Adrian Ţuţuianu: Eduard Hellvig, directorul SRI, a decis denunţarea protocoalelor care nu se corelează cu modificările legislative/ Protocol SRI-PÎCCJ, timp de 7 ani

Directorul SRI Eduard Hellvig a decis denunţarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI cu alte instituţii, inclusiv din domeniul justiţiei, care nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii, a precizat, marţi, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu.

Urmărește
1981 afișări
Imaginea articolului Adrian Ţuţuianu: Eduard Hellvig, directorul SRI, a decis denunţarea protocoalelor care nu se corelează cu modificările legislative/ Protocol SRI-PÎCCJ, timp de 7 ani

Adrian Ţuţuianu: Eduard Hellvig, directorul SRI, a decis denunţarea protocoalelor care nu se corelează cu modificările legislative

„În urma analizei realizate la SRI, din dispoziţia domnului Hellvig, s-a constatat că unele documente de cooperare nu mai corespund realităţilor juridice şi nu se corelează cu modificările legilative intervenite de la momentul încheierii acestora, iar alte protocoale şi-au atins obiectivele. Ca urmare, directorul SRI a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor aflate în această situaţie, cu notificarea co-semnatarilor, inclusiv a protocoalelor din domeniul Justiţiei, care nu mai corespund criteriilor de necesitate şi utilitate”, a spus Ţuţuianu.

El a arătat că, de principiu, protocoalele de cooperare reprezintă o formă legală, firească necesară de cooperarea inter-instituţională, care stabileşte atribuţiile fiecărei instituţii co-semnatare.

„SRI a încheiat protocoale începând cu 1992 la iniţiativa sa, a altor instituţii, unele aprobate prin hotărâre a CSAT. Protocoalele sunt bilaterale sau multilaterale, marea majoritate au caracter secret de stat pentru că privesc obiective, resurse, şi informaţii ale SRI. Au existat şi există protocoale cu MAI, MApN, SIE, STS, SPP, ministerul Justiţiei, ministerul Transporturilor, ministerul Comerţului, ministerul Sănătăţii”, a mai spus Ţuţuianu.

Adrian Ţuţuianu: SRI a avut un protocol cu PÎCCJ încheiat în 2009, care a funcţionat până în 2016

Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat, marţi, că SRI a încheiat cu PÎCCJ un protocol de colaborare în 2009, care a funcţionat până în 2016, când a fost publicată decizia CCR privind interceptările.

„Legat de protocoalele încheiate între parchete şi SRI, pot preciza că există un protocol încheiat în 4 februarie 2009 între SRI şi PÎCCJ. El are la bază Legile 14/1991, 51/1992, CPP, Legea privind protecţia informaţiilor clasificate, legile de organizare a DNA, DIICOT, Legea 78/2000 privind combaterea unor fapte de corupţie. Există hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 care prevedeau cooperarea dintre SRI şi ministerul Public. Strategia de apărare pentru 2015-2019 prevede încheierea unor protocoale inter-instituţionale între instituţiile care au rol în asigurarea securităţii naţionale”, a spus Ţuţuianu.

Întrebat dacă între SRI şi DNA a existat un protocol, Ţuţuianu a răspuns: „Între PÎCCJ şi SRI. DNA e structură a acestui Parchet”.

El a arătat că aceste protocoale au funcţionat până anul trecut, în 2016, când a fost publicată decizia CCR, iar „lucrurile nu au putut continua în modalităţile existente până la acea dată”.

„La momentul acesta vorbim de Ordonanţa 6/2016, care prevede o colaborare pe bază de protocol între SRI, ministerul Public, MAI care reglementează condiţiile tehnice de aces la sistemele tehnice ale organelor judiciare. La acest moment, potrivit deciziei CCR, toate structurile de Parchet îşi reglează singure activitatea de înregistrare, e problema de acces la sistemele de înregistrare”, a spus Ţuţuianu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici