ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019 | Mesajele politicienilor după vot. Iohannis: Am reuşit să învingem PSD mai mult ca oricând în ultimii 30 de ani / Dăncilă: Suntem în turul doi cu toate criticile anti-PSD / Barna: Sunt optimist. Ultimele ore au arătat o tendinţă de creştere

Secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-au deschis la ora 07.00, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este de 18.217.156. Votarea în ţară a început duminică la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. Primarul Capitalei, Gabriela Firea şi Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, au fost primii politicieni importanţi care au votat duminică de la prima oră.

Urmărește
11344 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019 | Mesajele politicienilor după vot. Iohannis: Am reuşit să învingem PSD mai mult ca oricând în ultimii 30 de ani / Dăncilă: Suntem în turul doi cu toate criticile anti-PSD / Barna: Sunt optimist. Ultimele ore au arătat o tendinţă de creştere

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019 | Mesajele politicienilor după vot. Iohannis: Am reuşit să învingem PSD mai mult ca oricând în ultimii 30 de ani / Dăncilă: Suntem în turul doi cu toate criticile anti-PSD / Diaconu: „Şi mâine o zi”, cum spunea Scarlett O'Hara

Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE:

UPDATE ora 22.57 Orban crede că poate lua din electoratul PSD în turul doi. „Vremea discordiei a trecut”

Premierul Ludovic Orban a afirmat că PNL speră să ia şi din electoratul PSD în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. El a adăugat că e într-o comunicare permanentă cu partidele care au votat moţiunea pentru demiterea Cabinetului Dăncilă şi învestirea Guvernului PNL.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 22.12 Ioana Ramona Bruynseels, candidata Partidului Puterii Umaniste: România nu este pregătită de un preşedinte tânăr, apărut recent

Ioana Ramona Bruynseels, candidata Partidului Puterii Umaniste, care a obţinut 1,9% în primul tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat că România nu este încă pregătită pentru o schimbare majoră şi un preşedinte tânăr care a apărut recent.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 22.01 Kelemen, mulţumit de rezultate: Vom avea mai multe voturi decât în 2009 sau 2014

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că rezultatul pe care l-a obţinut la alegerile prezidenţiale este bun, pe proiecţia UDMR urmând să fie înregistrate mai multe voturi decât în 2009 sau 2014.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 21.57 Cumpănaşu, după scorul de 1,2% de la alegerile pentru preşedinte: Eu nu cred în acest sondaj, nu e primul care dă greş/De mâine revin la dramă

Alexandru Cumpănaşu, cotat de exit poll CURS-Avangarde cu un procent de 1,2% la prezidenţiale, a declarat că nu crede în rezultatele sondajelor şi nu se poate vorbi despre un clasament final. „De mâine voi reveni la dramă”, a spus acesta referindu-se la cazul Caracal.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 21.44 Paleologu îi transmite lui Iohannis să participe la dezbatere: Să dea un semn de minim respect

Theodor Paleologu i-a transmis lui Klaus Iohannis să participe la dezbatere în campania pentru turul 2 al alegerilor: „Să dea un semn de minim respect faţă de cetăţeni”. Candidatul PMP spune că nu este „stăpânul” voturilor sale, dar „nu se pune sub nicio formă problema de a vota pentru PSD”.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 21.35 Dan Barna: Sunt optimist asupra rezultatului final. Ultimele ore au arătat o tendinţă de creştere

Prezidenţiabilul USR-PLUS, Dan Barna, cotat de sondaje pe locul trei în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale, a afirmat că rămâne optimist asupra rezultatului final, deoarece ultimele ore au arătat o tendinţă de creştere a sa în sondaje.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 21.31 Mircea Diaconu: „Şi mâine o zi”, cum spunea Scarlett O'Hara. Să-i spuneţi şi lui Iohannis

Mircea Diaconu, cotat de exit poll CURS-Avangarde cu un procent de 7,9% la prezidenţiale, a declarat după ce a aflat rezultatele sondajelor că „Şi mâine e o zi”, citând personajul Scarlett O'Hara. „Cine ştie cine e să-i spună şi lui Iohannis”, a spus Diaconu.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 21.23 Viorica Dăncilă: Am avut încredere. Suntem în turul II cu toate criticile anti-PSD

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la prezidenţiale, cotată de exit poll-uri pe locul 2, spune că a avut încredere şi votul în condiţii bune din Diaspora a fost posibil datorită măsurilor luate cât a fost premier.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 21.10 Iohannis: Am reuşit să învingem PSD mai mult ca oricând în ultimii 30 de ani

Klaus Iohannis, cotat de sondaje pe primul loc în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale, a afirmat, la ora 21.00, că rezultatul votului arată că românii au învins PSD.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 17.18 Mircea Diaconu: Am votat pentru un preşedinte al tuturor românilor

Prezidenţiabilul Alianţei electorale „Un Om” Mircea Diaconu a afirmat, duminică la ieşirea de la urne, că a votat pentru un preşedinte al tuturor românilor.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 12.45 Cătălin Ivan, candidatul Alternativei pentru Demnitatea Naşională la Preşedinţie, a declarat că a votat pentru o alternativă la actuala clasă politică. Ivan a spus că, din punctul său de vedere, în această campanie s-a discutat despre orice altceva în afară de ce trebuia.

Cătălin Ivan a votat duminică la prânz la Liceul „Vasile Alecsandri„ din Iaşi.

El a venit împreună cu soţia şi cele trei fiice şi a votat pe liste suplimentare, explicându-le celor din comisie că are buletin de Bucureşti.

După ieşirea de la urne, Ivan a declarat că este mândru că face parte din noua generaţie a clasei politice din România.

„Am votat pentru o alternativă la actuala clasă politică, pentru demnitate naţională ca sumă a demnităţilor individuale a fiecăruia dintre noi. Despre această campanie pot să vă spun că pe de o parte s-a văzut o clasă politică veche care a refuzat dezbaterea, nu a apărut absolut deloc în faţa românilor, şi pe de alta, o generaţie nouă de politicieni. Sunt foarte mândru să fac parte din această generaţie în jurul vârstei de 40 de ani care a participat la absolut toate dezbaterile, au spus exact ceea ce cred, s-au luptat pentru fiecare vot al celor care aleg astăzi. Sunt optimist, cred că România are o şansă, deşi nu am avut o campanie electorală, deşi aceste alegeri nu sunt nişte alegeri libere, viitorul sună bine. Avem politicieni tineri care să lupte pentru viitorul acestei ţări, pentru ca aceşti copii să rămână în România şi să nu mai plece afară", a declarat Cătălin Ivan.

Despre campanie, Cătălin Ivan a spus că a fost „îngropată de o criză politică ce nu îşi avea sensul acum”.

„Din nefericire circulă un banc trist, că în România rudele şi preşedintele nu ţi-i alegi tu. Asta s-a dorit. S-a discutat foarte mult despre orice altceva, mai puţin despre aceste alegeri, despre cum ar trebui să preşedintele României, despre cum a fost mandatul care tocmai s-a închiat. Strategic vorbind, cei care au vrut să fie doar o bătălie pentru locul doi au reuşit. Dar, din punctul meu de vedere, au omorât democraţia, au omorât votul liber care ar fi trebuit să fie astăzi”, a spus candidatul Alternativei pentru Demnitatea Naşională la Preşedinţie.

UPDATE ora 12.35 Ministrul în funcţie al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, duminică, că a votat cu gândul la o justiţie dreaptă şi la valori, precum drepturile omului şi destinul european al României.

"Am votat cu gândul la o justiţie dreaptă, am votat cu gândul la valori, la libertate, precum drepturile omului, am votat cu gândul la un destin european al României, am votat cu speranţa că românii vor trăi într-o ţară din ce în ce mai normală. Eu cred că avem aici deja un exemplu de preşedinte care apără şi respectă justiţia şi care nu doreşte altceva decât ca magistraţii să îşi ducă la îndeplinire menirea, de a presta un serviciu public pentru cetăţeni pentru funcţionarea statului şi pentru pacea socială, pentru a da cetăţenilor dreptate", a declarat Cătălin Predoiu, la ieşirea de la vot.

UPDATE ora 12.30 Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, după ce a votat, că este impresionată de numărul mare de alegători care s-au prezentat la urne şi a precizat că oamenii înteleg că trebuie să „pună umărul la o Românie normală”.

„Am fost extraordinar de impresionată (de numărul mare de alegători, n.r.) şi mi-a dat un sentiment că oamenii îşi dau seama că trebuie să începem să construim, să punem umărul la o Românie normală, indiferent de locul în care locuim temporar sau în care am decis să locuim pentru totdeauna. Şi unii şi ceilalţi avem rude care ne leagă, familii de care ţinem, am fost impresionată să văd că indiferent de locul în care se află, românii au votat pentru ţara lor”, a declarat Violeta Alexandru.

Potrivit ministrului Muncii, românii din diaspora vor vedea că ţara intră pe un făgaş normal şi „se vor gândi de două ori dacă nu a venit momentul să se intoarcă acasă”.

UPDATE ora 12.15 Dacian Cioloş a fost la urne în Braşov, declarând la ieşirea din secţie că votul de azi „ar trebui să pună definitiv capăt ideii că votăm de frică, că votăm răul cel mai mic”.

Cioloş a votat la Braşov, la secţia nr. 27 amenajată la Liceul de Muzică din oraş.

„Am votat pentru ca România să meargă definitiv pe calea democraţiei, a cinstei şi a competenţei, pentru ca oamenii de bun simţ să poată să-şi construiască un trai aici, în România, fără să fie nevoiţi să plece, şi pentru ca cei care au plecat să aibă motive să vină înapoi. (...) Votul de azi cred că ar trebui să pună definitiv capăt ideii că votăm de frică, că votăm răul cel mai mic”, a declarat Cioloş la ieşirea din secţia de votare.

Cioloş a spus că a votat în Braşov întrucât are deschis aici un cabinet de europarlamentar şi se află de sâmbătă în Poiana Braşov.

UPDATE ora 12.10 Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a declarat că a votat ”cu gândul la o ţară prosperă, demnă şi respectată oriunde în lume” şi împotriva ”ideii de austeritate. El a fost însoţit de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

”Am votat pentru o ţară în care fiecare să se regăsească şi în care fiecare român să simtă că are un viitor. Am votat cu gândul la copiii mei, am votat cu gândul la o ţară prosperă, demnă şi respectată oriunde în lume. Am votat împotriva ideii de austeritate, împotriva oricui proiect care ar putea să pună în pericol siguranţa cetăţenilor, care ar putea să pericliteze viaţa bătrânilor noştri, a copiilor noştri, a părinţilor noştri, pentru că pentru noi e important să ştim că putem avea o ţară în care fiecare român să trăiască şi să aibă un viitor”, a declarat secretarul general al PSD, MIhai Fifor, după ce a votat.

El a venit însoţit de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

UPDATE ora 12.00  Călin Popescu Tăriceanu a acuzat, duminică, după ce a votat, un deficit democratic foarte grav cauzat de lipsa campaniei electorale. ”Asistăm la nişte alegeri care au fost practic într-un perfect anonimat”, a punctat Tăriceanu.

”Asistăm la nişte alegeri care au fost practic într-un perfect anonimat, fără campanie electorală, fără ca să existe dezbaterile necesare, în aşa fel încât alegătorii să poată să ia cunoştiinţă de programul fiecărui candidat şi să voteze raţional, pe baza ofertei electorale făcută de fiecare. Este un deficit democratic grav”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu după ce a votat.

UPDATE ora 11.40 Emil Boc a mers la urne, declarându-se emoţionat de mesajul transmis de diaspora: „Românii, oriunde se află, tratează cu maximă importanţă aceste alegeri şi au înţeles faptul că deciziile politice majore se iau prin vot”.

Emil Boc a declarat, duminică, după vot, că românii îşi doresc o ţară ca afară, adică o Românie normală.

„La fel ca în ultimii 30 de ani am venit şi de această dată la vot şi sper să o facă aşa cum au demonstrat-o deja la primele ore ale dimineţii cât mai mulţi români. Am votat cu acel candidat care a demonstrat că poate reprezenta România cu profesionalism şi demnitate în Europa şi în lume. M-am uitat la mesajul pe care iarăşi românii din diaspora l-au transmis. Este un lucru extrem de emoţionant să vezi că de la nuntă mergi direct la vot, că în Norvegia ninge şi mergi la vot, că în Dubai e cald şi mergi la vot, adică românii oriunde se află tratează cu maximă importanţă aceste alegeri şi au înţeles faptul că deciziile politice majore se iau prin vot. De fapt ce ne dorim cu toţii? Ne dorim o ţară ca afară, adică o Românie normală şi în consecinţă am votat pentru acel candidat care poate în următorii ani se pună în practică cel mai important proiect politic cred eu al României, acel proiect politic prin care nimeni din această ţară să nu mai fi forţat, obligat să îşi părăsească oraşul, regiunea sau ţara pentru motive economice”, a spus Boc.

UPDATE ora 11.35 Omul de afaceri şi candidatul la alegerile prezidenţiale, Viorel Cataramă, a anunţat, duminică, că a votat pentru o Românie care să fie respectată în lume, care să se bazeze pe o economie puternică şi sprijinită de un stat suplu.

"Am votat pentru ca să fim o naţiune respectată în lume, bazată pe un export puternic, pe un sector privat puternic, pe o economie puternică, sprijinită de un stat suplu", a declarat Viorel Cataramă, la ieşirea de la urne.

UPDATE ora 11.30 Elena Udrea s-a prezentat la urne şi a precizat că, deşi a votat, nu are speranţe că lucrurile din România se vor schimba în bine într-un viitor apropiat, deoarece mulţi dintre candidaţii la prezidenţiale au ocupat funcţii publice, iar rezultatele activităţii lor „sunt cele pe care le ştim”.

„Sunt, probabil, singurul român care s-a intors în România - sau printre puţinii români. Eu nu-mi doresc să plec de aici, ca dovadă că am venit înapoi. Nu ştiu să vă spun dacă pe termen mediu - ca personal, dar şi ca persoană care a fost in politcă şi apropiată de cei care candidează prin faptul că le cunosc activitatea - nu ştiu dacă sunt mari şanse ca lucrurile să se schimbe pe termen mediu”, a declarat Elena Udrea.


UPDATE ora 11.00 Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat, duminică, după ce a votat, un deficit democratic foarte grav cauzat de lipsa campaniei electorale. ”Asistăm la nişte alegeri care au fost practic într-un perfect anonimat”, a punctat Tăriceanu.

UPDATE ora 10.30 Candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor, a votat pentru „respect şi pentru încredere” şi pentru o ţară care „va investi în două resurse importante: omul şi natura”.

Kelemen Hunor a declarat, duminică, după ce a votat la secţia amenajată în Primăria comunei natale Cârţa, judeţul Harghita, că orice vot este foarte important, fiindcă înseamnă şi legitimitate, dar şi implicarea cetăţenilor în treburile cetăţii.

UPDATE ora 10.30 Candidatul USR Plus la alegerile prezidenţiale, Dan Barna, a votat la Sibiu, iar când a introdus votul în urnă, a spus: „Aici e puterea cetăţenilor”. „Exprimaţi-vă credinţa dumneavoastră pentru viitorul României, oricare va fi această credinţă”, a spus la ieşirea de la urne.

 

UPDATE ora 10.00 Deputatul PNL Florin Roman a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru o Românie în care violatorii şi criminalii să stea în puşcărie şi pentru care românii să nu se teamă de ordonanţele date peste noapte.

„Am votat astăzi pentru o Românie normală, iar pentru mine o Românie normală este o Românie în care avem garanţia că legea este lege pentru toţi, în care să nu avem grijă că cineva peste noapte va da o ordonanţă ca să măcelărească codurile justiţiei”, a declarat Roman.

Acesta a adăugat că pentru el o Românie normală înseamnă o Românie în care criminalii şi violatorii stau în puşcărie, nu în libertate.

UPDATE ora 09.20 Klaus Iohannis a votat, duminică, la o secţie organizată la Liceul Jean Monnet, fiind însoţit de lideri PNL, printre care Alina Gorghiu şi Dan Motreanu. ”Am votat pentru România normală. Este o zi extrem de importantă”, a mai spus el.

UPDATE ora 09.15 Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a votat pentru ca „România să fie reprezentată în continuare cu demnitate”.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat, la ieşlirea de la urne, că a votat pentru ca „România să fie reprezentată în continuare cu demnitate, credibilitate şi cu înţelepciune”.

În judeţul Timiş au fost amenajate aproape 600 de secţii de votare, la care sunt aşteptate peste 600.000 de persoane.

UPDATE ora 09.06 Vicepreşedintele Senatului: Am votat pentru viitorul fetiţei mele Voi deveni tătic în curând

Vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu, a votat pentru viitorul fetiţei sale, deoarece peste trei săptămâni va deveni tată. Goţiu a spus că vrea ca fetiţa să trăiască într-o ţară în care pădurile cresc şi în care aerul din oraş să nu fi poluat.

Mihai Goţiu a declarat, duminică, după ce a votat la Cluj-Napoca, la Secţia de votare nr. 50, că are mari aşteptări de la viitorul preşedinte, pentru viitorul tuturor cetăţenilor ţării.

„Am venit să votez cu gânduri foarte mari. Peste trei săptămâni o să devin tătic şi am venit să votez pentru viitorul fetiţei mele, pentru un viitor în care să trăiască într-o ţară în care pădurile cresc, în care se va putea plimba prin munţi, în care aerul din oraş să nu fi poluat, într-o ţară în care să aibă parte de o educaţie cu adevărat sănătoasă şi de calitate, într-o ţară în care să putem circula liniştit pe autostrăzi, pe şosele, pe căile ferate din România. O ţară pe care ne-o dorim cu adevărat cu toţii ca să fim fericiţi”, a spus Goţiu.

Acesta a mulţumit românilor din diaspora care s-au mobilizat, apreciind efortul lor extraordinar ca să voteze.

„Au transmis un mesaj extraordinar pentru România. Le mulţumesc că au votat pentru viitorul copilului meu, pentru viitorul copiilor lor şi pentru o ţară pe care chiar promit că o facem să merite să se întoarcă acasă, să merite ca şi fetiţa mea să nu ajungă să se uite pe Facebook unde îi sunt prietenii, în ce ţări şi pe unde umblă. Am încredere că va fi o zi extraordinară pentru România”, a conchis senatorul USR.

La nivelul judeţului Cluj au fost deschise 664 de secţii de votare, din care 289 în mediul urban şi 375 în mediul rural, fiind aşteptaţi să voteze un număr de 608.455 alegători, din care 272.073 în municipiul Cluj-Napoca.

UPDATE ora 9.00 Chirica: Sperăm într-o Românie care să îşi recapete demnitatea pe plan internaţional

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a spus, la ieşirea de la urne, că a votat pentru „o Românie care să îşi recapete demnitatea pe plan internaţional".

Primarul Iaşului a votat duminică dimineaţă la Şcoala „Ion Neculce”, în jurul orei 8.

„Astăzi am votat pentru preşedintele României. Mă voi prezenta şi în turul doi. Sperăm şi într-o Românie mai bună, într-o Românie care să îşi recapete demnitatea pe plan internaţional", a spus Mihai Chirica la ieşirea de la urne.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean Iaşi, Marta Dunca, toate secţiile de votare din capitala Moldovei s-au deschis, iar până la această oră votul s-a desfăşurat fără incidente.

În judeţul Iaşi sunt înscrişi pe listele permanente 776 826 de persoane, iar acestea îşi pot exprima opţiunea electorală în 748 de secţii de votare. 

UPDATE ora 08.40 Marcel Ciolacu a votat, la o secţie amenajată în Buzău, cu speranţa „unei Românii mult mai bune, mult mai liniştite”.

La ieşirea de la urne Ciolacu a spus că a votat „cu speranţa unei Românii mult mai bune, mult mai liniştite, şi nu în ultimul rând cu persoana care a ajutat în aceşti ani oraşul în care m-am născut şi judeţul Buzău”.

Întrebat despre prezenţa de vot la urne, Ciolacu a afirmat că trebuie să depăşească 50%, în aşa fel încât eventualii candidaţi clasaţi în turul al doilea să fie cât mai reprezentantivi.

„Îmi doresc din tot sufletul să vină cât mai mulţi români astăzi la vot, fiindcă aşa este normal, e una din zilele în care eu aş vedea obligativitatea votului”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Acesta s-a declarat mulţumit de votul din diaspora: „Am văzut că în sfârşit am reuşit ca şi în diaspora să se voteze normal, printr-o lege de care eu sunt foarte mândru. Sunt mândru că am reuşit să ne adunăm şi să depăşim toate orgoliile partinice pentru o lege foarte foarte bună”.

UPDATE ora 08.30 Vicepremierul Raluca Turcan a votat în sediul Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Sibiu „pentru o Românie în care legea-i lege pentru toţi”. Turcan a mers la urne alături de noul ministru al Sănătăţii, Victor Costache.

UPDATE ora 08.20 Viorica Dăncilă, a votat, duminică dimineaţa, în Bucureşti, fiind însoţită de soţul său, dar şi de fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. ”Am votat pentru o Românie a bunăstării, sigură şi demnă”, a spus ea după ce şi-a exercitat dreptul de vot.

”Am votat pt o Românie a bunăstării, o Românie a drepturilor garantate, o Românie sigură şi demnă în care românii să nu trăiască cu teama zilei de mâine că nu au cepune pe masă, că nu au bani pentru medicamente sau pentru facturi. Am votat împotriva tăierilor de pensii şi salarii, am votat împotriva austerităţii. Am votat pentru o Românie unită, în care fiecare român să se regăsească în deciziile preşedintelui”, a declarat Viorica Dăncilă, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale.

UPDATE ora 08.15 Premierul Ludovic Orban a votat, duminică dimineaţa, la o secţie de votare din Dobroieşti, Ilfov. ”Am votat cu gânduri bune, pentru o Românie normală”, a spus el după ce şi-a exercitat votul.

”Am votat cu gânduri bune pentru România. Am votat pentru o Românie normală, dezvoltată, puternică, respectată în lume, în care drepturile şi libertăţile sunt respectate cu sfinţenie şi în care fiecare cetăţean are şansa de a reuşi în viaţă”, a declarat Ludovic Orban.

UPDATE ora 07.35 Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a votat, duminică, la secţia de votare de la Liceul "Jean Monnet" din Capitală, ea precizând că este un lucru foarte bun că nu mai sunt cozi în străinătate şi că aşa ar fi fost normal să fie mereu.

"Am votat cu gândul unei normalităţi în România. Doamne ajută să fie o Românie aşa cum ne dorim noi toţi. Să mergem la voi. Am câtşigat acest drept, prin umare toată lumea să voteze. Îi îndemn şi pe toţi cetăţenii României să iasă astăzi la vot şi să înţeleagă că este în folosul nostru să avem o normalitate în această ţară. Este un lucru foarte bun că nu mai sunt cozi în străinătate, în felul acesta iarăşi vorbim despre normalitate. Aşa ar fi trebuit să fie întotdeauna. Omul nu trebuie să fie umilit şi să stea la rând pentru a-şi exercita un drept fundamental", a declarat Monica Anisie, la ieşirea de la vot.

UPDATE ora 07.30 Gabriela Firea s-a prezentat, încă de la deschiderea urnelor, la Colegiul Tehnic Mecanic „Griviţa” pentru a vota, iar la ieşirea din instituţie, primarul general a declarat că a ales cu gândul la un preşedinte care va pune capăt măsurilor de austeritate.

„Am venit să votez cu gândul la copiii acestei taro, nu doar la copiii mei. Îmi doresc foarte mult să trăim într-o ţară în care toţi copiii săaibă şanse egqle şi de educaţie şi dezvoltare - atât cei din mediul rural, cât şi cei din marile oraşe. Mi se pare normal să votăm şi să avem orice acţiune şi orice gând la ei, la copii, la tineri”, a declarat Gabriela Firea, după vot. Detalii aici!

UPDATE ora 07.15 Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Marcel Vela, a fost primul alegător care a votat, duminică, la secţia de votare de la Liceul "Jean Monnet" din Capitală, el precizând că votul este o datorie morală pe care o au românii, din respect pentru cei care au murit acum 30 de ani pentru acest drept.

"Avem foarte multă treabă astăzi la minister, o să avem şi videoconferinţă acum imediat, colegii din minister sunt la datorie şi suntem toţi in dispozitive, aşa că a fost un motiv obectiv pentru că am venit la prima oră. Din respect pentru cei care acum 30 de ani şi-au sacrificat viaţa ca noi, românii, să avem astăzi acest drept îi invit să voteze, indiferent de opţiunea lor. Este până la urmă nu este doar un drept în amintirea lor, este chiar o obligaţie morală", a declarat Marcel Vela, după vot.

Potrivit Biroului Electoral Central, un număr de 18.748 de secţii de votare vor fi deschise duminică, 10 noiembrie, la alegerile prezidenţiale, iar în străinătate 835 pentru românii de peste hotare. În competiţia pentru prezidenţiale s-au înscris şi au fost validaţi 14 candidaţi.

Mandatul de Preşedinte al României este de cinci ani, iar în data de 10 noiembrie va avea loc votul în ţară la alegerile prezidenţiale, între orele 07.00 şi 21.00. Al doilea tur de scrutin a fost programat să aibă loc pe 24 noiembrie, tot în intervalul orar 07.00 - 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, cât şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.

Votarea în ţară începe duminică, la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.

Cetăţenii pot vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.217.156, iar numărul total al românilor cu domiciliul în străinătate, care figurează cu drept de vot la scrutinul din 10 noiembrie, este 715.752.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici