Administratorul judeţului Arad făcuse înţelegere cu procurorii să-l denunţe pe şeful CJ

Administratorul judeţului Arad, Cristian Drăgan, făcuse înţelegere cu procurorii încă de la începutul lunii iunie pentru a-l denunţa pe şeful Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu (PNL), prins în flagrant primind mită pentru un contract de achiziţie de aparatură medicală.

Urmărește
407 afișări
Imaginea articolului Administratorul judeţului Arad făcuse înţelegere cu procurorii să-l denunţe pe şeful CJ

Nicolae Iotcu (Foto: Adrian Piclisan / Mediafax Foto)

În motivarea deciziei judecătorilor Tribunalului Timiş de arestare preventivă a şefului Consiliului Judeţean Arad, obţinută de MEDIAFAX, se arată că denunţătorul este Cristian Drăgan, administratorul judeţului, cel care a intermediat mita pentru Nicolae Ioţcu şi care, încă din 8 iunie, a făcut o înţelegere cu procurorii anticorupţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În motivare se arată că, prin ordonanţa procurorului din data de 8 iunie 2015, lui Cristian Drăgan i s-a autorizat "să desfăşoare mai multe activităţi în calitate de colaborator al organului judiciar".

Apărătorii lui Ioţcu au arătat, însă, în faţa instanţei, în momentul dezbaterii cererii de arestare preventivă formulate de DNA, că lui Drăgan nu i se putea atribui calitatea de colaborator al procurorilor pentru că era deja denunţător.

"Văzând dispoziţiile legale cuprinse în art. 150 C.p.p. raportat la exigenţele impuse de Curtea europeană a drepturilor omului în ceea ce priveşte colaboratorii organelor judiciare în contextul dreptului la un proces echitabil, apărătorul solicită a se observa faptul că numitului D.C.I. (Drăgan Cristian Ioan - n.r.) nu-i putea fi atribuită o astfel de calitate întrucât acesta avea deja calitatea de denunţător şi, prin urmare, în mod evident era o persoană interesată în prezentul dosar", scrie în motivare.

Pe de altă parte, motivarea arestării preventive mai arată că Ioţcu "a pus în pericol" sănătatea publică prin contractul de achiziţie a aparatelor medicale.

"Procurorul apreciază că există probe şi indicii temeinice că, prin activitatea sa, inculpatul I.P.N. (Ioţcu Petru Nicolae - n.r.) a pus în pericol chiar sănătatea publică a judeţului Arad, având în vedere aparatura cu care a fost dotat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad", se arată în motivare.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Adrian Wiener, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, referitor la această acuzaţie a procurorilor, că aparatura medicală achiziţionată este nouă, certificată şi nu poate pune în pericol siguranţa pacienţilor.

"Echipamentele cumpărate sunt în funcţiune din toamna anului trecut. Este vorba de aparatură certificată de Ministerul Sănătăţii, nouă, perfect funcţională şi în garanţie, care nu are cum să pună în pericol sănătatea pacienţilor", a spus Wiener.

El a precizat că, printre altele, au fost achiziţionate un laparoscop, un aparat de radiologie pentru ortopedie, aparate de anestezie, de ventilaţie, mese de operaţie, lămpi scialitice şi tărgi.

Din motivarea arestării mai reiese că procurorii considerau că şeful CJ Arad ştia că este în atenţia anchetatorilor: "Reprezentantul Ministerului Public susţine că persoana inculpată era conştientă de gravitatea faptelor săvârşite. Acesta ştia că se află în atenţia organelor de cercetare penală, astfel de fiecare dată inculpatul I.P.N. a încercat să se asigure că poartă discuţiile care i-ar putea atrage răspunderea penală într-un mediu sigur, controlat, un mediu care să fie inaccesibil organelor de urmărire penală ori de culegere a informaţiilor".

Pe de ată parte, apărătorul lui Ioţcu a susţinut în faţa instanţei, conform celor scrise în motivare, că "nu există probe privind pretinderea unor sume de bani; nu există indicii din care să rezulte că ar fi existat vreo legătură între inculpat şi reprezentanţii acelor societăţi; nu există promisiunea inculpatului faţă de beneficiari că va determina un funcţionar public să îndeplinească anumite atribuţii, să nu le îndeplinească sau să întârzie îndeplinirea unor atribuţii de serviciu; nu a oferit nicio garanţie că actul pe care îl solicită, se va îndeplini cu siguranţă".

Nicolae Iotcu. Foto: Ciprian Hord / Mediafax Foto

Nici în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi Nicolae Ioţcu nu a recunoscut săvârşirea faptei.

"El a arătat că nu-şi poate explica declaraţiile denunţătorului, în contextul în care niciodată nu i-a cerut acestuia să facă ceva ilegal. În legătură cu sumele de bani despre care se afirmă că le-ar fi primit, inculpatul a arătat că în seara de 22 iulie 2015 nu a primit niciun ban de la denunţătorul D.C.I., iar la data de 24 iulie 2015, în timp ce cobora din autoturismul denunţătorului, acesta i-a cerut să ia un pachet despre care a afirmat că-i aparţine, fără ca el să cunoască conţinutul acestui pachet, ulterior constatând că în plic se afla o sumă de bani", se arată în motivare.

Judecătorul a constatat, însă, că "în urma derulării activităţii presupus infracţionale, inculpatul I.P.N., în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a pretins şi primit de la numitul P.A.M. - reprezentant al SC Medicare Technics SA, prin intermediul denunţătorului D.C.I., sume de bani care nu i se cuveneau".

"Acţionând în această modalitate, inculpatul I.P.N. a încălcat în mod grav deontologia funcţiei publice deţinute, producând un prejudiciu de imagine instituţiei pe care o conduce şi aducând o atingere importantă nu numai activităţilor de serviciu ale Consiliului Judeţean Arad, ci şi intereselor legale ale persoanelor. Prin întregul său comportament inculpatul I.P.N. a dovedit disponibilitate în negocierea prerogativelor sale şi ale subordonaţilor săi, arătând că înţelege ca, în schimbul primirii unor foloase materiale, să procedeze la îndeplinirea atribuţiilor specific funcţiei sale în mod ilegal şi discreţionar, sub acest aspect neavând nici un fel de importanţă împrejurarea că rolul său în fruntea Consiliului Judeţean Arad era cel de a coordona politica statului la nivelul judeţului şi de a avea în vedere, la luarea deciziilor, interesul cetăţenilor judeţului Arad", a conchis judecătorul de drepturi şi libertăţi, care a decis că "lăsarea acestuia în libertate prezintă un pericol pentru ordinea publică".

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, liberalul Nicolae Ioţcu, reţinut de DNA după ce a fost prins în flagrant, vineri, când primea 10.000 de euro mită de la un om de afaceri pentru un contract de achiziţie de aparatură medicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad, a fost arestat preventiv, sâmbătă seară, de Tribunalul Timiş. Ioţcu fusese reţinut pentru trafic de influenţă, după aproximativ cinci ore de audieri.

Atribuţiile preşedintelui CJ Arad, Nicolae Ioţcu, au fost preluate, luni, de către Adrian Ţolea (PNL), unul dintre vicepreşedinţi, până când prefectul va emite ordinul de constatare a suspendării din funcţie a lui Ioţcu.

Luni, administratorul judeţului Arad, Cristian Drăgan, declara corespondentului MEDIAFAX că este în concediu, fiind plecat din ţară. Drăgan mai spunea că revine peste două săptămâni, iar până atunci nu doreşte să facă declaraţii. El a precizat doar că a fost audiat în acest caz în calitate de martor şi că până acum nu i s-a adus la cunoştinţă că ar fi acuzat de ceva de către procurori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici