ALEGERI LOCALE 2012 - Sibiu: O nouă candidatură a lui Iohannis. Are nouă contracandidaţi, între care militarul protestatar

Primarul din Sibiu Klaus Iohannis candidează pentru al patrulea mandat, având nouă contracandidaţi, între care militarul Alexandru Gheorghe, care a protestat în uniformă în Piaţa Universităţii, patronul unui club de baschet, un avocat, un profesor, dar şi o femeie, de profesie economist.

Urmărește
640 afișări
Imaginea articolului ALEGERI LOCALE 2012 - Sibiu: O nouă candidatură a lui Iohannis. Are nouă contracandidaţi, între care militarul protestatar

Klaus Iohannis (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

La Primăria Sibiu au fost depuse zece candidaturi.

Astfel, actualul primar Klaus Iohannis candidează pentru al patrulea mandat din partea FDGR, el câştigând ultimele două scrutine cu peste 80 la sută din voturi. În anul 2000, el a fost ales primar al Sibiului după ce l-a învins în turul al doilea pe actualul deputat Ioan Cindrea, care acum candidează pentru preşedinţia Consiliului Judeţean.

Iohannis are 52 de ani şi a absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii "Babeş Bolyai" Cluj Napoca. În perioada 1997-1999 a fost inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, iar ulterior, până în 2000, şeful ISJ.

Din 2000 este primar al Sibiului. El a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România în 1990, iar din 2001 este preşedintele organizaţiei.

Locotenentul în rezervă Alexandru Gheorghe, care a protestat în Piaţa Universităţii din Bucureşti, candidează şi el la Primăria Sibiu din partea Partidului Naţional Democrat-Creştin.

Alexandru Gheorghe a apărut, în ianuarie, îmbrăcat în uniformă militară, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, cu declaraţii de susţinere la adresa protestatarilor, afirmând că "s-a săturat de batjocura din această ţară".

El spunea că avea voie de la superiori să meargă doar până la Sibiu, însă a decis să ia trenul până la Bucureşti, asumându-şi toate consecinţele. În urma gestului său, Gheorghe Alexandru a fost găsit vinovat de către Consiliul de judecată al ofiţerilor din Flotila 71 Aeriană. Astfel, s-a stabilit că participarea sa, în 23 ianuarie, la mitingul din Piaţa Universităţii, este faptă interzisă de regulile militare.

De asemenea, el a fost găsit vinovat de purtarea uniformei militare pe timpul participării la mitingul din Piaţa Universităţii din Bucureşti, cu nerespectarea prevederilor Regulamentului de ordine interioară în unitate şi Dispoziţia şefului Statului Major General privind unele reguli pentru portul uniformelor militare. Totodată, el a fost găsit vinovat pentru neînştiinţarea comandantului despre deplasarea şi în alte localităţi pe timpul părăsirii garnizoanei în 23 ianuarie, respectiv în Bucureşti. La sfârşitul lunii februarie, Gheorghe Alexandru a fost trecut în rezervă printr-un ordin semnat de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

Un alt candidat la primărie este Dragoş Floarea din partea USL.

El conduce un club de baschet pentru copii şi are ca motto o afirmaţie a fostului jucător american Michael Jordan: "Am ratat de mai mult de 9.000 de ori în cariera mea. Am pierdut aproape 300 de jocuri. De 26 de ori am fost desemnat să joc mingea decisiv şi am ratat. Am ratat iar şi iar şi iar de-a lungul vieţii mele. Şi de asta am ajuns să am succes".

În cursa electorală pentru Primăria Sibiu s-a înscris şi o femeie, Mariana Brunchea, de profesie economist, care este consilier local.

Ilie Creţu este candidatul PNŢCD pentru funcţia de primar. El a fost, până în 2008, şeful Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Sibiu.

Ceilalţi candidaţi sunt profesorul Liviu-Nicolae Modran - Partidul Poporului, Dorin Flucuş, avocat - PRM, inginerul Ilie Sebastian Cotoară - Partidul Verde, avocatul Florin Ştefan Nartea - Partidul Ecologist Român şi medicul Luminiţa Beldean - PPDD.

Pentru şefia Consiliului Judeţean Sibiu s-au încris nouă candidaţi.

Astfel, actualul preşedinte al instituţiei, Martin Bottesch, candidează pentru al treilea mandat. Bottesch, care se află la conducerea instituţiei din 2004, este profesor de matematică şi autor de cărţi despre istoria, etnologia şi învăţământul minorităţii germane din România.

Printre candidaţii la şefia Consilului Judeţean Sibiu se numără şi Dorin Cioabă, fiul autointitulatului rege al romilor, Florin Cioabă, care candidează din partea Alianţei Civice Democratice a Romilor, dar şi predecesorul lui Klaus Iohannis la Primăria Sibiu, Dan Condurat, care candidează din partea Partidului Poporului.

Principalul contracandidat al lui Martin Bottesch este deputatul PSD Ioan Cindrea. Social-democratul s-a situat la alegerile locale din 2008 pe locul al treilea, după Ion Ariton, fostul ministru al Economiei. Ioan Cindrea, de profesie economist, este deputat din 2000.

Candidatul PDL la şefia CJ Sibiu este deputatul Cornel Ştirbeţ. Acesta a absolvit trei facultăţi, de Drept, de Drept economic-administrativ şi de Filosofie. În perioada 2000 - 2004 a fost deputat PNL, iar din 2004 este deputat PDL.

Ceilalţi candidaţi la conducerea Consiliului Judeţean Sibiu sunt în mare parte pensionari: Ioan Secaş (Partidul Uniunea Ecologistă din România ), Emil David (PRM), Gheorghe Buzdugan (Partidul Verde), Lucian Florin Dumitra (Partidul Ecologist Român) şi Iacob Puşcaş (PPDD) - inginer IT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici