- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.01.2020, 15:09)
- Teodor Bobei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegerea primarilor în două tururi. Ce presupune şi cum se organizează acest scrutin
Alegerea primarilor în două tururi presupune organizarea unui al doilea tur de scrutin, la două săptămâni după primul, în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu obţine majoritatea de voturi. În cel de-al doilea tur de scrutin intră primii doi candidaţi în ordinea numărului de voturi.
Urmărește
1338 afișări
Alegerea primarilor în două tururi. Ce presupune şi cum se organizează acest scrutin
Iniţiativa de revenire la alegerea primarilor în două turui a fost susţinută de-a lungul timpului de PNL, USR, PMP sau Pro România, pe motiv că alegerea acestora într-un singur tur poate afecta principiul reprezentativităţii. Au fost depuse trei proiecte cu un conţiut similar în Parlament, dar au fost respinse de majoritatea parlamentară, coagulată în jurul PSD.
Social-democraţii se opun revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin deoarece modificarea legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înainte de alegeri deaorece susţin că ar fi neconstituţională şi contravine recomandărilor din Codul de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Principiul care stă la baza acestei propuneri este organizarea unui al doilea tur pentru alegerea primarilor sau a preşedinţilor de Consilii Judeţene, dacă niciunul dintre candidaţi nu întruneşte majoritatea de voturi. Cel de al doilea tur se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin.
De asemenea, doar primii doi candidaţi în ordinea numărului de voturi intră în al doilea tur de scrutin, fiind ales primar candidatul cu majoritate de voturi.
Legea electorală în vigoare prevede că cel care are cele mai multe voturi câştigă turul de alegeri, neavând nevoie de o majoritate de voturi în acest sens.
De asemenea, articolul 102 din legea 115/2015 ar urma să fie abrogat. Acesta prevede că în cazul în care situaţia de balotaj intervine între 2 candidaţi la funcţia de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, între care urmează să se desfăşoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre aceştia decedează, renunţă sau nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripţie declarându-l primar sau, după caz, preşedinte al consiliului judeţean pe celălalt candidat.
Legea electorală a fost modificată printr-o iniţiativă legislativă propusă de PD-L, în anul 2011, iar de atunci este ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ciolacu, despre asumarea pe alegeri în două tururi: Depunem moţiune de cenzură împreună cu UDMR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe