- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.06.2016, 19:14)
- Departamentul Corespondenti
ALEGERI LOCALE 2016. Baia Mare, Craiova, Târgu Mureş: Primari realeşi de electorat chiar dacă au avut probleme cu legea
Mai mulţi primari din oraşe importante ale ţării şi-au adjudecat un nou mandat la instituţia pe care au condus-o timp de patru ani, deşi au probleme cu legea. Printre ei, Cătălin Cherecheş la Baia Mare, Lia Olguţa Vasilescu la Craiova sau Dorin Florea la Târgu Mureş.
Urmărește
3271 afișări
ALEGERI LOCALE 2016. Baia Mare, Craiova, Târgu Mureş: Primari realeşi de electorat chiar dacă au avut probleme cu legea (Imagine: Bogdan Danescu/ Arhiva Mediafax Foto)
Cătălin Cherecheş - primarul oraşului Baia Mare reales cu 70% din voturi, deşi se află în arest
Premiera din alegerile locale din România a depăşit graniţele ţării, jurnaliştii Agenţiei France-Presse amintind luni că un candidat aflat în arest preventiv pentru presupuse acte de corupţie, respectiv Cătălin Cherecheş, a câştigat scrutinul în Baia Mare.
"Candidat al Coaliţiei pentru Baia Mare după ce a pierdut susţinerea formaţiunilor de dreapta şi de stânga, Cătălin Cherecheş, în vârstă de 38 de ani, este acuzat că a primit mită zeci de mii de euro din partea unui reprezentant al unui club sportiv local în schimbul finanţării de către Primărie a echipei de fotbal. Prins în flagrant în aprilie imediat după ce primise echivalentul a 6.600 de euro, Cherecheş este în arest preventiv", subliniază AFP, conform ziarului La Libre Belgique.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
Biroul Electoral Judeţean Maramureş a centralizat, luni, voturile de la alegerile locale în Baia Mare, cu excepţia a două secţii de votare, rezultatele parţiale arătând faptul că primarul suspendat al municipiului, Cătălin Cherecheş, a obţinut 70,14% din voturi.
Procurorii DNA susţineau că, în cursul anului 2014, Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, i-a propus unei persoane (denunţător în cauză) să ocupe o funcţie de conducere în cadrul Clubului sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare), propunere cu care aceasta a fost de acord.
"Cherecheş Cătălin i-a promis acesteia sprijin financiar, atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât şi pentru continuarea în bune condiţii a activităţii clubului, cu condiţia ca o parte din banii primiţi de club să-i fie remişi edilului. Astfel, în baza înţelegerii dintre cei doi, în perioada martie-august 2015, inculpatul Cherecheş Cătălin a pretins şi a primit de la persoana respectivă suma de 70.000 lei, în mai multe rânduri, direct sau prin intermediar”, se arăta într-un comunicat al DNA. De asemenea, procurorii susţineau că, în perioada imediat următoare, Cătălin Cherecheş, pentru a propune Consiliului Local Baia Marea susţinerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunţătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială.
Lia Olguţa Vasilescu - realeasă pentru al doilea mandat la Primăria Craiovei
Olguţa Vasilescu a câştigat un nou mandat de primar al municipiului Craiova, cu peste 60% dintre voturile exprimate, conform unei numărători paralele efectuate de PSD.
Vasilescu a fost reţinută în martie 2016 pentru 24 de ore de DNA într-un dosar în care este acuzată de patru fapte de luare de mită, trei infracţiuni de folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani. În cele din urmă, ea a fost lăsată în libertate. Alături de ea sunt cercetaţi Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non profit, ambii acuzaţi de complicitate la luare de mită.
"În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic. "Donaţiile" respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condiţiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei inculpatei", au anunţat procurorii anticorupţie într-un comunicat de presă.
DNA a mai precizat că în cursul anului 2014, Lia Olguţa Vasilescu ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, pentru şi printr-o asociaţie non profit, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
George Scripcaru - ales a patra oară primar al Braşovului, deşi e trimis în judecată pentru luare de mită
Primarul Braşovului, George Scripcaru, s-a prezentat, luni, chiar în ziua în care a câştigat alegerile pentru al patrulea mandat de primar, la Curtea de Apel Braşov, unde judecătorii au decis menţinerea măsurii controlului judiciar pentru încă 60 de zile.
George Scripcaru a câştigat ca independent cel de-al patrulea mandat de primar al Braşovului cu 51,23% din voturile valabil exprimate, cu 45.897 de voturi la distanţă mare de candidatul PSD, Răzvan Popa, care a obţinut doar 15.230 voturi.
În luna februarie, Scripcaru a fost trimis in judecată, sub control judiciar, de procurorii DNA Braşov. El este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011-2012, "inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Braşov, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii David Mihai Ciprian şi Pop Călin Silviu, a acţionat şi a determinat funcţionari din cadrul Primăriei Braţov/ Consiliului Local Braşov şi angajaţi din cadrul SC Cet SA şi SC Tetkron SRL să-şi exercite defectuos atribuţiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte cu firma acestuia din urmă, urmărind obţinerea, atât pentru sine, cât şi pentru această societate şi persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite".
Astfel, în 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de Pop Călin Silviu un contract de lucrări, printr-o procedură formală de achiziţii publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecţie a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câştigătoare, societatea omului de afaceri, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile pentru a efectua lucrările respective.
Prin intermediul Cristinei Iuliana Antonie, edilul a primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 400.000 lei, constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012. Pentru acoperirea acestor fapte, în luna mai 2015, după terminarea controlului Curţii de Conturi la primăria municipiului Braşov, George Scripcaru a făcut demersuri şi a dat dispoziţii atât funcţionarilor publici din cadrul Primăriei Braşov, cât şi celor din cadrul conducerii Tetkron SRL, "respectiv inculpaţilor Horga Liliana şi Radu Claudia-Niculina", să procedeze la ”găsirea unor vinovaţi”.
Mircea Gutău - primar din nou la Râmnicu Vâlcea
Potrivit numărătorii paralele a partidelor, Mircia Gutău, candidatul Partidului Ecologist Român (PER) a reuşit să câştige alegerile în Râmnicu Vâlcea, adjudecându-şi 45% din voturi.
Mircia Gutău şi fostul său adjunct, Nicolae Dicu, au fost condamnaţi definitiv, în 27 ianuarie 2010, de instanţa supremă, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, fiind acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în perioada aprilie - iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism. Nicolae Dicu a fost prins în flagrant delict de procurorii DNA în 6 iulie 2006, când Popescu îi dădea 25.000 de euro, iar Mircia Gutău a fost arestat cinci zile mai târziu. Cei doi au fost eliberaţi, în 10 noiembrie 2006, de magistraţii Curţii de Apel din Alba Iulia.
În 15 februarie 2010, Mircia Gutău, care se afla la Penitenciarul Colibaşi, a fost declarat, în şedinţa extraordinară a Consiliului Municipal Râmnicu Vâlcea, cetăţean de onoare al oraşului. Eliberat condiţionat în septembrie 2011, prin decizia Tribunalului Mehedinţi, Gutău a fost aşteptat atunci în centrul oraşului de aproximativ 350 de localnici, prieteni, foşti colegi de partid şi angajaţi ai Primăriei Râmnicu Vâlcea, care l-au aplaudat îndelung, l-au pupat şi l-au primit cu flori.
Robert Negoiţă - un nou mandat la Sectorul 3 al Capitalei
Robert Negoiţă a câştigat un nou mandat la Primăria Sectorului 3, cu peste 60 % din voturi, potrivit rezultatelor parţiale comunicate de Biroul Electoral Central. El este urmărit penal pentru evaziune fiscală în formă continuată. Potrivit procurorilor, fapta de evaziune fiscală, cu un prejudiciu calculat la peste 77.000.000 de lei, are legătură cu modul în care Robert Negoiţă, prin firmele sale, a construit trei ansambluri rezidenţiale în Bucureşti, în oraşul Voluntari şi în Popeşti-Leordeni, între 2005 şi 2009.
Practic, DNA susţine că cele trei ansambluri rezidenţiale au fost vândute fără ca ANAF să ştie de aceste tranzacţii, iar obligaţiile fiscale să fie achitate.
“Pentru a evita plata obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiţă Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidenţiate contabil şi declarate fiscal de societăţile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidenţiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidenţiale, Negoiţă Robert Sorin nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA”, a anunţat DNA.
Procurorii susţin că “imobilele „scriptic” au fost edificate de persoana fizică Negoiţă Robert Sorin şi au fost prezentate, la toate târgurile imobiliare, drept ansamblurile rezidenţiale aparţinând uneia din societăţile la care acesta era acţionar “, notează anchetatorii.
Antal Arpad - din nou primar al municipiului Sfântu Gheorghe
Potrivit unor rezultate parţiale, Antal Arpad şi-a adjudecat un nou mandat la Primăria Sfântu Gheorghe cu peste 70% din voturi.
Arpad este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar care vizează un contract încheiat între municipalitate şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), privind lucrări de modernizare a unor străzi şi trotuare, realizarea de piste pentru biciclişti şi iluminat public. El este acuzat de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice. La jumătatea lunii februarie, procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Antal Arpad.
Dorin Florea - un nou mandat la Primăria Târgu-Mureş
Dorin Florea a câştigat al cincilea mandat de primar la Târgu Mureş, cu peste 42% din voturi, potrivit unor rezultate parţiale. El a fost pus sub învinuire în luna aprilie de procurorii DNA pentru luare de mită, alături de fiul său şi de un om de afaceri. Dorin Florea este acuzat de luare de mită, fiul său, Dan Florea, fiind suspectat de complicitate la această infracţiune şi spălare de bani.
"La data de 30 iunie 2011, în baza expunerilor de motive ale primarului municipiului Tîrgu-Mureş, Florea Dorin, au fost emise un număr de 9 hotărâri ale Consiliului Local, având ca element comun realizarea proiectului “Prelungirea Caii Sighişoarei în două direcţii”, proiect în care era direct interesat omul de afaceri Musgociu Mircea Nicolae, în contextul efectuării unor schimburi de terenuri cu Municipiul Tîrgu Mureş", arată DNA într-un comunicat de presă.
În acest context, în luna decembrie a anului 2011, a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare în valoare de 74.000 de euro, având ca obiect un apartament, între o firmă reprezentată de Mircea-Nicolae Musgociu şi fiul primarului municipiului Târgu-Mureş.
Ulterior, Dan Florea a vândut locuinţa, "achiziţionată la un preţ subevaluat, contra sumei de 130.000 euro.
Mircia Muntean - un nou mandat la Primăria Deva
Mircea Muntean şi-a adjudecat un nou mandat la Primăria Deva cu peste 36% din voturi, potrivit unor rezultate parţiale. Edilul a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat că, în perioada în care a fost primar al muncipiului Deva, a încheiat tranzacţii nelegale de terenuri cu Iosif Man, acuzat de traficarea a peste 200 de maşini furate.
Nu sunt însă singurele lui probleme cu justiţia. Muntean a fost trimis în judecată de Parchetul instanţei supreme, pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, după ce, în octombrie 2014, a fost implicat într-un accident rutier la Deva, iar mai apoi a fugit, încercând să se ascundă în tufişuri.
Din probele procurorilor a reieşit că Muntean, aflat în stare de ebrietate, a intrat în coliziune cu vehiculele aflate în staţionare la culoarea roşie a semaforului, venind din spatele acestora şi nereuşind să oprească în timp util maşina la volanul căruia se afla. Ulterior, el a fugit de la faţa locului. Mircia Muntean a fost descoperit, după circa 20 de minute, încercând să escaladeze un gard împrejmuitor din apropiere şi dus la locul accidentului de către un poliţist.
Citeşte şi: Liderul PSD, Liviu Dragnea, ironic la adresa preşedintelui Klaus Iohannis: A încercat în cabina de vot să-l schimbe pe Predoiu cu Buşoi. Prezenţa la vot a fost mică dacă luăm în calcul şi fantomele
Citeşte şi: Copreşedintele PNL Alina Gorghiu: Vom schimba legea electorală. Este de neacceptat să ai un primar al Capitalei ales de 14%. Nimeni nu se ţine de scaun. Nu vor fi decapitări. Ce spune despre Răzvan Sava
Citeşte şi: Liderul PSD, Liviu Dragnea, remarcă la adresa lui Victor Ponta legat de moţiune: ''Colegii să nu mai facă astfel de afirmaţii în public''
Citeşte şi: PSD şi ALDE vor susţine acelaşi candidat la Curtea Constituţională, dar nu propun pe nimeni
Citeşte şi: REZULTATE ALEGERI LOCALE: Nicolae Robu câştigă un nou mandat de primar al Timişoarei cu 52,9% din voturi
Citeşte şi: Copreşedintele PNL Vasile Blaga: PNL a obţinut, la nivel national, cel mai bun scor din ultimii 26 de ani. Decizia fuziunii a fost corecta
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe