"Sistemul electoral propus de preşedintele Băsescu duce la deformări periculoase, grave ale rezultatului alegerilor, Este o încercare de pregătire a dictaturii minorităţii asupra majorităţii, ceea ce nu poate fi acceptat", a spus Tăriceanu, la postul public de radio.
El a arătat că preşedintele are impresia că este reprezentantul unei largi voinţe, dar, de fapt, nu are dreptul să vorbească în numele majorităţii.
"Este şi o problemă de mentalitate cu preşedintele, care crede că vorbeşte în numele unei majorităţi. Nu are acest drept şi acţionează în nume propriu, dând impresia că este reprezentantul unei largi voinţe", a spus Tăriceanu.
Premierul a precizat că proiectul de lege propus de Guvern se bazează pe sisteme aplicate în multe ţări europene din Europa şi respectă în totalitate proporţionalitatea între numărul de voturi şi cel de mandate, "pe când sistemul pe care vrea să-l promoveze preşedintele duce la deformări periculoase, grave ale rezultatului alegerilor".
Prim sistemul electoral utilizat în Canada în 1929, identic celui propus de preşedintele Traian Băsescu, primul partid care a obţinut 41% din voturi nu a primit niciun mandat în Parlament, iar partidul clasat pe poziţia a doua, cu 18% din voturi, a avut majoritatea relativă a numărului de mandate, a susţinut Tăriceanu.
Prin a doua variantă de sistem, aplicată în Franţa în urmă cu câteva luni, partidul preşedintelui Sarkozy a câştigat cu o majoritate relativă obţinând peste 60% din mandatele parlamentare, ceea ce a condus la formarea unei Opoziţii foarte slabe, a arătat premierul.
"Acest lucru trebuie să ne dea un semnal de alarmă foarte puternic, pentru că, de fapt, nu este decât încercarea de pregătire a dictaturii eventuale a unei minorităţi asupra majorităţii şi acest lucru nu poate fi acceptat într-o ţară europeană", a afirmat şeful Guvernului.