ALEGERI în PSD. Dragnea, unic candidat: "Se încheie un ciclu politic, este prima probă într-un minim exerciţiu de democraţie" / Ponta şi Iliescu vorbesc despre continuitate

Social-democraţii au început, duminică dimineaţă, să vină la urne pentru a alege preşedintele partidului, singurul candidat de la acest scrutin intern fiind Liviu Dragnea, actualul preşedinte interimar al partidului. Acesta a declarat, după vot, că alegerile interne sunt prima probă serioasă pe care o dă PSD "ca dorinţă de a se implica într-un minim exerciţiu de democraţie", insistând asupra ideii unui nou început pentru PSD, în vreme ce foştii lideri Victor Ponta şi Ion Iliescu au preferat să vorbească despre continuitate.

Urmărește
1937 afișări
Imaginea articolului ALEGERI în PSD. Dragnea, unic candidat: "Se încheie un ciclu politic, este prima probă într-un minim exerciţiu de democraţie" / Ponta şi Iliescu vorbesc despre continuitate

Social-democraţii votează pentru alegerea preşedintelui partidului. Liviu Dragnea, unicul candidat (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

UPDATE 12:30 - Dragnea: Am votat cu speranţa că ziua de azi poate fi un început pentru un drum nou pentru PSD

"Este prima probă serioasă pe care o dă acest partid ca şi existenţă, ca şi prezenţă, ca şi activitate şi ca şi dorinţă de a se implica într-un minim exerciţiu de democraţie", a declarat Liviu Dragnea, după ce a votat.

Liviu Dragnea a afirmat că a votat cu speranţa că alegerile la care participă pot fi un nou început pentru PSD, adăugând că PSD are, astfel, "şansa să fie primul partid care înţelege că cetăţenii români îşi doresc din ce în ce mai mult să participe la decizie şi să se ţină cont de părerile lor".

"Am votat cu speranţa că ziua de astăzi poate să fie un început pentru un drum nou pentru PSD. Este vorba despre încheierea unui ciclu politic, avem în faţă multe provocări şi prin execiţiul de astăzi şi prin acţiunile pe care le vom întreprinde în zilele următoare, PSD are şansa să fie primul partid care înţelege că cetăţenii români îşi doresc din ce în ce mai mult să participe la decizie, să fie consultaţi, să se ţină cont de părerile şi propunerile lor şi de modul cum doresc să arate ţara, societatea", a spus Dragnea.

Social-democratul înscris în cursa pentru şefia partidului a mai spus că PSD are, de asemenea, şansa să îşi asume principiile fundamentale ale stângii. "PSD are şansa să devină într-adevăr un partid de stânga, o stângă modernă, care să sprijine şi să îşi asume principiile fundamentale ale stângii, solidaritate, justiţie socială, egalitate de şanse. Dar, în aceea şi măsură sau poate în mai mare măsură, ceea ce PSD a arătat în aceşti ani de guvernare, că poate fi partidul progresului social, economic, cultural", a adăugat el.

Dragnea a mai afirmat că aceste alegeri interne sunt importante pentru a vedea "cât de activ este acest partid, cât de bine organizat este şi cât de importantă este această acţiune pentru fiecare membru de partid".

Acesta a afirmat că a vorbit cu mai mulţi membri PSD care l-au asigurat că alegerile interne sunt tratate "cu seriozitate".

Liviu Dragnea a mai afirmat că alegerile interne ale PSD au atras atenţia şi unor asociaţii care au trimis solicitări de acreditare. Este vorba despre Asociaţia Bloggerilor, Asociaţia pentru Dialog Social şi Asociaţia Drumul Taberei, două dintre ele au cerut acreditate numai pentru municipiul Bucureşti şi una dintre acestea a solicitat acreditare pentru a trimite observatori în secţiile de votare din întrega ţară.

"Vreau să spun, de asemenea, că am văzut câteva procupări ale unor cetăţeni, în sensul că, vineri, au fost primite la partid trei solicitări de acreditare, din partea unor asociaţii. Noi le-am acordat acreditări pentru a trimite observatori, sper să fi avut capacitatea să trimită în cât mai multe secţii de votare", a spus Liviu Dragnea, adăugând că social-democraţii au tratat cu seriozitate solicitările de acreditare, în ciuda faptului că adresele care au fost transmise "îi certau puţin".

"Noi am luat în serios aceste solicitări, chiar dacă erau adrese în care ne certau puţin. Am transmis tuturor colegilor din ţară să le primească. Am transmis acreditarea prin mail şi prin fax ca să o poată folosi peste tot. Sper să ajungă în cât mail multe locuri", a spus Dragnea.

Întrebat de ce nu a votat în Bucureşti, Liviu Dragnea a declarat că a venit să voteze la Turnu Măgurele pentru că a vrut să fie alături de preşedintele organizaţiei din care face parte şi pentru a transmite că şi ţara, nu doar Bucureştiul, este importantă.

"Am venit, în primul rând, pentru că am vrut să fiu alături de preşedintele meu de organizaţie, primarul municipiului Turnu Măgurele şi, în al doilea rând, pentru a mai transmite ceva. Probabil că la sfârşitul zilei voi fi ales preşedintele PSD, sper, şi s-ar putea să fiu singurul preşedinte al PSD care a plecat dintr-o organizaţie mică şi care a parcurs toate trepetele în partid. Şi am vrut să spun că mult mai importantă decât Bucureştiul, care este important este ţara", a spus Dragnea.

UPDATE 12:05 - Iliescu a votat la alegerile PSD: Dragnea are toate datele pentru a asigura o conducere calificată

Preşedintele de onoare a PSD, Ion Iliescu, a votat, duminică, la alegerile interne ale PSD, arătând că acest proces este prevăzut din 2010 în Statutul partidului şi că Dragnea "are toate datele necesare pentru a asigura o cu conducere calificată" .

Iliescu şi-a exercitat dreptul de vot la filiala PSD Sector 1.

Întrebat în legătură cu faptul că, iniţial, a criticat acest proces al alegerilor interne şi, apoi, şi-a schimbat opinia, Iliescu a precizat: "Este o prevedere foarte clară. Încă din 2010 în Statutul partidului este prevăzută această alegere a preşedintelui. Este aplicarea prevederilor statutare".

"Dragnea nu este un om nou nou în partid. A fost în echipă cu mai mulţi preşedinţi şi este un om care continuă o activitate şi un stil de conducere de ani de zile. Are şi experienţă în teritoriu, are toate datele necesare pentru a asigura o conducere calificată", a mai spus Iliescu.

În legătură cu faptul că Dragnea nu are contracandidaţi la şefia partidului, fostul şef de stat a spus că toţi contracandidaţii s-au retras şi că aceasta a fost alegerea partidului. "E alegerea partidului. Cred că au fost nişte contracandidaţi care s-au retras. Unde vedeţi tulburări (în partid-n.r.)? Au fost şi alţi candidaţi care s-au retras, nu au fost alţi contracandidaţi, a fost alegerea oamenilor respectivi", a adăugat Ion Iliescu.

UPDATE 11:40 - Ponta, pe Facebook: Voi fi alături de echipa din fruntea partidului

"După aproape 6 ani la vârful PSD, este timpul pentru un nou început şi în partid. Votez pentru echipa şi pentru continuarea creşterii. Am făcut echipă bună cu Liviu şi sunt convins că va continua proiectele bune pe care le-am început împreună – modernizarea partidului, deschiderea sa spre urban în paralel cu menţinerea unei legături speciale cu zona rurală, atragerea de cât mai mulţi tineri, conectarea la problemele reale ale românilor", a scris Ponta pe Facebook.

"Voi fi alături de echipa din fruntea partidului. Sunt convins că, la anul, PSD va putea obţine o performanţă cel puţin la fel de bună ca cea din alegerile locale, parlamentare sau europene", a continuat el.

Ponta a mai spus că rămâne în continuare "100% conectat şi preocupat de actul de guvernare".

Procesul de votare a început la ora 8.00 şi se va încheia cel târziu la ora 20.00. Fiecare secţie de vot va putea decide când să oprească procesul, având în vedere că există localităţi unde sunt puţini membri, iar astfel nu va fi nevoie de o perioadă lungă de timp pentru vot.

Sunt aşteptaţi la urne aproape 533.000 de membri PSD din ţară, dar şi din străinătate. Au drept de vot doar membrii PSD care au cotizaţiile plătite la zi şi se află în evidenţa actualizată a filialelor locale.

Membrii PSD trebuie să voteze în secţiile deschise în localitatea unde sunt înregistraţi ca membri, însă va fi posibil şi votul în altă secţie, pe baza unei adeverinţe din partea organizaţiei de bază, în cazul în care respectivul membru PSD se află în alt oraş.

În Capitală, sunt deschise câteva secţii în fiecare sector şi o secţie specială la sediul central al partidului, din Şoseaua Kiseleff. Aici sunt aşteptaţi să voteze membrii din conducerea centrală a partidului, care nu se pot prezenta la secţiile din localitate unde sunt înscrişi ca membri. Este şi cazul premierului Victor Ponta, care a declarat recent că va vota în Capitală, şi nu în Gorj.

Liderul interimar al partidului şi unicul candidat la şefia PSD, Liviu Dragnea, va vota, în cursul dimineţii, la Turnu Măgurele.

Conform regulamentului intern, secţii de vot sunt deschise atât în Republica Moldova, cât şi în alte state unde există organizaţii ale PSD Diaspora.

Secţiile de votare sunt deschise în fiecare localitate unde există o filială a PSD, iar regulamentul prevede că aceste secţii pot fi organizate în sedii de partid, birouri parlamentare, spaţii închiriate, cămine culturale, biblioteci, dar şi în primării sau alte instituţii publice, acolo unde autorităţile îşi vor da acordul. În situaţia în care o filială nu poate, din diverse motive, să organizeze o secţie de vot în aceste spaţii, este posibil ca votul să se desfăşoare inclusiv în locuinţa liderului local de partid. Regulamentul aprobat de Comitetul Executiv Naţional prevede expres că asemenea secţii de vot nu pot fi înfiinţate în spaţii precum unităţi de învăţământ, unităţi de alimentaţie publică şi unităţi comerciale.

Secţiile de votare sunt dotate cu cabine de vot, urne de vot sigilate cu semnătura preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare şi borderou nominal cu membrii PSD înscrişi în organizaţie.

Pentru organizarea scrutinului, au fost organizate Comisii Electorale Judeţene, care vor coordona activitatea unor comisii constituite la nivelul fiecărei localităţi. Comisiile locale vor transmite, la finalul procesului de votare, procese verbale către comisiile judeţene, care la rândul lor le vor trimite, pentru centralizare, către Comisia Electorală Centrală, care va funcţia duminică, la sediul PSD din Bucureşti.

Potrivit regulamentului, câştigător al scrutinului intern va fi desemnat candidatul care întruneşte majoritatea voturilor valabil exprimate din numărul total al membrilor PSD prezenţi la scrutin.

La scrutinul intern din 11 octombrie s-au înscris iniţial trei candidaţi: Liviu Dragnea, Daniel Savu şi Șerban Nicolae. Singura candidatură aprobată a fost însă cea a liderului interimar Liviu Dragnea, după ce senatorii Savu şi Nicolae nu au îndeplinit condiţiile din regulamentul intern, respectiv susţinerea filialei din care fac parte, precum şi a altor 4 organizaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici