Alegeri Europarlamentare 2024: Ce votăm şi cum funcţionează Parlamentul European?

  • Descoperă cum poţi alege reprezentanţii României în Parlamentul European, rolul acestora şi importanţa votului tău pentru viitorul Uniunii Europene.
  • Află detalii despre structura Parlamentului European, rolul său legislativ, bugetar şi de supraveghere, şi cum influenţează politicile europene din diverse domenii.
  • Tot ce trebuie să ştii pentru a participa la alegerile europarlamentare din România, de la verificarea secţiei de votare şi listele de candidaţi, până la procesul de votare şi importanţa participării.
Urmărește
979 afișări
Imaginea articolului Alegeri Europarlamentare 2024: Ce votăm şi cum funcţionează Parlamentul European?

Alegeri Europarlamentare 2024: Ce votăm şi cum funcţionează Parlamentul European?

Ce votăm la Alegerile Europarlamentare 2024?

Alegerile europarlamentare din 2024 vor avea loc în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), inclusiv în România. În cadrul alegerilor europarlamentare, organizate o dată la cinci ani, cetăţenii UE îşi exercită dreptul democratic de a alege membrii Parlamentului European, cunoscuţi ca europarlamentari. Parlamentul European (PE) joacă un rol crucial în adoptarea legislaţiei europene.

Ce alegem pe 9 iunie:

Reprezentanţi în Parlamentul European: Fiecare ţară membră a UE dispune de un număr specific de locuri în Parlamentul European, în funcţie de populaţia sa. România va trimite 33 de reprezentanţi.

Liste de candidaţi: În România, votul se face pe liste de partid. Alegătorii pot vota partide politice, alianţe sau candidaţi independenţi.

Priorităţi politice: Alegătorii îşi exprimă preferinţele politice, economice şi sociale, influenţând astfel direcţia în care UE se va îndrepta în următorii cinci ani.

Ce este şi cum funcţionează Parlamentul European?

Parlamentul European este unica adunare transnaţională din lume aleasă direct de cetăţeni. Este compus din europarlamentari care reprezintă interesele cetăţenilor la nivel european, discutând şi hotărând asupra legilor care afectează toate aspectele vieţii în Uniunea Europeană.


1. Rolul Parlamentului European:

Funcţia Legislativă: Parlamentul European (PE) colaborează cu Consiliul Uniunii Europene pentru a adopta legislaţia UE. Domeniile de competenţă includ mediul, protecţia consumatorilor, transportul şi educaţia.

Funcţia Bugetară: PE aprobă bugetul anual al UE şi monitorizează cheltuielile Uniunii.

Funcţia de Supraveghere: Supraveghează activitatea Comisiei Europene şi a Consiliului UE, putând adresa întrebări, solicita rapoarte şi investiga nereguli.


2. Structura Parlamentului European:

Compoziţie: PE este alcătuit momentan din 705 deputaţi, numărul acestora variind în funcţie de populaţia fiecărei ţări membre.

Grupuri politice: Deputaţii se organizează în grupuri politice pe baza afinităţilor politice. Exemple includ Grupul Popular European (PPE), Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), Renew Europe (RE) etc.

Comisii: Parlamentul este organizat în comisii de specialitate, care analizează propunerile legislative şi fac recomandări plenului. Acestea includ comisii pentru afaceri externe, mediu, transport şi drepturile omului.


3. Procesul Legislativ:

Iniţiere: Comisia Europeană propune noi legi sau modificări ale legislaţiei existente.

Dezbatere: Propunerile sunt dezbătute în comisii şi apoi în plenul Parlamentului.

Amendamente: Deputaţii pot propune amendamente la propunerile legislative.

Adoptare: Legislaţia este adoptată prin votul majorităţii în Parlamentul European şi necesită acordul Consiliului UE.

Implementare: Odată adoptată, aceasta trebuie transpusă în legislaţia naţională şi aplicată de statele membre.


Câţi europarlamentari sunt aleşi?

În iunie 2024 vor fi aleşi 720 de europarlamentari, cu 15 mai mult decât la ultimele alegeri. Numărul total de europarlamentari se stabileşte înaintea fiecăror alegeri, cu un maxim de 750 plus preşedintele.

Distribuţia Europarlamentarilor pe ţări în 2024. Iată cum se împart mandatele pentru fiecare stat membru la alegerile din 2024:

Germania: 96
Franţa: 81
Italia: 76
Spania: 61
Polonia: 53
România: 33
Olanda: 31
Belgia: 22
Grecia, Cehia, Suedia, Portugalia, Ungaria: 21 fiecare
Austria: 20
Bulgaria: 17
Danemarca, Finlanda, Slovacia: 15 fiecare
Irlanda: 14
Croaţia: 12
Lituania: 11
Slovenia, Letonia: 9 fiecare
Estonia: 7
Cipru, Luxemburg, Malta: 6 fiecare

Aceste locuri sunt distribuite pe baza principiului proporţionalităţii degresive, astfel încât fiecare europarlamentar dintr-o ţară mai mare reprezintă mai mulţi cetăţeni decât unul dintr-o ţară mai mică.


De ce sunt importante Alegerile Europarlamentare?

Reprezentare: Alegerile oferă cetăţenilor UE ocazia de a-şi alege reprezentanţii care să le apere interesele la nivel european.

Politici: Rezultatele alegerilor pot influenţa direcţia politicilor europene în următorii cinci ani, inclusiv în domenii precum schimbările climatice, migraţia, economia digitală şi relaţiile internaţionale.

Democraţie: Alegerile reprezintă un exerciţiu democratic fundamental, asigurând că deciziile la nivel european reflectă voinţa cetăţenilor UE.


Pe 9 iunie votăm partide naţionale sau partide europene?

Alegerile sunt disputate între partidele politice naţionale. Cu toate acestea, după ce sunt aleşi, mulţi europarlamentari se alătură unor grupuri politice transnaţionale, afiliindu-se la partide politice europene.

 

Care sunt grupurile politice din Parlamentul European?

Europarlamentarii se organizează în grupuri politice în funcţie de ideologiile şi valorile comune, nu pe criterii naţionale. În prezent, Parlamentul European găzduieşte şapte grupuri politice:

Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat)
Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor
Renew Europe Group
Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană
Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni
Grupul Identitate şi Democraţie
Grupul Stângii din Parlamentul European – GUE/NGL

Un grup politic trebuie să includă cel puţin 23 de europarlamentari din minimum un sfert din statele membre ale UE. Există şi deputaţi neafiliaţi care nu aparţin niciunui grup politic.

 

Cum votează cetăţenii la Alegerile Europarlamentare?

Sistemul de vot: În România, alegerile europarlamentare se desfăşoară pe baza unui sistem de reprezentare proporţională pe liste de partid.

Buletinul de vot: Alegătorii primesc un buletin de vot pe care sunt înscrise partidele şi alianţele politice.

Urna de vot: Alegătorii pun ştampila pe preferinţa lor şi introduc buletinul în urna de vot corespunzătoare.

 

Cum să participi la Alegerile Europarlamentare 2024?


Verifică Secţia de Votare: Foloseşte portalul Autorităţii Electorale Permanente pentru a afla secţia ta de votare aici. Este posibil să votezi la o altă secţie de votare dacă nu te afli la locul de reşedinţă în ziua alegerilor europarlamentare 2024. În acest caz, Preşedintele Biroului Secţiei de Votare trebuie să te înscrie pe listele electorale suplimentare.

Informează-te: Citeşte programele politice ale partidelor şi candidaţilor pentru a lua o decizie informată.

Pregăteşte actele: Asigură-te că ai la tine un act de identitate valabil în ziua votului. Prin act de identitate se înţelege orice act de identitate emis de statul roman, valabil în ziua votării:


cartea de identitate
cartea electronică de identitate
cartea de identitate provizorie
buletinul de identitate
paşaportul diplomatic
paşaportul diplomatic electronic
paşaportul de serviciu
paşaportul de serviciu electronic
paşaportul simplu
paşaportul simplu electronic
paşaportul simplu temporar
carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

 

Ce se întâmplă imediat după alegeri?

După alegeri, deputaţii aleşi lucrează la formarea grupurilor politice. La prima sesiune plenară, noul Parlament European îşi alege preşedintele. Ulterior, Parlamentul va alege Preşedintele Comisiei Europene şi va evalua şi aproba întreg Colegiul Comisarilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici