Cu doar câteva zile rămase până la turul 1 al alegerilor prezidențiale 2025, candidații la președinția României sunt în această săptămână personajele principale din discuții și dezbateri.
Conform ultimului sondaj Flash Data, publicat în această ultimă săptămână de campanie, lupta cea mai strânsă este între candidații George Simion, cu care ar vota 29% dintre români, Crin Antonescu, pe care l-ar vota 26% dintre români și Nicușor Dan, cu un procent de vot de 23%.
Pe locul trei la acest moment, conform ultimului sondaj, se clasează candidatul independent, primar general al capitalei, Nicușor Dan.
Nicușor Dan a fost elev la Liceul „Radu Negru” Făgăraș, din județul Brașov, România, între anii 1984-1988. În ultimii doi ani de liceu, fiindcă era pasionat de domeniul matematicii, Nicușor a obținut Premiul 1 la Olimpiada Internațională de Matematică, în 1987 și 1988.
După finalizarea liceului, la vârsta de 18 ani s-a mutat în București pentru a studia matematica la Universitatea din București. În 1992, el a plecat în Franța printr-o bursă a statului francez pentru a-și continua studiile. Nicușor Dan a urmat cursurile École normale supérieure, una dintre cele mai prestigioase grandes écoles franceze.
După absolvire, el a început masterul în matematică, la Universitatea Paris XI, între 1992-1993. A urmat apoi doctoratul în matematică, care s-a desfășurat în cadrul Universității Paris XII, până în anul 1998.
S-a întors în București în 1998, spunând că nu s-a putut adapta la viața din Franța și că voia să contribuie la schimbarea României.
Nicușor Dan a fost unul dintre fondatorii Școlii Normale Superioare din București și primul ei director administrativ. Universitatea a fost creată după modelul celei din Franța, în cadrul Institutului de Matematică al Academiei Române.
El a fost profesor de matematică și cercetător la acest institut.
Totuși, pe lângă cariera academică, Nicușor Dan a fost activ și în sfera publică, implicându-se în cauze civice și în mișcări care promovau schimbări în administrația locală și națională.
În 1998, Dan a fondat Asociația „Tinerii pentru Acțiune Civică”, o organizație menită să unească tinerii care vor schimbare în România. Deși asociația nu a reușit să fie suficient de vizibilă, a reușit să organizeze două evenimente dedicate tinerilor care au studiat în afara țării, în 2000 și 2002, la care au luat parte câteva sute de participanți.