- Home
- Politic
- (02.11.2024, 19:25)
- Diana Nunut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova: Cine este Alexandr Stoianoglo, contracandidatul Maiei Sandu în turul al doilea
- Duminică, 3 noiembrie 2024, moldovenii vor vota, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, următorul lider al Republicii Moldova.
- În cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova sunt doi candidaţi: actuala preşedintă a ţării, Maia Sandu, şi Alexandr Stoianoglo, susţinut de Partidul Socialist.
Urmărește
1656 afișări
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova: Cine este Alexandr Stoianoglo, contracandidatul Maiei Sandu în turul al doilea
Republica Moldova se află în faţa unor alegeri cruciale. Duminică, 3 noiembrie 2024, se va desfăşura cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Moldovenii vor avea de ales între Maia Sandu – care candidează pentru al doilea mandat – şi Alexandr Stoianoglo – candidat susţinut de Partidul Socialist.
Cine este Alexandr Stoianoglo, contracandidatul Maiei Sandu
Alexandr Stoianoglo este originar din Comrat, regiunea autonomă Găgăuzia. Acesta a avut o carieră solidă în domeniul juridic şi cel politic, marcată de controverse şi diverse scandaluri de corupţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
În perioada 1987-1992 a studiat la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, iar imediat după finalizarea studiilor, între 1992-1995, a fost stagiar, ajutor de procuror, procuror de sector, procuror şef de sector, procuror al Secţiei supraveghere generală şi procuror superior al secţiei în cadrul Procuraturii municipiului Chişinău.
Stoianoglo a fost procuror al UTA Găgăuzia în perioada 1995-2001. În 2001 devine adjunct al procurorului general al Republicii Moldova, iar la expirarea mandatului, în 2007, acesta îşi deschide propriul cabinet de avocatură. Ulterior, ascensiunea sa profesională a fost rapidă, iar una dintre cele mai importante funcţii deţinute de acesta a fost cea de procuror general al Republicii Moldova între 2019-2021.
Acuzat de corupţie
În timpul mandatului său în funcţia de procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo s-a aflat în centrul unor acuzaţii de corupţie.
În 5 octombrie 2021, acesta a fost arestat de Procuratura Anticorupţie, fiind acuzat de abuz în serviciu şi corupere pasivă. Stoianoglo a stat în arest la domiciliu până în 2022, ulterior fiind cercetat în libertate.
Potrivit publicaţiei moldoveneşti Ziarul de Gardă, Stoianoglo este vizat în şase cauze penale, iar cinci dintre acestea se află în examinare.
Candidat susţinut de PSRM, formaţiune pro-rusă
Stoianoglo a făcut parte din mai multe coaliţii de guvernare europene care susţineau parcursul european al Republicii Moldova.
În 2024, el a fost desemnat candidatul Partidului Socialist al Republicii Moldova (PSRM), condus de fostul preşedinte al ţării, Igor Dodon. Formaţiunea este cunoscută ca având o orientare puternică pro-rusă, acest lucru oferindu-i lui Stoianoglo un electorat semnificativ în cadrul turului 2 al alegerilor prezidenţiale, electorat care are simpatii pentru Rusia şi opinii sceptice în privinţa aderării ţării la UE.
A votat împotriva referendumului pentru aderarea la UE, dar cetăţenia română i-a oferit un paşaport european
Alexandr Stoianoglo are atât cetăţenia moldovenească, dar şi pe cea română. În cadrul dezbaterii electorale din 27 octombrie, la care a participat şi Maia Sandu, Stoianoglo a evitat să răspundă la o întrebare adresată de preşedinta ţării privind paşaportul european pe care îl deţine prin prisma cetăţeniei române.
Întrebarea venită din partea Maiei Sandu a avut loc în contextul în care Stoianoglo a declarat, după ce a votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale, că s-a opus referendumului privind aderarea ţării la UE şi că va susţine, totuşi, procesul de integrare europeană.
În primul tur de alegeri, desfăşurat în 20 octombrie, Alexandr Stoianoglo a obţinut 25,98% din voturi, în timp ce 42,45% dintre alegători au votat pentru actuala preşedintă a Republicii Moldova, Maia Sandu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe