Adjunctul şefului misiunii SUA: Ziua capturării lui Mladic, referinţă pentru drepturile omului

Adjunctul şefului de misiune al SUA la Bucureşti, Jeri Guthrie-Corn, a declarat, vineri, că ziua capturării "criminalului notoriu" Ratko Mladic reprezintă o zi de referinţă pentru drepturile omului.

Urmărește
8 afișări

"Ieri a fost o zi de referinţă pentru drepturile omului. Felicitări Guvernului Serbiei pentru capturarea criminalului notoriu Mladic (n.red. Ratko Mladic) astfel încât el să poată plăti în faţa Curţii Internaţionale pentru crimele sale", a spus reprezentantul SUA.

Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia dat în urmărire de TPI pentru genocid şi crime împotriva umanităţii, a fost arestat, anunţă preşedintele Serbiei, Boris Tadici, citat de AFP.

Preşedintele Serbiei a anunţat că fostul lider militar al sârbilor din Bosnia a fost arestat în cursul dimineţii.

Anterior, autorităţile sârbe anunţaseră arestarea unui bărbat suspectat că ar fi fost Ratko Mladici.

Mladici susţinea că se numea Milorad Komadici, dar prezenta semnalmentele fostului lider militar al sârbilor din Bosnia.

"Astăzi în cursul dimineţii, Ratko Mladici a fost arestat", a declarat liderul de la Belgrad, precizând că arestarea a avut loc pe teritoriul Serbiei, fără a oferi detalii.

"Procedura de extrădare este în curs" pentru a fi trimis la Haga, unde este sediul Tribunalului Penal Internaţional, care l-a inculpat pe Mladici pentru acte de genocid comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), a adăugat Tadici.

"Această arestare este rezultatul deplinei cooperări a Serbiei cu TPI. Astăzi, încheiem un capitol al istoriei regiunii noastre care ne va conduce spre o deplină reconciliere", a încheiat Tadici.

"Serbia încheie procesul de căutare a lui Ratko Mladici şi se apropie de finalizarea cooperării cu TPI, dar acest lucru nu înseamnă încheierea anchetei în cazul protejării lui Ratko Mladici în toţi aceşti ani. Sunt convins că am deschis posibilitatea accederii la statutul de candidat, negocierilor şi aderării la UE. Aproape nimeni nu se mai îndoieşte că Serbia cooperează deplin cu TPI şi că va face totul pentru arestarea lui Goran Hadzici", a subliniat Tadici.

Ratko Mladici, acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, riscă închisoarea pe viaţă dacă va fi condamnat de TPI.

Dat în urmărire din 1995, Ratko Mladic, 69 de ani, este considerat unul dintre principalii artizani ai planului de "purificare etnică" a unor zone din Bosnia-Herţegovina, alături de fostul lider politic Radovan Karadzici, arestat în 2008.

În mai 1992, Ratko Mladici, ofiţer superior al armatei iugoslave, devine şeful Statului Major al forţelor sârbe din Bosnia.

Potrivit TPI, Mladici este responsabil de asedierea oraşului Sarajevo, soldată în perioada 1992 - 1995 cu moartea a 10.000 de civili. De asemenea, lui Mladici i se atribuie genocidul de la Srebreniţa, soldat cu moartea a 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani în 1995. Potrivit procurorilor, Ratko Mladici este vinovat şi episodul luării ca ostatici a 200 de militari ONU în iunie 1995.

Un proiect de raport al procurorului TPI Serge Brammertz trimis Consiliului de Securitate ONU arăta că eforturile Serbiei pentru arestarea lui Ratko Mladici erau "insuficiente".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici