Alba: Declaraţie pentru dezvoltarea inteligentă, incluzivă şi durabilă a regiunii Dunării, adoptată

Reprezentanţii mai multor regiuni din state aflate în spaţiul dunărean au adoptat, marţi, la Alba Iulia, la finalul unui forum internaţional, o declaraţie comună prin care se angajează să promoveze strategia UE pentru regiunea Dunării astfel încât zona să se dezvolte inteligent, incluziv şi durabil.

Urmărește
8 afișări

Cei peste 150 de participanţi prezenţi la Alba Iulia, la forumul internaţional cu tema "Oraşe şi regiuni inteligente şi durabile", au adoptat, marţi, la finalul evenimentului, o declaraţie comună în care îşi arată interesul pentru implicarea activă şi participarea tuturor factorilor interesaţi în procesul de implementare a strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, "prin aplicarea principiilor parteneriatului şi transparenţei", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii susţin că strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării va avea "un rol cheie" în îmbunătăţirea transportului durabil, în realizarea conexiunii între sistemele energetice, în protecţia mediului, în conservarea resurselor de apă, promovarea cercetării şi a inovării, protejarea patrimoniului cultural şi stimularea climatului de afaceri, inclusiv a turismului şi a competitivităţii.

"Ne manifestăm interesul pentru implicarea activă şi participarea tuturor factorilor interesaţi în procesul de implementare a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, prin aplicarea principiilor parteneriatului şi transparenţei, susţinem propunerile Planului de Acţiune al Strategiei care se regăsesc în acţiuni şi exemple de proiecte prioritare menite să promoveze dezvoltarea durabilă, să încurajeze schimburile culturale şi economice şi să sporească interconexiunile şi dialogul între state şi regiuni, recunoaştem importanţa realizării de investiţii care să dea consistenţă Strategiei Dunării şi să reprezinte motorul relansării economice a regiunilor şi localităţilor din bazin, prin mobilizarea resurselor şi administrarea mai eficientă a acestora", se arată în declaraţia adoptată la Alba Iulia.

În acelaşi document, reprezentanţii regiunilor dunărene încurajează dezvoltarea strategiei "într-un instrument eficient şi realist", care "să contribuie la implementarea Strategiei Europa 2020 şi la relansarea economică şi financiară europeană, precum şi la dezvoltarea inteligentă, incluzivă şi durabilă a regiunii Dunării, în particular, şi a întregii Europe, în general".

Peste 150 de participanţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai mediului academic şi ai unor autorităţi, atât din România, cât şi din alte state din zona Dunării au participat, luni şi marţi, la Alba Iulia, la forumul "Oraşe şi regiuni inteligente şi durabile". Evenimentul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Institutul World Trade Center şi Fundaţia Steinbeis din Baden-Württemberg, iar discuţiile au vizat dezvoltarea de proiecte şi parteneriate strategice la nivel european, în cadrul Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării.

Printre participanţi s-au aflat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, europarlamentarul Theodor Stolojan şi consilierul prezidenţial Leonard Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici