- Home
- Politic
- (11.07.2021, 21:29)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegerile parlamentare în Republica Moldova LIVE UPDATE. Rezultate după numărarea a 99% din voturi: partidul Maiei Sandu câştigă categoric / AUR sub 0,5%
- Alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. Secţiile de votare s-au închis la 21:00.
- Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) a câştigat scrutinul parlamentar din Republica Moldova, conform rezultatelor preliminare.
- Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) înfiinţat de Maia Sandu va obţine peste 60 de locuri în parlament şi va putea forma singur o majoritate.
- În aprilie, după două încercări eşuate de a forma un nou guvern, Maia Sandu a dizolvat parlamentul.
- Pentru a intra în Parlament un partid are nevoie de 5%, un bloc politic de 7%, iar un candidat independet de 2%.
Urmărește
35105 afișări
LIVE UPDATE Alegeri Republica Moldova
Ora 7:00 Rezultate alegeri Moldova, după centralizarea a peste 99% din buletinele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
- PAS 52,13%
- Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor 27,65%
- Partidul "Şor" 5,83%
- Blocul "RENATO USATÎI" 4,13%
- Platforma DA 2,34%
- AUR 0,49%
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) înfiinţat de Maia Sandu va obţine peste 60 de locuri în parlament şi va putea forma singur o majoritate.
Ora 21.20 Primul EXIT POLL - rezultate estimative după alegeri. Pe primul loc şi cu şanse de a forma singur viitorul guvern este partidul Maiei Sandu, PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate), cu 55%. AUR, clona partidului din România, nu figurează cu vreun vot. Potrivit europarlamentarului Eugen Tomac, AUR ar fi obţinut 0,9%.
FOTO: Captură de ecran agora.md
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) a câştigat scrutinul parlamentar din Republica Moldova, conform rezultatelor preliminare ale unui sondaj telefonic efectuat în cursul zilei de duminică de organizaţia WatchDog.MD şi de Institutul de Politici Publice.
Datele sondajului de opinie sunt preliminare, urmând să fie actualizate pe măsură ce sunt centralizate.
Conform sondajului, Partidul Acţiune şi Solidaritate, o formaţiune de centru-dreapta, proeuropeană, fondată de Maia Sandu, actualul preşedinte al Republicii Moldova, ar fi obţinut 55% în scrutinul parlamentar.
Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, o alianţă de stânga, prorusă, formată de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), condusă de foştii preşedinţi Igor Dodon şi Vladimir Voronin, ar fi obţinut 24%, potrivit site-ului Unimedia.info.
Partidul Şor, condus de Ilan Şor, este creditat cu 8,1%, iar Blocul electoral Renato Usatîi, 4,4%.
Platforma Demnitate şi Adevăr este creditată cu 1,8%, formaţiunea Democraţia Acasă a obţinut 1,1%, iar Partidul Democrat din Moldova, 1,1%.
Prezenţa la urne a fost, conform datelor preliminare, de peste 48%.
UPDATE 21.00. Secţiile din ţară s-au închis. Începe numărarea voturilor
48% de moldoveni s-au prezentat la urnele de vot. În total, au votat 1,46 milioane de alegători, din totalul celor peste trei milioane de persoane cu drept de vot.
Pe teritoriul Republicii Moldova au mers la vot 1,26 milioane de cetăţeni ai ţării. În diasporă, numărul alegătorilor se estimează la 199.000 de alegători.
Ora 19.10. Maia Sandu, live pe Facebook: Ştiu că vă grăbiţi la meci. Faceţi-vă timp şi treceţi şi pe la secţia de vot
Maia Sandu a făcut LIVE pe pagina sa de Facebook pentru a-i îndemna pe moldoveni să meargă la vot.
„Mai sunt două ore până se închid secţiile de vot aici în Republica Moldova. Probabil aveţi rude, prieteni care cred că votul lor nu va hotărî nimic. Vă îndemn să vorbiţi cu ei şi să-i îndemnaţi să meargă la vot. Ştiu că mulţi dintre voi vă grăbiţi să ajungeşi la meci. Vă rog să vă faceţi 30 de minute să treceţi şi pe la secţia de vot. Este foarte important să oferim ţării astăzi 30 de minute şi să decidem să putem să contăm pe un Parlament responsabil pentru următorii patru ani. Este mult mai uşor să oferim azi 30 de minute, decât să ieşim zile în şir în stradă. Astăzi puterea e în mâinile cetăţenilor“, a transmis Maia Sandu.
Ora 18.50. Votul în diaspora: De aproape trei ori mai mulţi decât în 2019, dar cu 50.000 mai puţini decât la prezidenţiale
Numărul alegătorilor care au votat la secţiile de vot din afara ţării este cu aproape 50.000 mai mic decât cel de la scrutinul prezidenţial din 15 noiembrie 2020. Datele oferite de CEC arată că, până la ora 18.30, la secţiile din străinătate au votat mai puţin de 170.000 de cetăţeni.
În comparaţie, în noiembrie 2020, până la aceeaşi oră la vot se prezentaseră deja peste 210.000 de alegători.
Totuşi, acest număr este mai mare decât cel înregistrat la ultimul scrutin parlamentar, cel din februarie 2019, când la secţiile de vot de peste hotare s-au prezentat în jur de 60.000 de cetăţeni.
Ora 16.00. Prezenţa la vot în diasporă, mai scăzută decât la prezidenţialele din toamna lui 2020
Datele de la ora 15.30 arată că în diasporă au votat 133.309 alegători. Numărul este mai mic decât cel înregistrat în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2020 la aceeaşi oră.
Totuşi, astăzi au votat mai mulţi cetăţeni din străinătate comparativ cu turul doi al prezidenţialelor din 2016.
Ora 15.35. A fost atins pragul de validare de 33,3%
La ora 15.30, Comisia Electorală Centrală afişează pragul de validare a alegerilor parlamentare din 11 iulie de 33,3%. Acesta era indicele ce urma a fi atins pentru ca scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie să poată fi considerate valabile. La vot au ieşit peste 982.000 de alegători.
În diasporă, până acum au votat peste 132.000 de cetăţeni. În total, pragul de 33,3% pentru validarea scrutinului reprezintă votul a 982.000 cetăţeni.
Ora 14:00 Incidente în secţiile de votare
Potrivit IGP din Republica Moldova, până la acestă oră au fost depistate în total 57 de încălcări în procesul electoral. Opt dintre acestea se referă la afişajul electoral în locuri situate în raza de aproape 100 de metri de la secţia de votare, patru cazuri sunt despre agitaţia electorală, dintre care două au fost confirmate. Cazuri de transportare a alegătorilor au fost identificate la Bender, Comrat, Drochia, Dubăsari, Rezina şi în alte localităţi. Alte nouă sunt în curs de examinare. Coruperea alegătorilor a fost constatată în alte patru cazuri, în localităţile Bender, Străşeni şi Drochia, relatează agora.md.
ORA 13:00 Peste 25% din cetăţeni moldoveni şi-a exprimat preferinţa
Prezenţa la vot până la ora 13:00, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 este mai mică decât la scrutinul din 2019. Până la această oră s-au prezentat la urne 25,24% dintre alegători. Comparativ cu scrutinul parlamentar din 2019, numărul alegătorilor care au votat până la ora 13:00 este cu 1,5% mai mic.
În diaspora au votat peste 97.000 de oameni.
Preznţă la vot pe sexe şi vârstă:
ORA 11:00 Preşedintele Republii Moldova, Maia Sandu, a votat
Preşedintele Maia Sandu a votat duminică, în jurul orei 11.00, la o secţie amenajată într-o şcoală din capitala Republicii Moldova.
„Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor. Astăzi cetăţenii se pot elibera de cozi, pot alege un parlament cinstit care să lucreze în interesul tuturor cetăţenilor. Noi putem să facem ordine în ţară, am votat pentru un parlament cinstit cu care să pot lucra, trebuie să curăţăm parlamentul şi celelalte instituţii ale statului”, a declarat Maia Sandu, la ieşirea de la urne.
La finalul mesajului, Maia Sandu i-a chemat pe moldoveni la secţiile de votare. Până la ora 11.00, aproximativ 16% dintre cetăţenii cu drept de vot şi-au exercitat acest drept.
„Am văzut că sunt oameni care votează în condiţii dificile... Dragi oameni, vă rog să vă faceţi timp şi să mergeţi la votare, vă rog să vă sunaţi rudele şi prietenii”, a spus Sandu.
Ora 10:50 Fostul preşedinte Igor Dodon şi actual lider al Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor a votat alături de soţie şi fiul ce a împlinit recent 18 ani.
În declaraţiile sale de la urna de vot el a reiterat ideea promovată în campanie că partidele pro-europene doresc "să dea ţara pe mâini străine".
Este o zi importantă. Votul de astăzi va decide cine va fi la guvernare: responsabilă, profesionistă, care se gândeşte la ţară, sau va fi o guvernare care va ţara pe mâini străine" Vă îndemn să votăm pentru acei care vor asigura pacea în Moldova, nu vor face provocări pe Nistru sau în Găgăuzia”, a declarat Igor Dodon.
Ora 10:00. Prezenţă mare la vot. Peste 11% la ora 10:00. Prezenţa este mai mare faţă de alegerile prezidenţiale când în primul tur la acestă oră îşi exprimaseră opţiunea 7,08% dintre alegători.
Ora 10:00. Cozii la secţiile de votare din diaspora. Imaginile de pe reţele de socializare arată cozi la mai multe secţii de votare din Europa.
VIDEO COADĂ SECŢIE VOTARE PARIS
Ora 9:00. Prezenţa la vot la ora 9:00 este de peste 7%, Au votat aproape 200.000 de persoane.
Ora 7:00. S-au deschis secţiile de votare din Republica Moldova şi din România. Acestea se vor închide la ora 21:00.
Rezultate alegeri parlamentare Republica Moldova. Primele rezultate vor fi publicate în jurul orei 22:00.
Alegerile din Republica Modova. Votul, o nouă luptă între Vest şi Est
Scrutinul de astăzi este o nouă luptă pentru Moldova care oscilează permanent între Vest şi Est. Totuşi, votul de astăzi poate fi momentul deciv de ruptură de Est. După victoria în alegerile prezidenţiale tabăra pro-europeană condusă de preşedintele Maia Sandu poate obţine şi o majoritate în Parlament.
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) este formaţiunea pro-europeană ce şi-a centrat campania pe lupta anti-corupţie şi respectarea angajamentelor luate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu UE. Partidul înfinţat de Maia Sandu este dat de toate sondajele ca viitor câştigător al alegerilor. „Pornim vremurile bune” e sloganul de campanie al PAS.
Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, condus de doi dintre predecesorii Maiei Sandu, Vladimir Voronin şi Igor Dodon este văzut ca principalul adversar. Alianţa dintre Vladimir Voronin şi Igor Dodon ce a părut pentru un timp puţin probabilă a mizat în campanie pe un discurs pe un discurs anti-european şi pe necesitatea unei relaţii bune cu Rusia. „Împreună vom readuce Moldova pe calea făuririi, echităţii sociale şi dezvoltării economice. Împreună vom învinge!” este mesajul de campanie al alianţei.
Între cei doi mari jucători şi restul partidelor este o diferenţă mare în sondaje, dar partidele mai mici ar putea juca un rol decisiv în formarea unei majorităţi.
Partidul „ŞOR” este formaţiunea condusă Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la 7 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul furtul miliardului. Partidul a mers în campanie pe un discurs apropriat ca mesaj de Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor. Partidul promovat prin canalele media deţinute a dus şi o campanie de minimizare a impactului pe care ăl are corupţia. Formaţiunea merge în alegeri cu sloganul „Noi lucrăm pentru oameni”.
Blocul electoral „Renato Usatîi”. Este condus de Renato Ustaîi, primarul oraşului Bălţi. Usatîi insistă că Moldova trebuie să rămână neutră. Blocul electoral „Renato Usatîi” participă în campanie cu sloganul „Mână de fier în mănuşă de catifea”
Platforma DA, condusă de fostul ministru de interne şi candidat la primăria Chişinăului, Andrei Năstase, a evoluat în paralel cu PAS şi are un discurs similar, pro-european şi anti-corupţie. Cele două formaţiuni au şi mers împreună la alegeri şi au fost partenere de guvernare. Sloganul de campanie al Platformei DA este „Fapta bună ne adună”. Sondajele de opinie plasează acest partid la limita pragului electoral, relatează Veridica.
AUR. Partidul din România s-a lansat oficial în campania electorală pentru parlamentarele din Republica Moldova pe 7 iunie. Preşedintele AUR de la Chişinău, Vlad Bileţchi, a declarat că programul electoral prevede susţinere pentru agricultori, tinerii antreprenori, dar şi un program de revenire acasă a diasporei. Liderul AUR Moldova a declart că Republica Moldova va putea intra în UE doar în componenţa României.. Sondajele plasează AUR sub pragul electoral.
Reguli pentru alegători în secţiile de votare
- vor coopera cu membrii Birourilor electorale la măsurarea de la distanţă a temperaturii, cu ajutorul unui termometru digital;
- nu vor admite formarea aglomerărilor in incinta secţiei de votare, vor respecta distanţa fizică cu alţi alegători şi funcţionari electorali;
- strict în incinta secţiei de votare vor intra doar persoanele care urmează să voteze (fără însoţitori).
- vor prezenta de la distanţă operatorului şi membrului biroului electoral actul de identitate în baza căruia alegătorul urmează să voteze;
- se vor afla în incinta secţiei de votare doar pe perioada strict necesară procesului de votare după ce imediat vor părăsi localul.
Pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost deschise 11 secţii de votare în Romănia.
Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente), str. Stavropoleos 6, sector 3;
Bucureşti (sediul Biroului Electoral Central), str. Eugeniu Carada 1, sector 3;
Cluj-Napoca - Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa "Lucian Blaga", nr. 1 - 3;
Timişoara - Colegiul Naţional de Artă "Ion Vidu", str. Cluj, nr. 12;
Iaşi - Casa de Cultură a Studenţilor, str. Vasile Conta, nr. 30;
Craiova - Universitatea "Craiova", str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13.
Constanţa - Universitatea "Ovidius", bd. Mamaia, nr. 124, Aleea Universităţii nr. 1;
Braşov - Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului, nr. 39;
Sibiu - Şcoala Gimnazială "Regina Maria", str. Zaharia Boiu, nr. 1;
Galaţi - Universitatea "Dunărea de Jos", str. Domnească, nr. 47;
Suceava - Universitatea "Ştefan cel Mare Suceava", str. Universităţii, nr. 13;
Bacău - Universitatea "Vasile Alecsandri", Calea Mărăşeşti, nr. 157;
Secţiile de votare vor funcţiona între orele 7:00 şi 21:00.
Cetăţenii Republicii Moldova din diaspora pot afla despre regulile sanitare care trebuie respectate în ziua alegerilor la misiunile diplomatice din ţara în care se află. Alegătorii din dispora sunt îndemnaţi să se informeze cu privire la organizarea procesului de vot accesând site-urile Ministerului de Externe şi Comisiei Electorale Centrale, inclusuv portalul http://diaspora.cec.md.
Lista completă a partidelor, blocurilor politice şi candidaţilor independenţi
- Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;
- Partidului Politic „Partidul Acţiunii Comune — Congresul Civic”;
- Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
- Partidul Politic „Şor”;
- Partidul Politic „Partidul Acţiune şi Solidaritate;
- Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor;
- Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa - Надежда”;
- Partidul Democrat din Moldova;
- Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”;
- Partidul Politic „Partidul Unităţii Naţionale”;
- Partidul Politic „Democraţia Acasă”;
- Partidul Politic „NOI”;
- Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”;
- Partidul Politic ALIANŢA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR;
- Partidul Politic Partidul Verde Ecologist;
- Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”;
- Partidul Politic „Puterea Oamenilor”;
- Partidul Regiunilor din Moldova;
- Partidul „Patrioţii Moldovei”;
- Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”;
- PARTIDUL POLITIC NOUA OPŢIUNE ISTORICĂ;
- Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;
- Veaceslav Valico (candidat independent).
FOTO: Captură de ecran agora.md
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Preşedintele Republicii Moldova a votat la alegerile parlamentare: Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor. Putem să facem ordine în ţară
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe