- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ALEGERI PARLAMENTARE: Candidaţii din Neamţ, prosperi şi în criză, unii şi-au sporit averile chiar în acest an
Şase actuali parlamentari candidează pentru un nou mandat în colegiile din judeţul Neamţ, printre care şi Elena Udrea, actual deputat de Bucureşti, care a ales acest judeţ la invitaţia specială adresată de liderul filialei PDL, Gheorghe Ştefan, zis "Pinalti", primarul din Piatra Neamţ.
ALEGERI PARLAMENTARE: Candidaţii din Neamţ, prosperi şi în criză, unii şi-au sporit averile chiar în acest an (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Mandatele de parlamentari ce revin colegiilor din Neamţ mai sunt disputate de consilieri locali şi judeţeni, afacerişti locali, între care cel care a denumit o terasă după numele lui Băsescu la referendumul de demitere a acestuia din 2007, de politicieni cunoscuţi în judeţ, unii dintre ei trecuţi pe la trei-patru partide, dar şi de foşti secretari de stat în ministere sau persoane care au deţinut alte funcţii executive la nivel central, cum ar fi Liviu Harbuz.
Declaraţiile de avere ale acestora consemnează în cele mai multe cazuri numeroase proprietăţi imobiliare, bani în conturi, acţiuni la diverse firme şi contracte cu statul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
În acelaşi timp, cel mai sărac candidat din judeţ, care are doar salariul consemnat în declaraţia de avere, a fost trimis în judecată de DNA.
Oferta electorală în judeţul Neamţ
Patru deputaţi şi doi senatori de la PSD şi PDL au ales să candideze din nou pentru un fotoliu de parlamentar, Elena Udrea schimbându-şi colegiul din Bucureşti cu cel din Neamţ. Alături de ei sunt nominalizaţi să candideze fie lideri locali ai PNL sau PSD, fie foşti secretari de stat, consilieri locali, foşti inspectori şcolari sau foşti prefecţi.
În judeţul Neamţ sunt opt colegii unimominale pentru Camera Deputaţilor şi trei colegii pentru Senat.
USL a desemnat în aceste colegii un reprezentant al PC, cinci de la PSD, trei de la PNL şi doi de la UNPR. ARD şi-a desemnat pentru colegiile din Neamţ nouă reprezentanţi ai PDL, unul de la PNŢCD şi unul de la Forţa Civică.
La Camera Deputaţilor, în colegiul 1 se înfruntă Vasile Drăguşanu nominalizat de PC şi actualul senator PDL Toader Mocanu, în colegiul 2 reprezentantul PSD Vlad Marcoci şi deputatul PDL Mihaela Stoica, în colegiul 3 Liviu Harbuz (PSD) şi Laurenţiu Dulamă (PDL).
Elena Udrea (PDL) se va înfrunta în Colegiul 4 cu un profesor cercetător, lider liberal din Iaşi, Liviu Brătescu, în colegiul 5, deputatul PSD Ioan Munteanu îl va avea drept contracandidat pe Dionisie Dumitraşcu (PDL), consilier judeţean.
În colegiul 6, liderul PNL Neamţ, Dorin Ursărescu, îl va înfrunta pe Viorel Strungariu de la PNŢCD, în colegiul 7 Ionel Arsene, preşedinte interimar PSD Neamţ, îl va avea drept contracandidat pe deputatul PDL Marius Rogin, iar în colegiul 8, fostul secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor Marian Enache de la UNPR îl va înfrunta pe Mircea Pintilie nominalizat de PDL.
Pentru Senat, în colegiul 1 Eugen Nazare Ţapu din partea PNL, fost secretar de stat, o va avea drept contracandidat pe Luminiţa Vârlan (PDL), fost inspector învăţământ, în colegiul 2 actualul senator PSD Ioan Chelaru îl va avea contracandidat pe Leonard Cădar (PDL), iar în colegiul 3 Liviu Octavian Bumbu (UNPR), fost secretar de stat, îl va avea drept contracandidat pe Emil Creangă de la Forţa Civică.
Elena Udrea dă Bucureştiul pe Neamţ, contracandidatul său vine de la Iaşi
Cel mai cunoscut candidat este deputatul PDL Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în Guvernul Boc. Udrea a făcut un pas în spate după alegerile locale, alegând pentru o perioadă să stea în umbră, după ce a demisionat din toate funcţiile de conducere deţinute în PDL.
La invitaţia lui Gheorghe Ştefan, zis "Pinalti", Udrea a ales să candideze în Neamţ, renunţând la Bucureşti. Ştefan, primarul din Piatra Neamţ şi liderul PDL Neamţ, a făcut această propunere invocând investiţiile pe care Udrea le-a aprobat în oraş în perioada când aceasta a condus Ministerul Dezvoltării, cum ar fi inaugurarea telegondolei din Piatra Neamţ.
Udrea a început deja să se acomodeze cu colegiul ales, făcând public faptul că şi-a cumpărat un apartament în Roman într-un bloc obişnuit şi, pentru a-l decora, a făcut cumpărături la magazinele locale, iar la posturile locale de televiziune a recitat chiar poezii.
Ca deputat, Elena Udrea a avut, în legislatura 2008-2012, trei iniţiative legislative, una din 2009 referitoare la modificarea statutului deputatului şi senatorului, aflată pe ordinea de zi, una din 2010 respinsă definitiv şi care privea responsabilitatea fiscal bugetară, iar alta, mai recentă, din 2012, privind înfiinţarea şi funcţionarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină.
Udrea a avut 14 luări de cuvânt în şedinţele Parlamentului, 5 declaraţii politice şi şi-a exercitat votul de 644 de ori, potrivit site-ului Camerei.
Declaraţia de avere a Elenei Udrea menţionează că, în 2008, la intrarea în Parlament, avea 5 terenuri în Bucureşti şi Ilfov, un apartament şi o casă de locuit, o maşină Mercedes, bijuterii de 50.000 euro, un cont în bancă de 14.252 euro şi datorii de peste 3 milioane de euro la BRD.
Pe parcursul mandatului averea Elenei Udrea a crescut, conform declaraţiilor de avere.
În 2012, Elena Udrea are, împreună cu soţul ei, 7 terenuri intravilane în Bucureşti şi Ilfov, 2 apartamente şi 3 case şi două autoturisme, un Fiat 500 şi un Mercedes, dar şi o datorie de 500.000 de euro la Dinu Pescariu. Udrea mai are bijuterii de 50.000 euro, mai multe conturi în bănci de peste 1.500.000 lei şi peste 500.000 euro.
Potrivit declaraţiei de interese din 2012, Udrea este fondator al Fundaţiei Pro Europa.
Elena Udrea nu are emoţii în privinţa obţinerii unui nou mandat de deputat, având în vedere notorietatea, investiţiile în judeţul Neamţ aprobate în calitate de ministru, dar şi faptul că Liviu Brătescu, contracandidatul său, este un cercetător la Institutul AD Xenopol din Iaşi, mai puţin cunoscut de opinia publică.
Potrivit declaraţiei de avere, Brătescu deţine doar un apartament de 42 mp. în Iaşi. El are depozite bancare de 25.000 de lei, 6.000 de euro şi 8.300 USD. În ultimul an fiscal, el a încasat venituri de 21.120 de lei de la Academia Română filiale Iaşi pentru cercetare ştiinţifică, 21.480 de lei ca director la Ateneul Tătăraşi din Iaşi şi tot de la Academia Română filiala Iaşi 40.000 de lei din cercetare-bursă POSDRU şi 9.000 de lei din cercetare-grant CNCSIS.
În declaraţia de interese, Liviu Brătescu precizează că deţine acţiuni la Albalact S.A. Alba Iulia, la Antibiotice S.A. Iaşi, SIF Transilvania Cluj-Napoca şi Banca Transilvania şi că este membru fondator al Societăţii de Studii Istorice din România şi al Asociaţiei Est Democraţia.
Deputatul PSD Munteanu concurează cu un consilier judeţean PDL, inginer şef la SC Troleibuzul SA
Un alt deputat care candidează pentru un al doilea mandat este social-democratul Ioan Munteanu. Acest a fost pentru scurt timp, în 2011, şi în UNPR, dar în 2012 s-a reîntors în PSD.
Activitatea sa legislativă în mandatul 2008-2012 se caracterizează prin 130 de luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaţilor, 74 de declaraţii politice, a avut 83 de iniţiative legislative şi 27 de întrebări şi interpelări la adresa Guvernului.
Averea sa nu a crescut pe parcursul actualului mandat de parlamentar, Ioan Munteanu deţinând, conform declaraţiei de avere din 2012, trei terenuri în Piatra Neamţ, un apartament şi un spaţiu comercial, dar şi o datorie contractată de soţia sa de aproximativ 26.000 euro, aproximativ la fel ca în 2008.
Declaraţia de interese menţionează însă că fiul său a derulat mai multe contracte cu statul în 2011 şi 2012, cu SC Hidroserv Bistriţa S.A. din Piatra Neamţ, S.C Drupo S.A. Neamţ, Primăria Tupilaţi (Neamţ), Primăria Poiana Teiului (Nemaţ), Primăria Bicaz Chei (Neamţ), Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ, S.C. Publiserv SRL din Neamţ, Primăria Piatra Neamţ.
Ioan Munteanu îl are drept contracandidat pe Dionisie Dumitraşcu, consilier judeţean PDL, care a fost până la începutul anului 2012 membru PNL. În dosarul de candidatură, el precizează că este inginer şef la S.C. Troleibuzul S.A. Dumbrava Roşie.
Conform declaraţiei de avere, Dumitraşcu deţine un apartament de aproape 50 mp. în Roman şi un autoturism Renault. El menţionează că în opt luni din anul 2012 a încasat de la S.C. Troleibuzul S.A. Dumbrava Roşie un venit de 27.271 lei, iar de la CJ Neamţ suma de 4.200 de lei. De asemenea, ca membru AGA a SC Drupo SA Neamţ a încasat suma de 180 lei. Soţia sa a primit ca ajutor de şomaj suma de 1.401 lei.
În declaraţia de interese, Dumitraşcu menţionează că are acţiuni la SC Polirom SA Roman şi că este membru în AGA a SC Neamţ Turism SA.
Un mandat la Cameră e disputat de actualul deputat Rogin de la PDL şi de şeful PSD Neamţ
Deputatul PDL Marius Rogin candidează pentru un nou mandat în acelaşi colegiu, el având în activitatea parlamentară din 2008-2012, 112 de luări de cuvânt în şedinţele Camerei Deputaţilor, 91 de declaraţii politice şi 31 de iniţiative legislative, 8 întrebări şi interpelări adresate Guvernului.
El este vicepreşedinte al Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor şi şeful delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre.
Averea lui Marius Rogin a scăzut în perioada mandatului, acesta având, în 2012, trei terenuri, faţă de cele şase terenuri din 2008, un apartament, iar la începutul mandatului el a avut şi un spaţiu comercial care acum nu mai figurează în declaratia de avere. Rogin deţine acum, potrivit declaraţiei de avere, două autoturisme, Audi şi Mercedes.
El este preşedinte al filialei Neamţ a patronatului Român Camera Taximetriei şi prim-vicepreşedinte al PDL Neamţ.
Contracandidatului lui Rogin este Ionel Arsene, preşedinte interimar al PSD Neamţ, care este administrator de firmă.
Ionel Arsene deţine o fâneaţă de 25.000 mp. şi un teren intravilan de 349,5 mp., precum şi un apartament în Târgu Neamţ de 84 mp. şi o casă de 66 mp. El are şi un autoturism Mercedes, fabricat în 2007.
Arsene are acţiuni la SC Rotercom Prestige SRL şi la Rotercom SRL. El a acordat şi un împrumut în nume personal către Rotercom SRL de 2.263.283 lei, dar are şi două credite contractate la BCR Piatra Neamţ, unul de 46.000 de euro, scadent în 2017, iar celălalt de 150.000 de euro, scadent în 2032 şi un credit la Banc Post Târgu Neamţ, de 5.000 de euro, scadent în 2017.
În ultimul an fiscal, el a încasat venituri de 10.536 lei ca director SC Rotercom Prestige SRL, iar soţia sa de 10.536 lei ca director de marketing la aceeaşi firmă.
Un fost prefect, fost preşedinte al CJ, fost membru PNL, PDL şi UNPR, candidează acum din partea PSD
Şi deputatul PDL Mihaela Stoica îşi doreşte un nou mandat, activitatea parlamentară a acesteia în actuala legislatură remarcându-se prin 14 luări de cuvânt în şedinţele Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică, 41 de întrebări şi interpelări şi 33 de iniţiative legislative.
Stoica este vicepreşedinte al Comisiei de politică economică şi secretar al grupului de prietenie cu Republica Islamică Iran.
Şi averea Mihaelei Stoica a scăzut în acest mandat, aceasta având în 2008 o casă de locuit pe care în 2012 nu o mai are, după cum nu are nici maşină. Ea are, în schimb, un teren în Piatra Neamţ şi conturi în bănci de peste 70.000 lei.
Declaraţia de interese menţionează că Stoica este preşedinte la Fundaţia copiii noştri şi asociat la Tequila Bowling şi Arpimex.
Contracandidatul Mihaelei Stoica este Vlad Marcoci de la PSD, actual consilier. Acesta a fost prefect, a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, iar din 2009 este preşedinte al Asociaţiei Fondului de Mediu.
Vlad Marcoci a candidat din partea PDL în 2008, dar a pierdut în faţa lui Culiţă Tărâţă. Parcursul politic al lui Marcoci este bogat, acesta fiind membru PNL în 2000-2008, membru PDL în perioada 2008-2011, după care a trecut la UNPR şi, apoi, la PSD, unde activează în prezent.
Marcoci deţine trei terenuri intravilane şi o casă, dobândite între anii 2000 şi 2010. El menţionează, în declaraţia de avere, că a obţinut venituri din consiliere la SC Trust CCDP SRL de 40.100 lei.
În declaraţia de interese, Marcoci menţionează că este asociat la SC Carma Construct SRL şi la SC ECAROM SRL.
Învins de "Pinalti" la locale, un consilier local din Piatra Neamţ îşi încearcă şansa şi la Parlament
Senatorul PDL Toader Mocanu candidează pentru un mandat de deputat în acelaşi colegiu 1 Neamţ. Ca senator, el a avut 24 de luări de cuvânt în 20 de şedinţe ale Senatului, 10 declaraţii politice şi 38 de iniţiative legislative. El este vicepreşedinte al comisiei parlamentare privind controlul SIE şi membru în comisia de apărare.
Conform declaraţiei de avere, averea lui Toader Mocanu a rămas aproximativ aceeaşi ca la începutul mandatului de senator. În 2012 el deţine 5 terenuri în intravilan, două case de locuit, un atoturism Dacia, o autoutilitară IVECO şi o autospecială Renault şi are o datorie la 30.000 euro.
Mocanu este preşedinte al organizaţiei PDL Piatra Neamţ, iar, înainte de a fi senator, a fost prefect în Neamţ.
Contracandidatul lui Mocanu este Vasile Drăguşanu nominalizat de PC, de profesie inginer, actual consilier local. Drăguşanu a candidat din partea conservatorilor la alegerile locale, pentru Primăria Piatra Neamţ. Atunci a pierdut în faţa lui Gheorghe Ştefan, zis "Pinalti", la un scor destul de strâns.
Draguşanu deţine un teren agricol şi un apartament. El are două credite, unul de 32.651 franci elveţieni, scadent în anul 2031, iar celălalt de 6.789 lei, scadent în 2014.
Vasile Drăguşanu menţionează că în ultimul an fiscal a obţinut un salariu de 17.640 de lei pentru activităţi de testări şi analize tehnice, de la SC Ros Systema SRL Târgu Mureş, iar soţia sa un salariu de 10.584 lei pentru comerţ cu amănuntul de produse alimentare şi industriale, de la SC Casa Rădulescu SRL Bacău. El a mai obţinut şi din închirierea unui apartament suma de 48.000 de lei şi dividende de 7.500 lei de la SC Certificari Procert SRL Târgu Mureş.
Drăguşanu este asociat unic la SC Proexline SRL Piatra Neamţ şi asociat la SC Certificari Procert SRL Târgu Mureş.
Liviu Harbuz, proaspăt proprietar de teren şi apartamente în Austria, vrea să fie deputat de Neamţ
Candidatul USL pentru colegiul 3 deputaţi, Liviu Harbuz de la PSD, a fost până luni consilier de stat pe probleme de agricultură al premierului Victor Ponta.
Liviu Harbuz, a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, în perioada 2002-2005, şi secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în intervalul 2008-2009. În primăvara anului 2005, Harbuz a fost cercetat penal pentru activitatea sa la ANSVSA, însă în cele din urmă a primit NUP.
Din mai 2012, Harbuz ocupa postul de consilier de stat în Cancelaria primului-ministru, funcţia din care a fost eliberat în 5 noiembrie, prin decizie semnată de către premierul Victor Ponta.
Harbuz a candidat la alegerile parţiale din august 2012 în Neamţ, pe locul rămas vacant în urma decesului lui Victor Surdu, dar a pierdut în favoarea lui Adrian Rădulescu de la PDL. Harbuz este medic veterinar şi s-a remarcat pe vremea când se ocupa de gestionarea situaţiei câinilor fără stăpân.
Liviu Harbuz are un teren intravilan în Austria, cumpărat în anul 2012, de 373,8 mp. El deţine o casă în Bucureşti de 360 mp. şi un garaj. În Austria are trei apartamente, toate cumpărate în 2012, la care se adaugă un subsol.
Harbuz are bijuterii moştenite, cu o valoare estimată de 6.000 de euro şi două ceasuri, unul de 4.000 de euro, iar celălalt de 3.000 de euro.
În 2010, el a vândut un apartament cu 75.000 de euro. El are în conturi şi depozite bancare peste 56.000 de euro şi peste 9.000 de lei. De asemenea, el a acordat un împrumut de 10.000 de euro unei persoane fizice.
Harbuz deţine părţi sociale la SC Salvavet Comimpex SVS SRL şi la SC Animal Center SRL.
În precedentul an fiscal, Liviu Harbuz a obţinut următoarele venituri: 43.423 de lei prin contract de muncă la Colegiul Medicilor Veterinari al Muncipiului Bucureşti, 42.912 lei prin contract de muncă la Colegiul Medicilor Veterinari din România, 5.076 de lei prin contract de muncă la SC Win Win Business SRL, 87.977 de lei pentru prestări servicii ca persoană fizică autorizată şi 185.331 de lei ca asociat la SC Animal Center SRL.
Harbuz este preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari al Muncipiului Bucureşti şi prim-vicepreşedinte la Colegiul Medicilor Veterinari din România.
Contracandidatul său de la ARD, Laurenţiu Dulamă, nominalizat de PDL, este director executiv al firmei Parking SA a Consiliului Local Piatra Neamţ care administrează parcările din oraş.
Dulamă are un teren intravilan la Viişoara (Neamţ), de peste 1.400 mp, cumpărat în anul 2000 şi un teren intravilan în Comarnic (Prahova), de aproape 1.700 mp, cumpărat în anul 2011. El mai deţine un apartament în Piatra Neamţ şi o casă în Viişoara.
Candidatul ARD are şi două credite, unul de 38.000 de euro, scadent în anul 2025, şi celălalt de 16.000 de euro, scadent în 2017.
În ultimul an fiscal, el a încasat un venit anual de 32.606 lei ca director la Parking S.A., precum şi 5.964 lei în calitate de membru în CA al S.C. Drupo S.A Piatra Neamţ şi 282 lei ca memgru în AGA a S.C Hidroserv Bistriţa SA tot din Piatra Neamţ, iar soţia sa a avut un venit de 10.536 lei, ca director la S.C. Olimpus Trade SRL.
Un lider politic local şi om de afaceri devenit celebru când a botezat o terasă "Cafeneaua lui Băsescu" vrea în Parlament
În colegiul 6 deputaţi candidează din partea USL Dorin Ursărescu, preşedinte PNL Neamţ. Acesta este preşedinte al Agenţiei Române pentru Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale şi a fost deputat în mandatul 2000- 2008. În presa locală el a fost acuzat că, în perioada când a fost deputat, firma sa a încheiat contracte cu consiliul judeţean pentru modernizarea şi întreţinerea drumurilor.
Ursărescu deţine un teren intravilan, o casă şi o anexă în Roman. El are o datorie la candidatul PNL Eugen Nazare Ţapu într-un colegiu pentru Senat din judeţ, de 700.000 de lei, contractat în acest an şi scadent în 2022.
În ultimul an fiscal, el a încasat venituri de 5.064 lei ca administrator la SC E85 Impex SRL Roman şi 15.036 lei ca director la SC Civica Construct SRL Roman, iar soţia sa, ca director adjunct la aceleaşi firme, venituri de 4.074 lei şi, respectiv, 10.520 de lei.
Contracandidatul său de la ARD este Viorel Strungariu, nominalizat din partea PNŢCD. De fapt, până în urmă cu puţin timp, Strungariu a fost un lider local marcant al PDL.
Lider local al PD la vremea respectivă şi patron al celei mai mari discoteci din Piatra Neamţ, Strungariu s-a remarcat în timpul campaniei pentru referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din 2007, când a denumit o terasă "Cafeneaua lui Băsescu". Potrivit presei locale, acolo se servea cafea gratis, iar muzica, în surdină, era oprită din când în când de discursuri rostite de Traian Băsescu cu diverse prilejuri.
În prezent, Strungariu este director general la SC Trans Serv SRL. El deţine din anul 1998 o casă în Piatra Neamţ, iar în anul 2012 a cumpărat în municipiu un teren intravilan de 4.470 mp. şi un depozit. El are o autoutilitară şi o remorcă.
Tot în acest an, Strungariu şi-a constituit un depozit bancar de 380.000 de lei. El mai are 8.400 de lei într-un cont curent.
Totodată, el are un credit la ANL, contractat în 2006, de aproape 80.000 de euro.
În anul fiscal precedent, el a încasat următoarele venituri: 16.573 lei ca jurist de la SC Fed Consulting, 3.280 de lei pentru asistenţă juridică de la SC Cris Expres SRL, 4.878 lei pentru activitatea de conducere la SC Trans Serv SRL, 6.396 lei ca şi consilier local, 52.260 lei ca jurist la European Consulting, 844 de lei de la Locato şi 764 de lei de la Publiserv.
În declaraţia de interese, Strungariu menţionează că este asociat unic la SC Cris Expres SRL, precum şi asociat la SC Trans Serv SRL şi la SC Blue Caffe SRL.
Marian Enache vrea din nou în Parlament
În colegiul 8 deputaţi candidează din partea USL Marian Enache, nominalizat de UNPR, fost secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor, de profesie avocat.
Marian Enache a fost deputat FSN în legislatura 1990-1992, deputat PDSR şi ApR în perioada 1996-2000. În 2008 a candidat în colegiul 1 Senat sub sigla PC, dar nu a câştigat un loc de parlamentar. El a ajuns în Parlament fiind propus de UNPR secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor, funcţie la care a renunţat pentru a candida din nou la alegerile parlamentare.
Marian Enache are patru terenuri extravilane şi două intravilane în judeţul Prahova şi un apartament în Bucureşti. În anul 2011, el a vândut o garsonieră cu 58.000 de euro şi un teren cu 12.000 de euro.
El menţionează că are în "posesie personală" 56.000 de euro şi că în ultimul an fiscal a încasat un salariu de 43.844 lei.
Contracandidatul său de la ARD, Mircea Pintilie, nomializat de PDL, a fost vicepreşedinte în Consiliul Judeţean Neamţ în perioada 2008-2012.
Pintilie este în prezent director la SC MVB 2000 Impex SRL. El deţine opt terenuri, trei care şi o clădire de birouri, precum şi o autoutilitară Mitsubishi.
În anul 2012, Pintilie a constituit un depozit bancar de 250.000 de lei.
El menţionează că în anul fiscal precedent a încasat de la SC MVB 2000 Impex SRL, la care este şi acţionar, venituri de 22.000 de lei.
La Senat, luptă între un fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi fosta şefă a ISJ Neamţ
Pentru Senat colegiul 1 candidează din partea USL, Eugen Nazare Ţapu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, fost suprefect şi fost consilier judeţean. El are o casă în Roman, iar în ultimul an fiscal el şi soţia sa au obţinut venituri însumate de 60.000 de lei de la SC Vlanda Company SRL Roman, iar copiii săi venituri totale de aproape 100.000 de lei de la SC Technical Training SRL. Eugen Nazare Ţapu este şi asociat la cele două societăţi.
Eugen Nazare Ţapu a mai obţinut venituri de 700.000 de lei ca asociat la B&S Investements SRL Recuperare Creanţe şi de 22.150 de lei ca membru în CA al SC Construcţii Hidrotehnice Iaşi.
El menţionează în declaraţia de interese şi o serie de contracte încheiate cu statul, respectiv cu AJOFM Olt, AJOFM Sibiu. comuna Ghindaoani, comuna Sagna, comuna Tămăşeni, municipiul Roman, dar şi cu BNS.
Eugen Nazare Ţapu se va înfrunta cu Luminiţa Vîrlan, nominalizată de PDL, consilier local la Piatra Neamţ. Aceasta a fost inspector general la ISJ Neamţ. Candidatura ei a fost contestată de un profesor pe motiv de abuz în serviciu, însă instanţa a respins contestaţia şi Vîrlan poate candida.
Vîrlan deţine doar trei cincimi dintr-un apartament obţinut prin moştenire în anul 1991 şi un autoturism Ford Ka din 2005. Ea mai are o sculptură estimată la 5-10.000 de euro şi tablouri de 5.000 de euro. Ea are în depozite bancare aproape 5.750 de euro.
În ultimul an fiscal ea a încasat venituri de 29.968 de lei ca inspector şcolar general şi de 79.332 de lei ca manager de proiect într-un proiect european, de la ISJ Neamţ.
De asemenea, ca şi consilier local ea a încasat 5.797 de lei.
Vîrlan este membru AGA a Parking SA şi membru AGA a SC Perla Invest SA.
Chelaru, candidat pentru al treilea mandat
Senatorul PSD Ioan Chelaru candidează pentru al treilea mandat, în acelaşi colegiu 2 din Neamţ. Acesta a avut, în activitatea sa parlamentară, 28 de luări de cuvânt în 18 şedinţe ale Senatului, 7 declaraţii politice şi 39 de iniţiative legislative.
El este şi vicepreşedinte al Senatului şi şeful Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei.
Conform declaraţiilor sale de avere de la începutul mandatului şi până în prezent, averea lui Ioan Chelaru a rămas aproximativ aceeaşi. El deţine cinci terenuri, un apartament, un spaţiu comercial de producţie, două case de locuit şi o casă de vacanţă. Chelaru are două autoturisme, Mercedes şi Cielo, şi obiecte de artă, tablouri statuete, vase ornamentale în valoare de 30.000 euro. La începutul mandatului, el avea o datorie la bancă de 30.000 euro pe care a rambursat-o până în 2012.
Declaraţia de interese menţionează că Chelaru este acţionar la două firme, vicepreşedinte PSD şi avocat în Baroul Neamţ.
Contracandidatul lui Chelaru este Leonard Cădar din partea ARD. Cădar a fost consilier judeţean.
Leonrad Cadăr este administrator la SC Lenon Com SRL Neamţ, firmă de la care este şi asociat şi de la care a încasat în anul fiscal precedent dividende de 150.000 de lei şi un salariu de 20.000 de lei. El mai este asociat unic al SC Lenon Instal SRL. De asemenea, el deţine un teren intravilan şi o casă de 272 mp.
Cel mai sărac candidat din Neamţ, anchetat de DNA
În colegiul 3 Senat şi-a înscris candidatura din partea USL Liviu Bumbu, nominalizat de UNPR. El a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a fost şeful Direcţiei Agricole Neamţ.
Bumbu are două terenuri agricole în judeţ şi un apartament în Piatra Neamţ. El deţine şi un autoturism Toyota. Bumbu a contractat şi un credit la BRD, de 24.800 de euro, scadent în anul 2024.
În ultimul an fiscal, Liviu Bumbu a avut venituri de 26.918 lei de la Direcţia Agricolă Neamţ şi de 16.214 lei ca secretar de stat în MADR. Soţia sa a avut ca profesor un salariu anual de 20.373 lei.
Emil Creangă, nominalizat de Forţa Civică pentru a candida din partea ARD în acest colegiu, a fost cu câtva timp în urmă membru PSD, iar apoi PDL.
El a fost inspector general al ISJ Neamţ până în anul 2005. Potrivit presei locale, Creangă a fost trimis în judecată, alături de alţi 14 inculpaţi, într-un dosar instrumentat de DNA Bacău şi cunoscut sub numele "Pensiuni doar pe hârtie". Cei 15 învinuiţi din dosar ar fi cheltuit, în interes propriu, fonduri europene de 85.000 de euro pentru înfiinţarea mai multor micro-ferme agroturistice unde ar fi trebuit să fie instruite persoane defavorizate.
Totuşi, Creangă este probabil cel mai sărac candidat din judeţul Neamţ, potrivit declaraţiei de avere, în care nu trece niciun fel de bunuri mobile sau imobile şi nici bani în conturi sau depozite bancare. Singurele menţiuni din declaraţia de avere a acestuia sunt salariul său anual ca profesor de 35.000 de lei şi faptul că soţia sa a obţinut venituri ca director la BCR şi ca economist la Bicaz care sunt "confidenţiale".
În declaraţia de interese, Emil Creangă menţionează că este membru FSLI.
Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:42
-
astăzi, 17:22
Începe plenul pentru vot de învestitură a Guvernului Ciolacu 2