- Home
- Politic
- (28.11.2024, 16:58)
- Andrei Rachieru
Alegeri parlamentare 2024. Cât ne costă un parlamentar?
- Alegerile parlamentare din România vor avea loc pe 1 decembrie 2024, de Ziua Naţională.
- Salariul net al unui parlamentar este de 6 ori mai mare decât salariul minim pe economie.
- Discuţiile despre reducerea numărului de parlamentari revin în atenţie, în contextul alegerilor.
Urmărește
468 afișări
Alegeri parlamentare 2024. Cât ne costă un parlamentar?
Alegerile parlamentare din 2024 din România se desfăşoară pe 1 decembrie, în contextul unei ţări marcate de nemulţumiri sociale şi politice. Aceste alegeri sunt esenţiale pentru viitorul politic al ţării, întrucât vor stabili structura Parlamentului, incluzând atât Camera Deputaţilor, cât şi Senatul. De asemenea, acestea se derulează într-un climat tensionat, pe fondul unor acuzaţii de corupţie şi gestionare defectuoasă a guvernului condus de Marcel Ciolacu. În acest context, un subiect intens discutat este legat de veniturile parlamentarilor, comparativ cu salariul mediu şi minim din România.
Contextul alegerilor parlamentare 2024
Alegerile parlamentare din 2024 sunt programate pe 1 decembrie, chiar de Ziua Naţională a României, într-un "super-an electoral", care include şi alegeri prezidenţiale, europarlamentare şi locale. Aceste alegeri sunt deosebit de importante, având în vedere că atât mandatul preşedintelui, cât şi al parlamentarilor se încheie la sfârşitul anului 2024. Din acest motiv, rezultatele acestor alegeri vor influenţa profund direcţia politică a ţării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gigi Becali: Oamenii lui Călin Georgescu mi-au cerut 350.000 de dolari ca să aducă echipa lui Trump în România
-
Războiul din Ucraina, ziua 1077. Declaraţia care îl va înfuria pe Putin. Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să primească arme nucleare / Şeful Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei demisionează / Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia
-
Simona Halep şi-a anunţat retragerea din tenis, după ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open: „Corpul meu nu mai duce. Nu vreau să plâng, am fost numărul unu mondial”
Pe fondul nemulţumirilor populare faţă de guvernul de coaliţie şi a unei scăderi a încrederii în politicieni, aceste alegeri vor reflecta preferinţele schimbătoare ale alegătorilor. De asemenea, prin această competiţie politică, România caută să găsească soluţii la provocările economice şi sociale cu care se confruntă, inclusiv discuţiile legate de inegalităţile salariale.
Cât câştigă un parlamentar în România?
În 2024, salariul brut al unui parlamentar, fie deputat, fie senator, este de 18.720 lei pe lună, ceea ce reprezintă aproximativ 11.000 lei net. Această sumă este similară pentru toţi parlamentarii, indiferent de funcţiile deţinute. Totuşi, liderii de grup din Parlament beneficiază de un bonus suplimentar de aproximativ 2.000 de lei pe lună. De asemenea, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului , Camera Deputaţilor şi Senat, au venituri mai mari, depăşind 13.000 lei net lunar.
Aceste salarii se află într-o zonă semnificativ superioară faţă de venitul mediu din România şi faţă de salariul minim pe economie. De exemplu, salariul minim brut pe economie în România pentru 2024 este de 3.000 lei pe lună, ceea ce înseamnă un salariu net de aproximativ 2363 lei. Astfel, salariul unui parlamentar este de aproape 4,65 ori mai mare decât salariul minim pe economie.
Beneficii suplimentare pentru parlamentari
Pe lângă salariul de bază, parlamentarii beneficiază de o serie de privilegii financiare şi logistice. Aceştia primesc o sumă forfetară pentru cheltuielile legate de activitatea parlamentară, care poate ajunge până la 35.500 lei pe lună, din care doar jumătate trebuie justificată. De asemenea, pentru fiecare zi de participare la şedinţe în plen, aceştia primesc o diurnă de 753 lei pe zi.
Parlamentarii au dreptul la transport gratuit cu trenurile CFR şi un zbor gratuit dus-întors pe săptămână, pentru a facilita deplasările oficiale în interes de serviciu. Aceste beneficii suplimentare contribuie la un pachet salarial semnificativ, făcând ca parlamentarii români să fie printre cei mai bine plătiţi funcţionari publici din ţară.
Impactul asupra percepţiei publice
Discrepanţa dintre salariile parlamentarilor şi ale altor categorii profesionale este un subiect sensibil în România. Mulţi români percep salariile parlamentarilor ca fiind excesive, mai ales în comparaţie cu venitul mediu sau minim din ţară. Această percepţie contribuie la scăderea încrederii în politicieni şi alimentează nemulţumirile faţă de clasa politică, care este adesea văzută ca fiind deconectată de la realităţile economice ale majorităţii cetăţenilor.
Criticile se concentrează pe faptul că, în timp ce mulţi români trăiesc cu salarii mici, parlamentarii beneficiază de un pachet financiar generos, ceea ce poate alimenta sentimentul de inechitate socială. Acest lucru poate duce la o creştere a cerinţelor publicului pentru reforme şi schimbări în structura şi remunerarea clasei politice.
Referendumul din 2009: O voinţă populară neimplementată
Referendumul din 2009 a reprezentat un moment important al democraţiei directe în România, cetăţenii exprimându-şi clar dorinţa pentru un Parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300. Cu o prezenţă la urne de aproape 51%, rezultatele au fost categorice: peste 77% dintre votanţi au susţinut trecerea la un sistem unicameral, iar aproape 89% au cerut reducerea numărului de parlamentari. Cu toate acestea, rezultatele referendumului, deşi consultative, nu au fost implementate, blocajele legislative şi reticenţa partidelor politice amânând aplicarea deciziilor exprimate de cetăţeni.
În contextul alegerilor parlamentare din 2024, dezbaterea despre reducerea numărului de parlamentari revine în prim-plan. Nemulţumirea publicului faţă de discrepanţele salariale şi percepţia unei clase politice detaşate de realităţile cetăţenilor pot influenţa preferinţele electorale. Partidele au oportunitatea de a integra acest subiect în platformele lor politice, răspunzând astfel unei cereri de reformă care persistă de mai bine de un deceniu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Germania, Franţa, Polonia: 2024 a fost doar începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă şi restructurări de personal care se va extinde în 2025
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe