Alegeri parlamentare 2024. Care este procedura de vot pentru alegătorii din Diaspora

  • Duminică, 1 decembrie 2024, au loc alegerile parlamentare.
  • Atât cetăţenii din ţară, cât şi cei din străinătate pot să îşi exprime opţiunea de vot pentru noul Legislativ.
  • Alegătorii care au domiciliul sau reşedinţa în diaspora au la dispoziţie două zile pentru a vota.
Urmărește
305 afișări
Imaginea articolului Alegeri parlamentare 2024. Care este procedura de vot pentru alegătorii din Diaspora

Alegeri parlamentare 2024. Care este procedura de vot pentru alegătorii din Diaspora

Duminică, pe 1 decembrie, românii sunt aşteptaţi la urne pentru a desemna noii senatori şi deputaţi pentru următorii patru ani.

Cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate în ziua alegerilor îşi vor putea exercita opţiunea de vot la secţiile organizate în acest sens în străinătate.

Votul în diaspora se desfăşoară pe parcursul a două zile, 30 noiembrie şi 1 decembrie, începând cu ora locală 7:00 şi până la ora 21:00.

În cazul în care la ora 21:00 se află oameni la rând pentru a vota la o secţie de votare, programul se poate prelungi până la maxim 23:59.

Cum pot vota cetăţenii din diaspora

Cei care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate în ziua alegerilor, au două modalităţi prin care îşi pot exercita opţiunea de vot:

  • Pe listele permanente, dacă alegătorul s-a înscris până la 17 octombrie 2024 în registrul electoral; el va putea vota, în acest scenariu, la secţia de votare la care domiciliul/reşedinţa este arondată.
  • Pe listele suplimentare, dacă se află în străinătate şi se pot prezenta la o secţie de votare alta decât cea la care alegătorii sunt arondaţi conform domiciliului/reşedinţei. În acest sens, trebuie să prezinte dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, emis de statul în care aceştia locuiesc, sau să prezinte un act de identitate românesc care le conferă dreptul de a vota (paşaport, buletin românesc).

Ce acte sunt necesare pentru a vota în diaspora

Dacă cetăţenii români au domiciliul stabilit în străinătate, el trebuie să prezinte:

  • Paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu
  • Paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu
  • Paşaportul electronic temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu

Dacă cetăţenii români au reşedinţă în străinătate, aceştia trebuie să prezinte un act de identitate românesc – pentru a le conferi dreptul de vot –, însoţit de un document emis de către autorităţile statului în care se află, în care este stipulat dreptul de şedere în străinătate pentru o perioadă mai mare de 90 de zile. Astfel de documente sunt:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic;
  • paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar.

Unde se află secţiile de votare organizate în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe a publicat lista cu secţiile de votare organizate în străinătate cu ocazia alegerilor parlamentare, iar acestea pot fi consultate aici.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici