Parlamentul a primit documentele privind angajarea răspunderii Guvernului pentru proiectele de lege menţionate.
Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în şedinţă la ora 15.15.
Guvernul a decis, joi, să înceapă procedurile de angajare a răspunderii în Parlament pentru proiectul legii care limitează creşterile salariale pentru profesorii care au câştigat drepturi salariale în instanţă, precum şi pentru Codul de Dialog Social.
Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, vineri, că poziţia USL privind angajarea răspunderii Guvernului pe legile Codului Social va fi discutată luni, precizând că USL menţine decizia de a nu participa la nicio procedura parlamentară privind angajarea pe legea de plafonare a salariilor profesorilor. „În ceea ce priveşte angajarea răspunderii prin care premierul îşi asumă practic să nu respecte sentinţe judecătoreşti definitive şi executorii, acolo am spus că e complet în afara legii şi nu depunem moţiune de cenzură petru că nu vrem să legitimăm un asemenea demers. Să vedem ce se întâmpă cu celălalt subiect al angajării, o să discutăm luni”, a menţionat el.