ALEGERI PARLAMENTARE: Liderul PPDD Gorj, cercetat pentru că partidul achită tariful pentru spălarea maşinilor alegătorilor

Liderul PPDD Gorj Cătălin Zamfira, candidat la Senat, e cercetat penal după ce a fost reclamat că le achită oamenilor contravaloarea serviciilor de curăţare a maşinilor la spălătorie, conducerea partidului afirmând că formaţiunea a încheiat contract cu spălătoria pentru astfel de cadouri electorale.

Urmărește
397 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PARLAMENTARE: Liderul PPDD Gorj, cercetat pentru că partidul achită tariful pentru spălarea maşinilor alegătorilor

Liderul PPDD Gorj, cercetat pentru că partidul achită tariful pentru spălarea maşinilor alegătorilor (Imagine: Diana Iurkiewicz/ Mediafax Foto)

Conform unui comunicat de presă de marţi al Poliţiei Gorj, contravaloarea spălării unui autoturism este suportată de către o formaţiune politică implicată în campania electorală.

"Din primele acte premergătoare efectuate în acest caz s-a stabilit că spălătoria auto aparţine unei societăţi comerciale din municipiul Târgu-Jiu, iar în data de 15 noiembrie între persoana împuternicită ca administrator al societăţii şi reprezentantul unei formaţiuni politice a fost încheiat un contract de prestări servicii, în sensul că firma se obligă să efectueze, zilnic, servicii de spălătorie auto, iar contravaloarea prestaţiilor să fie achitată de către reprezentanţi ai acelei formaţiunii politice", precizează IPJ Gorj.

Potrivit unor surse judiciare, în acest caz este cercetat pentru mită electorală reprezentantul PPDD care a încheiat contractul cu spălătoria, respectiv preşedintele interimar al filialei Gorj a partidului, Cătălin Zamfira, candidat la Senat, cercetările fiind declanşate după ce acesta a fost reclamat prin 112 la Poliţia municipiului Târgu Jiu că le-ar achita oamenilor contravaloarea serviciilor de curăţare a maşinilor la o spălătorie din oraş.

Prim-vicepreşedintele PP-DD Diana Voiculescu a confirmat că acel contract cu spălătoria a fost încheiat de Cătălin Zamfira: "Pe noi nu ne-a informat nimeni nimic despre niciun dosar, dar contractul cu spălătoria a fost încheiat de domnul Cătălin Zamfira. Ştiu că Poliţia face o anchetă pentru că ne-au spus oamenii că au fost urmăriţi prin oraş cu girofarurile şi chemaţi să dea declaraţii dacă şi-au spălat maşinile la această spălătorie, de parcă Poliţia nu ar mai avea altă treabă".

Diana Voiculescu a precizat că ea a fost cu ideea oferirii acestui cadou electoral pentru alegători, după ce a mers la spălătorie cu maşina lui Dan Diaconescu şi a plătit suma de 9 lei pentru un exterior.

"M-am dus cu Rolls-Royce-ul şi când am văzut cât costă mi-am dat seama că este un produs sub plafonul de 10 lei, prevăzut de legea electorală, după care am negociat cu reprezentaţii spălătoriei pentru un preţ de 7 lei. Am făcut contract cu ei pentru a spăla maximum 60 de maşini pe zi, în limita acestui preţ, primim factura la partid şi o plătim. Dacă cei de la Poliţie fac dosar penal pentru aşa ceva nu au decât pentru că vom avea şi alte acţiuni de acest gen şi probabil vor mai deschide şi alte dosare”, a mai susţinut Diana Voiculescu.

Dan Diaconescu a fost reclamat şi el la Poliţie cu o zi înainte de a începe campania electorală, când a organizat la Târgu Jiu un spectacol pentru a-şi lansa candidatura, ocazie cu care a oferit spectatorilor pachete cu biscuiţi, sucuri şi mici.

Candidaţii la alegeri nu vor mai putea oferi alegătorilor alimente, băuturi sau produse din tutun, ci doar mărfuri nealimentare în valoare de până la 10 lei şi obiecte de propagandă electorală precum calendare, pixuri, brichete, DVD-uri, tricouri, pungi, mănuşi inscripţionate cu însemne electorale.

Noua regulă a fost introdusă de Guvern prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa din 6 noiembrie.

Legislaţia actuală stabileşte că tentativa, promisiunea şi darea de bani şi obiecte de folosinţă în scopul determinării alegătorilor de a vota într-un fel sau altul se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani, fiind însă exceptate "obiectele cu caracter simbolic", care nu erau însă definite.

Prin ordonanţa de urgenţă, Guvernul a detaliat care sunt obiectele ce pot sau nu pot fi folosite în campania electorală. Astfel, în categoria bunurilor interzise au fost incluse alimentele, băuturile alcoolice sau nealcoolice, produsele din tutun sau mărfurile nealimentare, exceptate fiind doar materiale şi obiecte de propagandă electorală precum afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor.

Sunt exceptate şi alte obiecte de propagandă electorală inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără însă să poată face parte din categoria alimentelor, băuturilor alcoolice sau nealcoolice şi produselor din tutun.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici