- Home
- Politic
- (26.02.2023, 23:00)
- Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adrian Cioroianu: „Filosofia politică a României se bazează pe orice compromis cu preţul menţinerii statului”
- „Pentru menţinerea statului, România face orice compromis. Că plătim unuia tribut, că spunem sărut mâna unui sultan, totul este ca statul român să nu dispară”
- „Noi avem călcâiul lui Ahile: Republica Moldova. Putin ştie că dacă vrea să-i zgândăre pe români, bagă băţul prin gard în Republica Moldova”
- „Temele de dispută cu Ucraina au fost puse artificial pe tapet”
- „Prioritar cred că este ca Ucraina să rămână pe hartă suverană şi independentă”
- „Estimez că războiul se va termina într-o formulă în care toţi să poată spună că sunt victorioşi. Partea proastă este că toţi se pregătesc pentru un război de uzură şi de durată”
- „Până acum, Ucraina este victorioasă pentru că a rezistat”
- „O nouă arhitectură mondială – nu este scenariul pe care noi îl dorim”
- „Retragerea Rusiei din Tratatul Start deschide cutia Pandorei: ce vor face Coreea de Nord, Iranul, China?”
- „Putin a bombardat Ucraina pentru că a realizat că nu o poate controla”
- „Ucraina ar putea să fie printre ultimele cărţi importante pe care Joe Biden le joacă în cariera lui admirabilă”
- „Va creşte rolul politicii externe în campaniile prezidenţiale”
- „Toate graniţele fostei URSS sunt graniţe politice, n-au legătură cu realitatea etnică. Estimez că linia frontului va ajunge să corespundă cu graniţa etnică”
- „Nu este rolul lui Zelenski să spună adevărul. Un lider trebuie să înflăcăreze. Dacă unei populaţii îi dai un ţel, unii dintre oameni vor veni în spatele tău”
- „Pe mine mă alarmează că nimeni nu mai poate da înapoi. Va fi un armistiţiu, pace nu va fi, va rămâne un conflict îngheţat”
Urmărește
5962 afișări
„O nouă arhitectură mondială – nu este scenariul pe care noi îl dorim. Generaţia din care fac parte credea că prăbuşirea comunismului va fi principalul eveniment. După 70 de ani avem un război în Europa. Am fi crezut că nu mai este posibil. Anul care a trecut au fost surprize pentru mulţi dintre noi. (...)
Tratatul New Start este una dintre poveştile frumoase de la sfârşitul Războiului Rece”. Prin acest tratat, cele 2 mari puteri nucleare se angajau că nu mai măresc capabilităţile nucleare şi se verificau reciproc. Sunt puţine şanse ca Rusia şi Vladimir Putin să o ia razna, să devină rebelii nucleari ai planetei. Până acum era puţin probabil ca Rusia să folosească armamentul nuclear. Retragerea Rusiei din Tratatul Start deschide cutia Pandorei: ce vor face Coreea de Nord, Iranul, China? Sunt regimuri instabile dar suficient de puternice să-ţi genereze probleme la nivel mondial. Retragerea Rusiei din mecanismul de verificare deschide uşa pentru alţi actori nucleari. Este vorba de un şantaj al Rusiei: arată SUA tigrul din junglă, descurcaţi-vă voi cu Coreea de Nord şi Iranul. Retragerea Rusiei dă câmp mai liber unor ţări cu comportament impredictibil. Nu cred că este o idee bună a lui Putin să facă ţinte legitime din americanii din Ucraina. Este îngrijorătoare ideea pe care Putin o transmite ruşilor: că Rusia este victima unei conspiraţii occidentale. În discurs, Putin s-a răfuit cu întreg Occidentul care este opus Rusiei, într-un aspect civilizaţional. Este alarmant: Putin poate să dea naştere la orice escaladare. Putin a bombardat Ucraina pentru că a realizat că nu o poate controla. M-a şocat lungimea discursului lui Putin şi promisiunile făcute. Românii îşi aduc aminte de un conducător care începuse cu promisiuni când nu mai simţea pământul sub picioare. Mi se pare că Putin trage societatea într-o atmosferă de război, economia rusă devine una de război. Acesta este un joc cu sumă nulă: orice victorie a adversarului este o înfrângere a ta. Şi URSS a gândit aşa şi a pierdut. La începutul anilor 1990 aveam senzaţia că Rusia devine un stat european, bazat pe aceleaşi valori. Ameninţările preşedintelui Putin nu sunt în regulă”, a declarat istoricul Adrian Cioroianu în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Fostul ministru de externe crede că Ucraina ar putea fi ultima mare carte pe care o joacă preşedintele SUA, Joe Biden, în cariera sa politică de cinci decenii:
„Varşovia a fost 80% reconstruită după al II-lea Război Mondial. Polonia este statul care a fost împărţit între lumea rusă şi lumea germană. Polonia este o putere deranjantă între Germania şi Rusia. Polonia este ca un ghimpe în coastă pentru autocraţia Rusiei. Joe Biden a avut o săptămână bună. Cred că a fost un calcul bun ca Joe Biden să meargă la Kiev. Am o senzaţie că Joe Biden nu va mai candida în 2024. Ucraina ar putea să fie printre ultimele cărţi importante pe care Joe Biden le joacă în cariera lui admirabilă. O bună parte din ce s-a întâmplat în acest an este în avantajul SUA. America este o putere mondială nu numai prin puterile sale intrinseci, ci şi prin alianţele pe care le are. SUA au aliaţi în 4 colţuri ale lumii, aliaţii depind de americani. Nu vi se pare că prin tot ce i se întâmplă Rusiei parcă americanii îi fac atenţi pe chinezi? Tipul de conducere pe care îl are Rusia acum mi se pare mai opac decât cel din China. Rusia este un stat enorm, este cel mai mare stat de pe suprafaţa pământului şi spune că este ameninţat. Doar 6% din graniţele Rusiei se învecinează cu NATO. Cum poţi să spui că eşti înconjurat de NATO? (...) Va creşte rolul politicii externe în campaniile prezidenţiale. În alegerile interne, lumea nu era interesată de război. Prin acest război, unii au aflat unde este Ucraina pe hartă, unde este Kievul. Să nu fiţi surprinsă dacă la alegerile viitoare din SUA – subiectele externe ar putea conta”.
În emisiunea OFF/OnTheRecord, Adrian Cioroianu a explicat ce înţeleg Ucraina şi Rusia prin „victorie”:
„Estimez că războiul se va termina într-o formulă în care toţi să poată spună că sunt victorioşi. Partea proastă este că toţi se pregătesc pentru un război de uzură şi de durată. Va fi un armistiţiu, pace nu va fi, va rămâne un conflict îngheţat.
Până acum, Ucraina este victorioasă pentru că a rezistat. (...) Inteligenţa diabolică a lui Stalin a amestecat etnic populaţiile fără a respecta graniţele. Toate graniţele fostei URSS sunt graniţe politice, n-au legătură cu realitatea etnică. Graniţele politice ale Ucrainei sunt unele, graniţele etnice sunt altele. Estimez că linia frontului va ajunge să corespundă cu graniţa etnică. În teoria războiului, războiul nu începe când te atacă cineva, războiul începe când te aperi. La anexarea Crimeei, răspunsurile Ucrainei şi Occidentului au fost extrem de palide. Calculul greşit al lui Putin a fost: mi-a mers cu Crimeea, o să îmi mai meargă. Putin iniţial a vrut o schimbare de regim la Kiev. Ca pe Ianukovici, Putin l-a ajutat şi pe Lukashenko. Putin vrea să rupă cât poate din Ucraina iar ucrainenii apără cât pot. Sunt surprins de puterea de rezistenţă a ucrainenilor. Pe termen lung, acest război de uzură poate să fie catastrofal. (...) Oare acest ajutor occidental prelungeşte conflictul? Ajutorul Occidentului se bazează pe decizii militare. Dacă nu dăm arme Ucrainei, Putin trecea ca prin brânză prin Ucraina. Şi unde s-ar fi oprit? După 1 an, Zelenski este mai apropiat de UE, NATO, dar nici el nu ştie unde vor fi graniţele. Nu este rolul lui Zelenski să spună adevărul. Un lider trebuie să înflăcăreze. Dacă unei populaţii îi dai un ţel, unii dintre oameni vor veni în spatele tău. (...) Se vor aşeza la masă, dar s-au trecut cam multe linii roşii. Pe mine mă alarmează că nimeni nu mai poate da înapoi. Va fi un final al acestui conflict, nu o pace. Una este să pierzi 17% din teritoriu, alta este să ai distrugeri în toată ţara”.
Adrian Cioroianu este de părere că încă din istorie filosofia României se bazează pe orice compromis cu preţul menţinerii statului:
„Este o impresie falsă şi face parte din capitolul – cum să ne punem mai multă cenuşă în cap. Noi avem o altă tradiţie politică faţă de polonezi. Uneori, polonezii au mers înspre bine, alteori au dus oiştea în gard. Filosofia politică a României se bazează pe orice compromis cu preţul menţinerii statului. Pentru menţinerea statului, România face orice compromis. Că plătim unuia tribut, că spunem sărut mâna unui sultan, totul este ca statul român să nu dispară. De când au apărut ţările româneşti pe hartă, ele nu au dispărut niciodată. Atitudinea României este rodul unei experienţe istorice. polonezii au o altă filosofie. Credeţi că polonezii de pomană au dispărut de 4 ori din istorie? Înainte de al II-lea Război Mondial, Polonia avea nişte ambiţii atât de mari încât Ribbentrop s-a cam jucat cu ei. Polonezii au o Republică Moldova de care trebuie să aibă grijă? Toată lumea bănuieşte că noi ajutăm Ucraina dar noi nu ieşim să spunem. Noi avem călcâiul lui Ahile: Republica Moldova. Putin ştie că dacă vreau să-i zgândăr pe români, bag băţul prin gard în Republica Moldova. (...) Sfătuiesc să nu fie crezută propaganda niciunei ţări aflată în război. Propaganda este parte a războiului. Rusia n-are de ce să încurajeze un traseu pro-european în Republica Moldova. De unde a plecat tot scandalul cu Ucraina? de la Euromaidan. Treceţi graniţele din statele baltice în Belarus şi o să vedeţi diferenţele”.
Cât despre problemele pe care România cu Ucraina – protecţia minorităţii române, canalul Bâstroe – fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu, consideră că acestea au apărut artificial în dezbaterile ultimelor zile:
„Temele de dispută cu Ucraina au fost puse artificial pe tapet. Tema minorităţii româneşti din Ucraina este veche de 30 de ani. Tema Bâstroe eu o ştiu din 2004, când eram ministru de externe. Traian Băsescu a discutat cu Victor Iuşcenko problema Bâstroe. Vi se pare întâmplător că au apărut acum 2 subiecte de mare impact în relaţia României cu Ucraina? Este în interesul nostru să sprijinim apropierea Ucrainei de UE, pentru că abia atunci le putem pune condiţii, steguleţe. Toate statele de pe faţa pământului au probleme cu vecinii. Prioritar cred că este ca Ucraina să rămână pe hartă suverană şi independentă. Varianta cealaltă ar fi ca armata rusă să apară pe canalul Bâstroe şi să spună: salut, fugiţi de aici toţi!”.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe