- Home
- Politic
- (27.11.2024, 12:12)
- Diana Nunut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegeri parlamentare 2024. În ce condiţii poţi vota în altă localitate?
- Alegerile parlamentare în România au loc în data de 1 decembrie 2024.
- În cadrul acestora, românii vor vota reprezentanţii circumscripţiilor electorale din fiecare judeţ.
- La alegerile parlamentare vom vota senatorii şi deputaţii din noua structură a Parlamentului.
Urmărește
11327 afișări
Alegeri parlamentare 2024. În ce condiţii poţi vota în altă localitate?
Duminică, 1 decembrie 2024, au loc alegerile parlamentare în România. Alegătorii vor decide care vor fi senatorii şi deputaţii în Parlament pentru următorii patru ani.
Românii pot vota atât din ţară, cât şi din străinătate. În ţară, la alegerile parlamentare, votanţii trebuie să îşi exercite opţiunea de vot în localitatea în care au domiciliul sau, după caz, în localitatea de reşedinţă.
Votul în localitatea în care alegătorul are domiciliul
Potrivit Biroului Electoral Central, alegătorul îşi poate exprima opţiunea de vot în localitatea de domiciliu – cea din buletin – la secţia la care este arondat, pe listele permanente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. 28 de oameni au murit
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
De asemenea, în cazul în care alegătorul nu este în localitatea de domiciliu în ziua votului, dar se află pe raza judeţului în care trăieşte, el poate vota pe listele suplimentare.
De exemplu, dacă alegătorul are domiciliul în Cluj-Napoca şi se află în oraş în ziua votului, el va putea vota pe listele permanente la secţia la care este arondat sau pe listele suplimentare dacă se duce la orice altă secţie din oraş. Pe de altă parte, dacă în ziua votului se află în raza judeţului Cluj, el va putea vota pe listele suplimentare.
Votul în localitatea de reşedinţă/viza de flotant
În cazul alegătorilor care au viză de flotant şi, implicit, reşedinţa în altă localitate decât cea din buletin, aceştia se vor regăsi, în funcţie de situaţie, pe listele permanente sau suplimentare.
Pentru ca un alegător să se regăsească pe listele permanente, el trebuie să fi depus cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor o solicitare la Primărie pentru ca acesta să fie înregistrat în registrul electoral.
În cazul în care o persoană are viză de flotant şi nu a făcut cerere cu 45 de zile înainte de ziua votului pentru înregistrarea sa în registrul electoral cu adresa de reşedinţă, el va putea vota pe listele suplimentare.
De menţionat este că în cazul în care un alegător are viză de flotant, dar nu s-a înscris în registrul electoral cu adresa de reşedinţă, el poate vota fie pe listele permanente în localitatea de domiciliu – cea de pe buletin –, fie pe listele suplimentare în oraşul de reşedinţă.
Cum se votează în Bucureşti
La alegerile parlamentare din 1 decembrie, cei care au domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti vor respecta acelaşi scenariu ca în cazurile de mai sus. Altfel spus, cei care au domiciliul în Bucureşti sau reşedinţa înregistrată cu 45 de zile înainte în registrul electoral vor vota pe listele permanente.
Alegătorul care are reşedinţă în Bucureşti, dar nu a făcut cererea cu adresa acesteia, va merge la secţia de votare la care strada pe care acesta locuieşte este arondată. În acest caz, el va fi înscris pe listele suplimentare.
De menţionat este că bucureştenii vor putea vota doar în sectorul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.
Cum afli la ce secţie de votare eşti arondat
În cazul în care eşti înscris pe listele permanente – indiferent că este vorba de domiciliu sau reşedinţă anunţată cu 45 de zile înainte de ziua votului – poţi afla la ce secţie de votare eşti arondat accesând site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), la secţiunea Registrul Electoral. Trebuie introdus CNP-ul şi numele de familie şi trebuie selectată opţiunea ,,Alegeri parlamentare 01.12.2024”.
În cazul celor care au reşedinţa în altă localitate şi nu se află pe listele permanente pentru că nu au depus o cerere în acest sens, se recomandă să se meargă la secţia de votare la care este arondată strada unde se află reşedinţa. Aceste informaţii pot fi găsite AICI.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe