Prima pagină » Politic » Diaconescu, cu privire la declaraţiile lui Voronin: Şi o non-reacţie poate fi o reacţie

Diaconescu, cu privire la declaraţiile lui Voronin: Şi o non-reacţie poate fi o reacţie

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, luni, la videochat-ul Realitatea TV, întrebat despre declaraţiile lui Vladimir Voronin la adresa preşedintelui Traian Băsescu, că "şi o non-reacţie poate fi o reacţie".
Diaconescu, cu privire la declaraţiile lui Voronin: Şi o non-reacţie poate fi o reacţie
25 mai 2009, 19:15, Politic

"Şi o non-reacţie poate fi o reacţie. Aşa e în meseria noastră", a spus ministrul român, întrebat în legătură cu declaraţiile lui Voronion potrivit cărora eşecul UE de a ţine sub control "un astfel de individ scăpat de sub control precum (preşedintele român Traian) Băsescu" s-ar putea dovedi "foarte periculos".

"În legătură cu astfel de declaraţii vreau să vă spun că şi în economia internă a Republicii Moldova, care s-ar putea în continuare să se confrunte cu un moment electoral, astfel de declaraţii nu au nicio valoare", a spus Diaconescu.

"UE nu este (…) şeful României. Este o instituţie în care suntem membri cu drepturi depline. (…) Ceea ce a spus domnul Voronin nu are absolut niciun fel de valoare dincolo de o chestiune de bun-simţ şi educaţie faţă de care nu mă pot pronunţa", a comentat Diaconescu, ministrul apreciind de asemenea că Voronin "se află într-o situaţie dubitabilă din punct de vedere constituţional pentru că pare a fi şi preşedinte inerţial, şi preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova".

Ministrul a subliniat de asemenea că fondurile strânse în UE pentru sprijinirea democraţiei provin şi din impozitele plătite de cetăţenii români.

Întrebat în legătură cu problema acordării cetăţeniei române pentru moldoveni, el a spus că România nu le acordă acestora cetăţenia, ci aceştia o redobândesc.

"Şi legea mai veche din 1991 şi modificările actuale păstrează un principiu de bază: aici nu este vorba despre acordare, ci despre redobândire, redobândire ce se referă la cetăţenii altor state – ei sau rudele lor până la gradul al treilea – care au pierdut cetăţenia în momente politice complicate, cum a fost Pactul Ribentropp -Molotov, ca să fim mai clari", a spus ministrul, atrăgând atenţia că dispoziţiile legislative nu vizează doar cetăţenii moldoveni, fiind de fapt o reparaţie care funcţionează în toate statele UE.

"Această reparaţie care aduce în UE un milion de cetăţeni extracomunitari pe an, în afara României", a spus ministrul.

El a reamintit că vor fi efectuate evaluări individuale , nu în grup.

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a cerut Uniunii Europene să ia măsuri împotriva politicienilor români responsabili pentru revoltele antiguvernamentale de luna trecută din Chişinău, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.