- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegătorii din 1.474 de localităţi, aşteptaţi să-şi decidă primarul
Alegătorii din aproape 1.500 de localităţi, inclusiv Bucureşti, sunt aşteptaţi, duminică, la urne, de la ora 7.00 şi până la ora 21.00, pentru a-şi decide primarul în al doilea tur al alegerilor locale, câştigători urmând să fie declaraţi candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi.
Alegătorii din 1.474 de localităţi, aşteptaţi să-şi decidă primarul (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit datelor făcute publice de Biroul Electoral Central, din cele 3183 de mandate de primar, au fost atribuite în urma primului tur de scrutin mai mult de jumătate, iar 1474 mandate urmează să fie disputate în al doilea tur de scrutin.
Conform legii, la acest tur participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj.
Astfel, al doilea tur de scrutin este organizat în localităţile unde niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate. Legea prevede, de asemenea, că un al doilea tur de scrutin se organizează şi în caz de balotaj între mai multi candidaţi la funcţia de primar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Potrivit unei hotărâri a BEC, la turul doi de scrutin pentru alegerea primarului vor putea participa trei candidaţi dacă pe locul doi se află candidaţi care au obţinut un număr egal de voturi la scrutinul de duminică.
De acestă dată, alegătorii vor primi un singur buletin de vot, pe care candidaţii vor fi înscrişi unul sub celălalt, în funcţie de numărul voturilor obţinute la primul tur de scrutin, în caz de balotaj poziţia candidaţilor fiind stabilită de ordinea alfabetică. În Bucureşti, în sectoarele 1,4,5 şi 6, cetăţenii vor primi două buletine de vot, respectiv pentru primarul general şi pentru primarul de sector.
Potrivit prevederilor legale, au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit 18 ani, cu condiţia ca aceştia să nu fie puşi sub interdicţie sau să fie lipsiţi de drepturile electorale pe durată stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Începând cu alegerile locale din anul 2008, cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.
Conform unei decizii luate de BEC, cetăţenii cu drept vot care şi-au schimbat domiciliul între cele două tururi de scrutin nu îşi vor putea exprima dreptul de vot la noul domiciliu la cel de-al doilea tur de scrutin. Decizia BEC s-a bazat pe argumentul că turul doi de scrutin este, de fapt, o continuare a operaţiunilor din primului tur pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.
Pentru prima dată la alegerile locale, la turul doi de scrutin vor putea vota persoanele care au împlinit 18 ani între cele două tururi de scrutin, acestea urmând să fie înscrise, aşa cum a hotărât BEC, în listele suplimentare din secţiile de votare unde sunt arondate conform domiciliului.
Pentru turul doi al alegerilor locale, vor funcţiona, în cele mai multe dintre localităţi, aceleaşi secţii de votare ca la primul tur, respectiv câte o secţie de votare la 1.000-2.000 de locuitori, în localităţile urbane şi câte o secţie de votare la 500 - 2.000 de locuitori, în comune.
Pentru buna desfăşurare a procesului electoral, BEC a avizat suplimentarea numărului secţiilor de votare pentru alegerile care vor avea loc duminică, fiind înfiinţate noi secţii de votare în judeţele Ilfov, Iaşi, Argeş şi Braşov. Astfel, la propunerea primarilor, vor fi amenajate, secţii noi de votare în vederea turului doi de scrutin în localităţile Vidra şi Ştefăneştii de Jos (judeţul Ilfov), Podu Iloaiei, Ciurea şi Leţcani (judeţul Iaşi), în localitatea Ştefăneşti (judeţul Argeş) şi în localitatea Târlungeni (judeţul Braşov).
BEC a acceptat aceste suplimentări în condiţiile în care, potrivit Legii privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare se fac de către primari, prin dispoziţie, care trebuie să fie adusă la cunoştinţa alegătorilor în termen de cel mult 20 de zile de la stabilirea datei alegerilor.
Alegătorii îşi vor exercita dreptul de vot numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea şi unde sunt înscrişi în copia de pe listele electorale permanente, în copia de pe listele electorale complementare, întocmită pentru cetăţenii UE, sau în lista suplimentară întocmită de primar.
În listele suplimentare vor fi înscrise persoanele care, în ziua votării, constată că nu figurează pe listele electorale permanente şi demonstrează cu documentele de identitate că domiciliază pe raza secţiei de votare respective, dar şi persoanele care au ajuns la majorat între cele două tururi de scrutin.
Turul doi de scrutin va fi organizat în patru dintre cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti, respectiv sectoarele 1, 4, 5 şi 6, şi pentru Primăria Generală a Municipiului Bucureşti.
Al doilea tur de scrutin va fi organizat în mai multe municipii, printre care Aiud (judeţul Alba), Câmpulung, Curtea de Argeş (Argeş), Bacău, Moineşti, Oneşti (judeţul Bacău), Beiuş, Marghita (Bihor), Bistriţa (Bistriţa Năsăud), Dorohoi (Botoşani), Făgăraş, Săcele (Braşov) şi Brăila (judeţul Brăila).
Pentru a doua oară vor fi aşteptaţi la urne şi cetăţenii cu drept de vot din municipiile Râmnicu Sărat (Buzău), Reşiţa (Caraş-Severin), Călăraşi, Olteniţa (judeţul Călăraşi), Câmpia Turzii, Dej, Gherla (Cluj), Mangalia (Constanţa), Sfântu Gheorghe (Covasna), Moreni (Dâmboviţa), Calafat (Dolj) şi Galaţi şi Tecuci (judeţul Galaţi).
Nu au reuşit, în data de 1 iunie, să îşi aleagă primarul din primul tur de scrutin locuitorii din municipiile Gheorghieni (Harghita), Hunedoara (judeţul Hunedoara), Feteşti, Urziceni (Ialomiţa), din Iaşi şi Paşcani (Iaşi), Sighetu Marmaţiei (Maramureş), Drobeta Turnu Severin şi Orşova (Mehedinţi), Sighişoara şi Târnăveni (Mureş), Roman (Neamţ), Caracal (Olt), Ploieşti, Câmpina (Prahova), Satu Mare şi Carei (judeţul Satu Mare).
Primari aleşi din al doilea tur de scrutin vor avea, de asemenea, municipiile Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei (judeţul Suceava), Alexandria, Roşiori de Vede (Teleorman), Lugoj (Timiş), Vaslui şi Huşi (judeţul Vaslui), Drăgăşani (Vâlcea) şi Focşani (judeţul Vrancea).
Peste 8.500 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine la secţiile de votare şi în zonele adiacente din întreaga ţară la cel de-al doilea tur al alegerilor locale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:36
Peste 70.000 de români din diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 12:34