- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.07.2019, 10:57)
- Alexandru Costea
Adrian Năstase, despre raportul GRECO: Oare PNA-ul nu a reprezentat o „anomalie”
Fostul premier Adrian Năstase a scris, pe blog, referitor la faptul că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie este considerată o "anomalie" în raportul GRECO, dacă Parchetul Naţional Anticorupţie "a reprezentat o «anomalie» din punctul de vedere al practicii instituţionale europene".
Urmărește
2739 afișări
Adrian Năstase, despre raportul GRECO: Oare PNA-ul nu a reprezentat o „anomalie”
Fostul lider PSD Adrian Năstase a scris miercuri pe blogul său un articol intitulat "Despre anomalii".
"În recentul raport GRECO (Convenţia a fost ratificată de România în timpul guvernului PSD pe care l-am condus), se consideră că Secţia specială pentru magistrati «este o anomalie». Din câte ştiu, în spaţiul Consiliului Europei nu există reguli comune în domeniul justiţiei.
Există unele valori, principii dar nu reguli juridice care să stabilească unitar configuraţia institutiilor juridice sau categoriile de infracţiuni sau pedepsele pentru acestea. Mai mult, state importante din Consiliul Europei nu sunt părţi la această convenţie – Germania, Marea Britanie, Rusia. În aceste condiţii, în domeniul justiţiei este firesc să se manifeste specificitatea fiecărei ţări, tradiţiile, imperativele reglementării în anumite perioade istorice.
Oare PNA-ul nu a reprezentat o «anomalie» din punctul de vedere al practicii instituţionale europene (doar Spania mai avea un astfel de mecanism)? Sau DNA/Macovei-Băsescu? Sau ANI? Ar trebui desfiinţate? Protocoalele SRI-Ministerul Public nu reprezintă anomalii? Există cumva «anomalii bune» şi «anomalii rele»?", a notat Adrian Năstase.
De asmenea, Năstase susţine că şi unele decizii CCR sunt "anomalii".
"Se vorbeşte adesea despre «rule of law». Unii traduc această sintagmă prin «stat de drept», alţii prin supremaţia legii – dar este vorba, în esenţă, despre legea internă care trebuie respectată. Există opinii după care şi deciziile CCR – doar în anumite cazuri – sunt anomalii. Sigur, atunci când există şi interese sau «bună înţelegere» a marilor puteri contează mai puţin astfel de decizii şi se pot adăuga unele «erate» la acestea (vezi situaţia de la Chişinău). Recent, la Consiliul Europei, s-a revenit la decizia de suspendare a dreptului de vot al Rusiei de după operaţiunile din Ucraina şi Crimeea, deoarece – probabil – cuantumul cotizaţiei Rusiei era mai important decat abuzurile invocate", arată Adrian Năstase.
Totodată, el mai transmite că după "devoalarea abuzurilor din perioada «Republicii procurorilor»" era nevoie de o instituţie precum Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
"Este clar, că în anumite etape, în fiecare ţară, unele institutii juridice sunt necesare si trebuie infiintate. In alte perioade, altele trebuie să corecteze anumite abuzuri. In opinia mea, după devoalarea abuzurilor din perioada «Republicii procurorilor», era necesar un mecanism care să vegheze, pe de o parte, la independenta magistratilor, dar si la responsabilitatea lor in ceea ce priveste actul de justitie", a scris Năstase.
"În concluzie, eu cred că, în relaţia cu Consiliul Europei dar şi cu Comisia Europeană (MCV) sau cu Comisia de la Veneţia este nevoie de profesionişti care să explice mai bine, cu autoritate, utilizând şi exemple din ţările de unde provin experţii folositi, rostul unora dintre modificările institutionale si normative din România. În plus, ar trebui să scăpăm de complexul elevului scos, in mod obisnuit, la tablă de către diriginte in scop pedagogic", conchide postarea sa Adrian Năstase.
Ministerul Justiţiei a publicat, marţi, cele două rapoarte GRECO la adresa României.
Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO) a transmis că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1066. Ucraina modifică sistemul de recrutare pentru a atrage tinerii între 18 şi 25 de ani / Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia / Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia / Putin e pregătit să discute cu Trump
-
ieri, 22:53
Incendiu puternic în Crevedia. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert