnă "om", iar evoluţia fonetică a condus la transformarea lui în cuvântul "rrom", cu "r" nazalizat, motiv pentru care, în limba romani, scrierea se face cu dublu "r".

"De altfel, această denumire a devenit oficială la nivel internaţional în 1971, la Primul Congres Mondial al Romilor, unde au fost stabilite şi simbolul internaţional (roata cu spiţe) şi imnul Djelem Djelem", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, Active Watch atrage atenţia că termenul "ţigan" nu există în limba romani şi nu are nicio legătură cu autoidentificarea, ci este "un cuvânt peiorativ folosit de alteritate/ neromi pentru a-i identifica pe aceştia".

"Caracterul peiorativ este dat atât de etimologia acestui termen, cât şi de modul lui de utilizare, aşa cum este descris şi în Dicţionarul explicativ al Limbii Române (DEX). (...) DEX menţionează ca semnificaţie a cuvântului ţigan «Epitet dat unei persoane cu apucături rele»", scriu reprezentanţii ONG-ului.

În ceea ce priveşte istoria termenului de ţigan pe teritorul României, Active Watch precizează că Ministerul Culturii, în opinia formulată pe marginea acestui proiect de lege, transmite că "în Ţările Române, încă de la prima atestare a romilor, din 1385, semnalată tot în documentele unei mănăstiri, Vodiţa, termenului atigan, care a devenit mai târziu ţigan, desemna o stare socială, aceea de rob, nicidecum etnia".

"Ne exprimăm dezamăgirea şi îngrijorarea faţă de lipsa de acurateţe şi de ignoranţă profundă a senatorilor care şi-au motivat votul folosind argumente de tip «limbaj comun» în favoarea unui demers legislativ care impune un limbaj oficial sau care pur şi simplu au dezinformat cu bună ştiinţă şi au ignorat realităţi, practici oficiale şi recomandări la nivel internaţional. (...) Totodată, nu înţelegem avizul favorabil, bazat pe aceste argumente nefericite, al celor două comisii sus-menţionate, din moment ce Consiliul Legislativ al Parlamentului a relevat deja, în avizul său din 11 octombrie 2010, că acest proiect încalcă principiile de egalitate consacrate de dreptul internaţional şi de dreptul Uniunii Europene", se mai arată în comunicat.

Active Watch invită şi alte organizaţii şi persoane să susţină acest demers şi să trimită solicitări scrise către instituţiile menţionate pentru a sesiza Curtea Constituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici