ALEGERI LOCALE 2012: Gheorghe Flutur pierde pentru prima dată un scrutin

Liderul PDL Gheorghe Flutur pierde şefia Consiliului Judeţean Suceava. Este pentru prima dată când pierde alegerile pentru funcţia pentru care candidează, după ce în 2000 şi în 2004 a câştigat un loc de senator, candidând din partea PNL, iar în 2008 a fost ales preşedinte al CJ din partea PDL.

Urmărește
2952 afișări
Imaginea articolului ALEGERI LOCALE 2012: Gheorghe Flutur pierde pentru prima dată un scrutin

Gheorghe Flutur (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Catalogat drept "un greu" al PDL, Gheorghe Flutur a coordonat, cu succes, campaniile electorale în 2004, 2008 şi la alegerile prezidenţiale din 2009, fiind considerat unul dintre cei mai buni organizatori ai partidului, dar şi un bun comunicator.

Pierderea alegerilor pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava a fost o surpriză atât pentru contracandidaţii politici, dar mai mult pentru membrii de partid care mizau pe o victorie categorică, mai ales că judeţul Suceava era considerat "fief PDL".

Duminică seară, după închiderea secţiilor de votare, la sediul PDL din Suceava atmosfera era încărcată, mai ales pe fondul exit-poll-urilor, care prezentau rezultate slabe pentru candidaţii PDL. Ei erau încurajaţi de membrii din staff-ul de campanie, care susţineau că atât Gheorghe Flutur, cât şi primarul PDL al Sucevei, Ion Lungu, vor câştiga alegerile cu un avans de 20 de procente.

Pe parcursul nopţii entuziasmul din sediul PDL s-a atenuat, mai ales că rezultatele venite din secţiile de votare nu erau încurajatoare şi, la un moment dat, se zvonea că pe numărătoarea paralelă a USL la funcţia de primar al municipiului Suceava câştigase candidatul Uniunii, liderul PNL, Alexandru Băişanu.

Spiritele s-au calmat după ce primarul Ion Lungu a anunţat, la 3.00 dimineaţa, că are cel puţin 500 de voturi avans. Din acel moment, democrat-liberalii suceveni au mizat pe o victorie şi la Consiliul Judeţean, chiar şi cu un scor strâns. Spre dimineaţă încă se mai adunau voturi obţinute în secţiile de votare şi începea să se contureze victoria candidatului USL la preşedinţia CJ Suceava, Cătălin Nechifor.

După ce şi numărătoarea paralelă a USL a evidenţiat victoria lui Nechifor, şeful campaniei electorale a PDL Suceava, deputatul Ioan Bălan, a recunoscut înfrângerea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în vârstă de 52 de ani, a intrat în politică în anul 2000, mai întâi în Iniţiativa Social-Liberală, iar apoi s-a înscris în Partidul Naţional Liberal şi a candidat pe lista acestui partid pentru un loc de senator, iar după redistribuire a câştigat mandatul.

Ulterior, Gheorghe Flutur a fost ales preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Suceava, iar apoi vicepreşedinte PNL şi în 2005, după ce Alianţa Dreptate şi Adevăr a ajuns la guvernare, a făcut parte din Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, ca ministru al Agriculturii.

În 2006, împreună cu Theodor Stolojan, pleacă din PNL şi înfiinţează PLD, partid care a fuzionat cu PD, formând PDL, unde Gheorghe Flutur este cooptat ca vicepreşedinte, iar în mai 2011, făcând parte din echipa lui Emil Boc, este ales prim-vicepreşedinte al PDL.

Gheorghe Flutur a câştigat în anul 2008 alegerile pentru funcţia de preşedinte al CJ Suceava, iar PDL Suceava a obţinut 18 mandate de consilier judeţean, având majoritatea în deliberativul judeţean, sloganul campaniei fiind "5 paşi spre ordine şi bunăstare".

La sfârşitul mandatului, el a arătat că a reuşit să atragă fonduri în judeţ, pe proiecte cu finanţare europeană şi guvernamentală de peste un miliard de euro, în medie de aproximativ un milion de euro pe zi.

Pe parcursul mandatului Gheorghe Flutur a organizat mai multe manifestări, precum "Crăciun în Bucovina", când în perioada iernii a fost montată mocăniţa în municipiul Suceava. În 2010, în Parcul Ariniş din Gura Humorului, şi fostul ministru al Turismului Elena Udrea s-a plimbat cu acest tren. O altă manifestare tradiţională a fost "Paşte în Bucovina", în fiecare an Flutur aducând lumina sfântă de la Ierusalim. Tot Flutur este cel care a iniţiat "Hora Bucovinei", manifestare la care, în 2009, când a fost prezent şi preşedintele Traian Băsescu, a fost criticat pentru că a scris cu oi "Bucovina" pe dealurile din Frasin. Un alt proiect al său a fost "Pelerin în Bucovina".

Preşedintele CJ Suceava a fost acuzat de opoziţie că în perioada mandatului său multe dintre lucrările licitate aveau preţuri foarte mari, că a alocat fonduri de la bugetul judeţului cu preponderenţă primarilor PDL sau că nu s-a preocupat de situaţia locuitorilor, ci mai mult de imaginea sa publică.

Liderul PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a anunţat, luni, că, potrivit numărătorii paralele făcute de USL, el a obţinut conducerea Consiliului Judeţean Suceava, la o diferenţă de câteva mii de voturi în faţa actualului şef al CJ, prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur.

Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava are 38 de ani, este inginer în calculatoare, masterand în administraţie publică, turism şi ştiinţe politice şi a participat la cursurile Institutului Aspen din Franţa.

În perioada 2007-2008, el a fost europarlamenatar PSD, iar în 2008 a fost ales deputat în colegiul Fălticeni.

(Material realizat de Tibi Bujdei, tiberiu.bujdei@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici