- Home
- Politic
- (07.06.2024, 11:09)
- Diana Nunut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegeri 9 iunie: Care sunt atribuţiile primarului şi ale europarlamentarului?
- La sfârşitul acestei săptămâni vor avea loc alegerile locale şi europarlamentare, unde românii îşi decid reprezentanţii la nivel local şi european pentru următorii 4, respectiv 5 ani.
- Cetăţenii cu drept de vot vor alege, printre altele, primarii şi europarlamentarii.
- Alegerile locale şi europarlamentare în România vor avea loc duminică, 9 iunie 2024, iar secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7:00-22:00, ora locală.
Urmărește
277 afișări
Alegeri 9 iunie: Care sunt atribuţiile primarului şi a europarlamentarului?
În data de 9 iunie, România îşi alege, în cadrul alegerilor comasate, primarii, consilierii locali şi cei judeţeni, preşedinţii de Consiliu Judeţean şi europarlamentarii.
La nivel naţional se vor alege 3180 de primari, în timp ce 33 de europarlamentari ne vor reprezenta ţara în Parlamentul European.
Ce atribuţii are primarul?
În cadrul alegerilor de duminică, instituţia primăriei se află în centrul atenţiei, întrucât în cadrul acesteia se iau toate deciziile importante în legătură cu bunăstarea şi dezvoltarea comunităţii. Primarul este cel care are îndeplineşte mai multe roluri, printre care cel mai important este de a conduce şi dezvolta comunitatea pe care o reprezintă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
- Reprezintă comuna, oraşul sau municipiul în relaţiile cu alte autorităţi publice, persoane fizice sau juridice, dar şi în cadrele de justiţie;
- Coordonează activitatea consiliului local şi a aparatului de specialitate al primarului;
- Execută hotărârile de Consiliu Local;
- Asigură execuţia bugetului local;
- Asigură furnizarea de servicii publice esenţiale (salubrizare, termoficare, alimentare cu apă, transport public în comun);
- Elaborează strategiile economice, sociale şi de mediu ale localităţii sale, în vederea dezvoltării infrastructurii locale;
- Adoptă măsuri atunci când apar situaţii cu caracter de urgenţă;
- Avizează şi emite sau respinge autorizaţii de construire şi desfiinţare;
- Propune planuri de urbanism şi de amenajare a teritoriului către Consiliul Local;
- Propune măsuri pentru gestionarea corespunzătoare a patrimoniului local;
- Asigură condiţii şi propune politici publice pentru buna desfăşurare şi dezvoltarea sistemului de învăţământ local, precum şi a serviciilor de sănătate.
Pe lângă aceste principale atribuţii, primarul are rolul de a păstra o legătură cu cetăţenii comunităţii pe care acesta o reprezintă, prin rezolvarea petiţiilor şi sesizărilor cu privire la anumite probleme într-un timp rezonabil. În plus, primarul trebuie să asigure şi transparenţa activităţii primăriei, modul de cheltuire a bugetului local, prin permiterea cetăţenilor la informaţiile de interes public.
În cazul în care oraşul are proiecte care sunt în colaborare cu alte autorităţi şi instituţii publice locale sau regionale, primarul are rolul de a menţine această relaţie pentru ca politicile publice şi proiectele adoptate, în interesul publicului, să fie implementate corespunzător.
Ce atribuţii are europarlamentarul?
Pe 9 iunie, românii aleg şi deputaţii care ne vor reprezenta interesele în Parlamentul European. Vor fi aleşi 33 de europarlamentari, care candidează din partea mai multor alianţe şi formaţiuni politice. Candidaţii români pentru alegerile europarlamentare pot fi consultaţi AICI.
Un europarlamentar, membru al Parlamentului European, are diverse atribuţii şi responsabilităţi, atât la nivel european, cât şi în cadrul propriei sale ţări. Iată care sunt principalele atribuţii ale unui europarlamentar:
- Participă la procesul de elaborare şi adoptare a legislaţiei Uniunii Europene, împreună cu Consiliul Uniunii Europene.
- Propune amendamente şi votează asupra propunerilor legislative iniţiate de Comisia Europeană.
- Verifică modul în care Uniunea Europeană funcţionează;
- Participă la alegerea preşedintelui Comisiei Europene, care este organul executiv al UE;
- Participă, alături de Consiliul European, la adoptarea bugetului anual al UE;
- Supraveghează execuţia bugetului şi se asigură că fondurile UE sunt utilizate în mod eficient şi corespunzător.
- La nivel particular, un europarlamentar poate să numească sau să respingă numirea membrilor Comisiei Europene;
- Evaluează implementarea şi efectele directivelor europene în legislaţia statelor membre;
- Face parte din comisii parlamentare specializate, în cadrul cărora se pot elabora sau discuta proiecte de lege specifice.
Pe lângă aceste atribuţii, un europarlamentar are rolul fundamental de a reprezenta interesele cetăţenilor europeni şi, implicit, a celor din ţara pe care acesta o reprezintă la nivel european. În plus, el menţine legătura cu alegătorii din circumscripţia sa şi participă la întâlniri şi dezbateri la nivel local, naţional şi european. De asemenea, europarlamentarii participă la consultări şi audieri publice pentru a culege opinii şi a înţelege problemele cetăţenilor şi ale diferitelor sectoare economice şi sociale.
În relaţie cu România, un eurodeputat român aduce în discuţie problemele specifice ale ţării atunci când acestea sunt relevante pentru dezbaterile europene, asigurându-se că interesele naţionale sunt luate în considerare în contextul mai larg al politicilor europene.
Cum se poate vota la alegerile locale şi europarlamentare
La alegerile locale, cetăţenii îşi pot exprima votul doar în localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa stabilită pe baza vizei de flotant. În străinătate nu se poate vota pentru alegerile locale din România.
De exemplu, studenţii care locuiesc într-un alt oraş decât cel de domiciliu şi care nu au reşedinţa oficială stabilită în respectivul oraş nu pot vota acolo.
În cazul alegerilor europarlamentare, se poate vota atât din ţară, cât şi din străinătate. În plus, cetăţenii UE vor putea vota o singură dată.
Cu ce documente se poate vota la alegerile locale şi europarlamentare?
- Cartea de identitate;
- Cartea de identitate provizorie;
- Buletin de identitate sau paşaport diplomatic;
- Paşaport diplomatic electronic;
- Paşaportul de serviciu;
- Paşaportul de serviciu electronic
- Carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Rezultate Alegeri Locale Galaţi 2024. Ionuţ Pucheanu (PSD) pe primul loc cu 64,85% din voturi pentru Primărie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe