Video Adrian Sârbu: Un guvern eficient reprezintă voinţa şi mandatul celor 18 milioane de votanţi / Trebuie să vedem încotro se îndreaptă lumea, România să devină o ţară avansată în apărare, învăţare şi economia verde

  • • Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 77% dintre respondenţi sunt de acord că funcţiile guvernamentale trebuie reconcepute, limitate, digitalizate, executate şi de sectorul privat, în aşa fel încât să-ţi servească rapid nevoile şi interesele legitime la costurile cele mai mici.
  • • Sectorul guvernamental ar trebui să aibă şapte funcţii: apărare, administrare a bugetului, dezvoltare şi protejare a resursei umane, învăţare, planificare şi dezvoltare economică şi tehnologică, administrare a teritoriului şi de reprezentare externă
  • • Administrarea banilor din taxe şi impozite ar trebui făcută de o platformă digitală din care se pot aloca, conform unor reguli, bani pentru servicii şi produse de calitate şi care ar permite contribuabililor să aibă control asupra bugetului public, afirmă Adrian Sârbu.
Urmărește
116 afișări

Nemo: Te-am întrebat: În condiţiile revoluţiei tehnologice poţi avea acces la serviciile guvernamentale rapid şi nealterat prin intermediul e-platformelor asistate de inteligenţa artificială. Eşti de acord că funcţiile guvernamentale trebuie reconcepute, limitate, digitalizate, executate şi de sectorul privat, în aşa fel încât să-ţi servească rapid nevoile şi interesele legitime la costurile cele mai mici? Hai să vedem cum ai răspuns. 77% Da, 23% nu.

Adrian Sârbu: Eu cred că în sectorul guvernamental trebuie să existe şapte funcţii. Şi cu excepţia funcţiei de apărare care, uite e a doua, probabil pentru România eu zic că mai mult de 300.000 n-am nevoie. Uite un guvern pe care trebuie să-l gândim noi… Cine vrea să gândească în ţara asta şi, ca să gândească cineva mandatat, trebuie să gândească toţi cei 18 milioane de votanţi “domnule, noi aşa vrem”. Vreau ca tot bugetul public să fie pe platforme digitale. Româniadat.com sau Româniadat.ro. Cine e asta? Platforma de guvernare a României. Şi ce face asta? Îmi livrează mie, Hofi, Nemo servicii şi produse pe care eu nu le pot cumpăra decât din sectorul public, pentru că sunt nerentabile, că vorbeam de profitabilitate în sectorul privat. Şi ce-mi livrează? În primul rând, îmi administrează banii din taxe şi impozite. Dar uite ce scrie acolo, funcţia de administrare buget. Ăla e un minister al bugetului şi ce înseamnă asta? De acolo, prin platformă, banii se dau dintr-un singur loc. Cum adică zice Hofi? “Bă, şi primarul nu mai poate să aloce bani?” Nu, el se ocupă de binele cetăţenilor şi banii îi alocă platforma, conform regulilor. Că dacă ai lucrat cu statul dai un raport şi tu cu ce preţuri ai lucrat, câte lucrări ai făcut, că te controlează cineva în numele statului.

Deci funcţia de apărare am spus, o să vorbim mai mult, funcţia de dezvoltare şi protejare a resursei umane. Ce înseamnă asta? Să cresc poporul român. Adică să fie mai mulţi români, mai sănătoşi şi mai deştepţi.

Care e principala mea preocupare? Să n-am oameni bolnavi.

Deci ce fac eu? Politici să-mi ţin oamenii sănătoşi, că spune acolo protejarea resursei umane. Un minister ca ăsta într-o ţară se uită la fiecare om ca la o comoară, ca la un unicat.

Uite a patra funcţie, funcţia de învăţare. Eu am o funcţie de învăţare pe care o reglementez şi o execută cei care sunt în business-ul de învăţare. Că mi-ai zis “domle, ce profit face şcoala?” Hofi, ştii care sunt unele dintre cele mai profitabile instituţii din lume? Universităţile mari. Eu vreau ca România să devină o ţară campioană în învăţare, avansată în învăţare.

Hofi: Funcţia de planificare şi dezvoltare economica şi tehnologică.

Adrian Sârbu: Nu există în România. Te-am întrebat. Avem Ministerul Cercetării, Ministerul Digitalizării, ministerul… Bă, nimic. Ce trebuie eu să am aici? Trebuie să mă uit, să văd unde merge lumea. Astăzi merge lumea către AI. Şi unde mai merge lumea? Către mâncare bio. Green Deal-ul ăsta este o oportunitate a secolului.

La fel pentru mine faptul că încă mai am IT-işti. Şi ţi-am spus de la început. Domne, dacă ne rezolvăm apărarea, că aici suntem dezastru, că vine rusu peste mine şi zice “bravo, bravo”. Îmi spune ca bunicul lui “davai ceas, davai soţie, haraşo tovărăşie”.

Nemo: Administrarea teritoriului.

Adrian Sârbu: Deci, altă nenorocire a României. Ministerul de Interne, cu zeci de mii de milioane de primării de… noi nu mai trebuie să avem atâtea localităţi, măi, fraţilor, atâtea judeţe, atâtea comune. Şi mai e ministerul şapte, cel mai frumos minister. Cine îşi doreşte în România să lucreze la un minister, la ce minister îşi doreşte?

Hofi: La Externe.

Adrian Sârbu: Exact. Exact. Hai să mă fac ambasador, consul pe la d-astea culturale, centrele culturale, să nu fac nimic, să mă plâng toată ziua şi să trăiesc pe afară pe banii românilor. Nu mai am nevoie să am consuli. Consulii sunt responsabili să aducă bani negri cu servieta, să ducă şi să aducă. Şefii mari, şefii lor le dau bani să-i scoată din ţară cu servieta, că e diplomatică. Nu râde că e adevărat.  Şi când vin ei de acolo aduc… Pe vremuri ambasadorii, consuli, piloţii toţi aduceau ţigări, whisky, blugi, casetofoane, vide-urio şi le vindeau.

Hofi: Eu nu mai pot…

Adrian Sârbu: Ăsta era Ministerul de Externe, da, ăsta era Ministerul de Externe.

Ştii pe ce lume trăieşti? Realizezi că trebuie să te trezeşti şi să-l tragi de mânecă pe ăla care îţi mănâncă banul, să te uiţi ce soluţie trebuie să găseşti pentru tine, pentru copilul tău?

 

Rezultatele sondajului Mediafax- ZF- Aleph News:

  1. Ai fost de acord că bugetarii, 1,3 milioane:
  • sunt plătiţi din taxele şi contribuţiile tale
  • sunt selectaţi pe criterii politice, în funcţie de interesele partidelor şi nu pe competenţă şi profesionalism
  • îţi cheltuie banii după interesele lor, fără nicio posibilitate de control a mandatului din partea ta

Eşti de acord că în instituţiile publice trebuie introduse prin lege criteriile de guvernanţă şi practicile de angajare, de selectare a resursei umane şi a bunei administrări din companiile private şi corporaţii?

DA- 73%

NU- 27%

 

2. În condiţiile revoluţiei tehnologice poţi avea acces la serviciile guvernamentale rapid şi nealterat prin intermediul e-platformelor asistate de inteligenţa artificială.

Eşti de acord că funcţiile guvernamentale trebuie reconcepute, limitate, digitalizate, executate şi de sectorul privat, în aşa fel încât să-ţi servească rapid nevoile şi interesele legitime la costurile cele mai mici?

DA- 77%

NU - 23%

3. Ai fost de acord că:

  • serviciul public trebuie să fie de cea mai înaltă competenţă
  • principalele funcţii publice trebuie alese direct
  • nimeni nu poate ocupa o funcţie publică mai mult de două mandate
  • într-o funcţie publică, cel care e ales trebuie să prezinte un proiect şi să raporteze anual executarea mandatului în faţa celui care l-a votat

Eşti de acord ca atunci când ţi se cere să ocupi o funcţie publică de cel puţin un mandat?

DA- 86%

NU -14%

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici