Acuzaţii în BP privind votul deschis: "Dacă nu votezi cum dictează strada, să fii spânzurat"

Deputatul UDMR Máté András-Levente a fost cel mai vehement opozant al proiectului PNL privind votul deschis asupra solicitărilor justiţiei, acuzând demagogia şi propunând ca "dacă nu votezi cum dictează strada, să fii spânzurat", în timp ce PSD a argumentat că proiectul nu e o prioritate.

Urmărește
561 afișări
Imaginea articolului Acuzaţii în BP privind votul deschis: "Dacă nu votezi cum dictează strada, să fii spânzurat"

Acuzaţii în BP privind votul deschis: "Dacă nu votezi cum dictează strada, să fii spânzurat"

Potrivit stenogramei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor din 27 septembrie, publicată pe site-ul instituţiei, în cadrul dezbaterilor privind proiectul de Hotărâre de modificare a Regulamentului, liberalii au cerut procedură de urgenţă maximă, invocând aşteptările populaţiei şi nevoia de a recredibiliza Parlamentul.

"Am văzut cu toţii că există foarte multă sensibilitate din partea opiniei publice - şi cred că pe bună dreptate - în ceea ce priveşte modul în care se comportă Parlamentul în relaţia cu cealaltă putere în stat, cu Justiţia. Am constatat că sunt de multe ori atitudini controversate şi eu cred că noi trebuie să ne aşezăm în rândul aşteptărilor populaţiei. (...) Drept pentru care, vă propunem o modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care să se realizeze două schimbări. Una: reducerea termenelor de sesizare a Comisiei juridice şi întocmirea raportului la 24 de ore şi, de asemenea, prezentarea raportului în plen tot în 24 de ore. A doua propunere de modificare este ca votul pe care îl dau parlamentarii să fie vot deschis, astfel încât să nu mai existe controverse că unii au votat într-un fel, alţii în alt fel şi parlamentarii să-şi asume public votul pe care îl dau pe asemenea situaţii care până la urmă au avut un efect negativ asupra credibilităţii Parlamentului", a susţinut deputatul PNL Eugen Nicolăescu.

Nicolăescu a cerut ca proiectul să fie discutat cu celeritate în comisie şi apoi introdus la votul în plen, în termen de o săptămână, intervenţia sa atrăgând acuzaţiile de "populism" din partea reprezentantului UDMR, Máté András-Levente, care a spus ironic că el propune ca membrii comisiei de regulament să facă raportul în cinci minute şi a adăugat că îi este "silă".

"Ştiu că nu va suna foarte, cum să spun, popular, dar chiar mi-e silă când încercăm să fim mai demagogi decât ar trebui să fie cineva care este om politic. Deci, acela care a scris, care a avut ideea ca votul să fie deschis, eu l-aş ruga – nu ştiu cine este colegul nostru care eventual este la Facultatea de Drept – să aducă persoanei care a redactat asemenea lucrare o Constituţie şi cursuri de drept pentru că a solicita în asemenea cazuri, când e vorba de persoană, un vot deschis e o aberaţie şi atentat la democraţie", a susţinut deputatul UDMR.

El a mers mai departe şi a spus, ironic, că propune ca votul la alegerile prezidenţiale şi parlamentare să nu mai fie secret. "Dacă vrem, haideţi să modificăm şi Legea privind alegerea preşedintelui şi al Camerei Deputaţilor şi al Senatului, să fie vot deschis şi obligatoriu. Iar dacă nu votezi cum dictează strada, să fii spânzurat, pentru că aceasta înseamnă democraţie şi stat de drept…Deci, fără nicio grabă, nu trebuie procedură de urgenţă. Poate cei care au redactat aceasta vor reuşi să citească nişte cursuri de drept. Eu propun să mergem pe procedură obişnuită, fără nicio grabă şi sper că în următorul Parlament – am declarat public că nu mai candidez – cei care vor veni nu se vor ocupa de demagogie", şi-a încheiat deputatul intervenţia.

Poziţia UDMR de respingere a procedurii de urgenţă a fost susţinută şi de PSD, prin vocea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, şi a liderului de grup, Florin Pâslaru.

Iordache a insistat că deputaţii nu se pot juca de-a modificarea regulamentului după cum doreşte un grup parlamentar ( majoritatea PSD a modificat în iunie regulamentul Camerei Deputaţilor pentru ca social-democraţii să-l poată schimba din funcţia de preşedinte al acestei Camere pe Valeriu Zgonea, exclus din partid -nr.).

"Stimaţi colegi, din punctul meu de vedere, la această propunere a Grupului PNL ar trebui să stabilim un termen de depunere a amendamentelor, ar trebui un termen în cunoştinţă de cauză, cel puţin două săptămâni să ia colegii la cunoştinţă, să poată vedea. Adică, nu ne putem juca să modificăm Regulamentul de la o zi la alta, că îşi doreşte un grup parlamentar sau altul", a spus Iordache.

Eugen Nicolăescu a insitat că PSD trebuie să îşi asume public "o asemenea atitudine", replica liderului PSD Florin Pâslaru venind prompt. "Nimeni nu a spus că nu este o iniţiativă interesantă, bine de luat în seamă, dar haideţi să respectăm, totuşi, Regulamentul, pentru că de aceea suntem aici".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici