Prima pagină » Politic » Alegeri Europarlamentare 2024. În ce familii de partide europene sunt afiliate principalele formaţiuni politice din România

Alegeri Europarlamentare 2024. În ce familii de partide europene sunt afiliate principalele formaţiuni politice din România

Alegeri Europarlamentare 2024. În ce familii de partide europene sunt afiliate principalele formaţiuni politice din România
Diana Nunuț
07 iun. 2024, 16:27, Politic

Duminică, 9 iunie 2024, românii îşi desemnează primarii, consilierii locali şi preşedinţii de Consiliu Judeţean, dar şi europarlamentarii care vor reprezenta interesele cetăţenilor UE şi, implicit, şi ale alegătorilor din România, la nivel european.

România are alocat un număr de 33 de locuri în cadrul Parlamentului European, iar principalele formaţiuni politice din ţară au propus liste cu candidaţii pentru alegerile europarlamentare 2024. Acestea pot fi consultate mai jos.

LISTĂ CANDIDAŢI EUROPARLAMENTARE 2024 – ALIANŢA PSD-PNL

LISTĂ CANDIDAŢI EUROPARLAMENTARE 2024 – AUR

LISTĂ CANDIDAŢI EUROPARLAMENTARE 2024 – REPER

LISTĂ CANDIDAŢI EUROPARLAMENTARE 2024 – ALIANŢA DREAPTA UNITĂ (PMP, USR, FD)

LISTĂ CANDIDAŢI EUROPARLAMENTARE 2024 – S.O.S. ROMÂNIA

LISTĂ CANDIDAŢI EUROPARLAMENTARE 2024 – UDMR

LISTĂ CANDIDAŢI EUROPARLAMENTARE 2024 – PUSL

De asemenea, la Alegerile Europarlamentare din acest an vor exista, la fel ca în alţi ani, şi candidaţi independenţi. Candidaţii partidelor politice trebuie să îndeplinească 5% din voturile exprimate, în timp ce independenţii trebuie să întrunească un prag electoral de aproximativ 3% pentru a intra în Parlamentul European.

Care sunt principalele grupuri politice din Parlamentul European

Parlamentul European are în prezent 705 locuri, iar în urma alegerilor care au loc în perioada 6-9 iunie 2024, vor fi aleşi 720 de eurodeputaţi. Fiecare ţară membră UE are un număr de europarlamentari alocaţi, în funţie de numărul populaţiei respective.

Iată care sunt principalele grupuri politice din actualul Parlament European:

  • Grupul Partidului Popular European (creştin democrat)
  • Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D)
  • Grupul Renew Europe
  • Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană
  • Grupul Identitate şi Democraţie (ID)
  • Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR)
  • Grupul de Stânga
  • Neafiliaţii

Din ce familii de partide europene fac parte formaţiunile politice din România

Majoritatea partidelor din România fac parte din familii politice la nivel european, cu care formează grupuri în Parlamentul European şi votează de-a lungul aceloraşi linii politice.

În prezent, Partidul Popular European (PPE) este cel mai mare grup politic din Parlamentul European şi este grupul la care s-au afiliat mai multe partide politice din România.

Partidul Naţional Liberal (PNL), Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Forţa Dreptei (FD) fac parte din grupul Partidul Popular European (PPE).

Partidul Social Democrat şi Partidul Umanist Social Liberal fac parte din grupul Socialiştilor şi Democraţilor (S&D).

Partidele REPER şi Uniunea Salvaţi România sunt afiliate grupului Renew Europe.

Vlad Gheorghe şi Nicu Ştefănuţă, doi candidaţi independenţi la alegerile europarlamentare 2024, sunt afiliaţi grupelor Renew Europe, respectiv Verzii.

Partidul AUR, condus de George Simion, este afiliat grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), de orientare centru-dreapta.

Pe de altă parte, partidul S.O.S. România, fondată de Diana-Iovanovici Şoşoacă, nu este, momentan, afiliat vreunui grup de familii de partide europene.