Agenţia pentru Investiţii în Sănătate, motiv de dispută în coaliţia de guvernare

  • Agenţia pentru Investiţii în Sănătate este motiv de dispută în coaliţia de guvernare, între PNL şi USR PLUS.
  • Liberalii susţin că entităţile cu documentaţii mature pentru spitale trebuie să deruleze proiectele PNRR, în timp ce USR PLUS afirmă că MS nu are capacitatea să fie manager de proiect.
Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului Agenţia pentru Investiţii în Sănătate, motiv de dispută în coaliţia de guvernare

Sursa foto: Mediafaxfoto

„Noi nu am susţinut, nu s-a discutat şi nu s-a luat o decizie în coaliţie, să se înfiinţeze o agenţie pentru PNRR. Gândiţi-vă că termenul de înfiinţare a acelei agenţii e 31 decembrie 2022. Noi trebuie să contractăm 70% din sumele alocate până în 31 decembrie 2022, conform regulamentului european. Păi noi dacă folosim timpul ăsta pentru a înfiinţa agenţia, când se va înfiinţa agenţia nici nu va avea timp să deruleze procedurile de licitaţie. Punctul de vedere exprimat în coaliţie este - pentru entităţile care au documentaţii mature, cu studii de fezabilitate, derularea procedurilor să se facă de cei care deţin sau urmează să deţină spitalul, indiferent că e vorba de consiliul municipal, consiliul judeţean sau minister”, spune Ludovic Orban despre Agenţia pentru Investiţii în Sănătate.

Liderul PNL afirmă că ASI „nu a trecut prin guvern”.

„Aşa mi se pare normal. Acolo nu scrie că toate proiectele se vor derula prin agenţia respectivă. Acolo scrie că se înfiinţează agenţia. Eu zic că se poate păstra agenţia, pentru că are o finanţare de 40 de milioane, numai că derularea proiectelor efective trebuie să fie derulate de cei care deţin spitalele”, răspunde Orban la întrebarea dacă România va anunţa Comisia Europeană că renunţă la această agenţie.

În replică, copreşedintele USR PLUS Dan Barna susţine că Agenţia pentru Investiţii în Sănătate, care se regăseşte în programul de guvernare, îşi propune să facă posibile investiţiile în infrastructura de sănătate şi construcţia de spitale regionale în România.

„Această agenţie este susţinută - am primit mesaje scrise de susţinere şi de apreciere din partea Comisiei Europene - este o abordare negociată şi cu OMS. Este o abordare care funcţionează în toate statele dezvoltate, în toate statele unde sunt sisteme medicale funcţionale, unde investiţiile în sănătate au funcţionat. Trebuie să acceptăm o realitate - Ministerul Sănătăţii, cu 250 de persoane, cu echipa aşa cum o are, a dovedit că nu are capacitatea să fie manager de proiect pentru spitale regionale sau infrastructuri de sănătate importante, iar atunci trebuie să ne adaptăm, pentru că altfel riscăm să nu putem cheltui resursele, nici cele din PNRR, nici cele din fonduri operaţionale”, a spus Barna.

El spune că agenţia este parte a programului de guvernare.

„Nu este un subiect de negociere sau nu este o propunere pe care a scos-o din pălărie un partener de coaliţie. Suntem într-o logică firească de punere în practică a programului de guvernare, exact aşa cum a fost el aprobat de Parlament şi cum a fost agreeat de coaliţie. De asta sunt puţin surprins de poziţiile care se pretind surprinse”, conchide Barna.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici