Alegeri parlamentare 2020. Salariul unui parlamentar e de 10 ori mai mare decât salariul minim. Cât câştigă un deputat

  • Un senator sau un deputat câştigă lunar 2.500 de euro net
  • Un angajat cu experienţă de 3-5 ani în privat câştigă 1.000-1.500 de euro net
Urmărește
5202 afișări

Autor: Andreea Dragoş

Care sunt salariile parlamentarilor (sursa: legislatie.just.ro)

  • Preşedintele Senatului şi Camerei Deputaţilor: 3.200 de euro
  • Lider de grup parlamentar: 2.800 de euro
  • Senator/Deputat: 2.500 de euro
  • Subsecretar de stat: 1.900 de euro
  • Mai precis, 2.500 de euro. Preşedinţii celor două camere iau ceva mai mult - 3.200 de euro.

Specialiştii în HR nu înţeleg foarte bine care sunt criteriile de salarizare şi dacă banii sunt proporţionali cu rezultatele. 

„Dacă ne uităm la aleşii din Parlament, vedem că acolo sunt şi tineri la început de drum şi oameni mai seniori. Cumva nu este foarte clar care ar fi pregătirea pentru a ajunge pe listele partidelor.”, a afirmat Alina Popescu, specialist în resurse umane. 

„Dacă comparăm o ţară cu o companie privată, trebuie să acceptăm că cetăţenii sunt proprietarii ţării, aşa cum în domeniul privat avem asociaţii şi acţionarii care deţin o firmă. Trebuie să avem în vedere impactul deciziilor unui politician. Ele sunt de regulă pe termen lung. Prin urmare, raportat la aceste responsabilităţi, teoretic, aceste salarii nu sunt exagerate. Probabil nemulţumirea e mai mult legată de felul cum percepem performanţa lor”, a afirmat Răzvan Rada, director general Head Hunting IT

De cealaltă parte eşti tu, cel care lucrezi la privat. Ştii că pentru un salariu de 1.000 de euro trebuie să ai cam 3 ani de experienţă.

Asta înseamnă că o să câştigi cu mult sub jumătate din salariul unui deputat, care mai lucrează şi 2-3 zile pe săptămână. Doar că, spre deosebire de el, tu trebuie să munceşti pe rupte, mai ales dacă vrei şi o avansare

„Trebuie să demonstrezi că ai o anumită experienţă, un anumit nivel de management pentru a fi promovat de către organizaţie. Iar ca să ajungi  la 3.000 de euro, trebuie să lucrezi în IT. Şi să fii manager”, spune Alina Popescu, specialist resurse umane. 

 

SALARII ÎN MEDIUL PRIVAT:

1.000 – 1.500 de euro – middle specialişti (3-5 ani de pregătire) – specialişti în zona de IT şi R&D

 

Dacă ajungi aici, însă, ai foarte multe responsabilităţi.

„În mediul privat aceste nivele salariale le întâlnim pentru poziţiile de middle management, cum le numim noi, sau pentru poziţiile de specialişti cu un alt nivel de pregătire: ingineri în zona de R&D sau poziţiile din IT care dezvoltă soft.

Sunt poziţiile care câştigă aceste sume de bani, mă refer aici undeva în jur de 2.500 – 3.000 de euro.”, mai spune specialistul HR.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici